“Het combineren van wintersport en cultuur is voor mij heel belangrijk”
Reeds op jonge leeftijd verbaasde ik mij over de wondere witte wereld. In Nederland kon ik uren uit het raam staren om te zien hoe sneeuwvlokken naar beneden dwarrelden. Na lang zeuren namen mijn ouders me eindelijk mee op wintersport. Ik was toen 10 jaar. Op de ijzige pistes van Winterberg is de basis gelegd voor het skiën. Op m’n 16e besloot ik te snowboarden en tegenwoordig probeer ik beide sporten af te wisselen.
Onderzoek in de Verenigde Staten
In mijn studententijd ging ik na elke examenperiode op wintersport. In die periode heb ik alle budgetgebieden in Frankrijk en Oostenrijk wel gezien. Het afstuderen gebeurde in de Verenigde Staten. Mijn scriptie ging over de gevolgen van klimaatverandering voor skigebieden in de staat Washington. Uiteraard moesten alle gebieden worden bezocht en kreeg ik vaak een gratis skipas na een interview ter plaatse.
Roadtrips naar onbekende skilanden
Na de studie kwam er eindelijk de mogelijkheid om een seizoen in de sneeuw te werken. De winter van 2011 spendeerde ik in Königsleiten. Het Zillertal kent dus geen geheimen meer. Daarna heb ik meerdere roadtrips gemaakt om artikelen te schrijven voor snowboardtijdschriften. Deze roadtrips brachten me van Noorwegen tot Kirgizië en van Spanje tot Georgië. ’s Nachts slapen in een zelfgebouwde camper en overdag zoveel mogelijk wintersporten.
Opzetten stichting om wintersport te ontwikkelen
Het is fascinerend om nieuwe wintersportculturen te ontdekken. Het is kolderiek om mensen te zien skiën in Oekraïne of Estland, maar in sommige landen zijn de wintersportmogelijkheden echt eindeloos. De faciliteiten laten daar echter te wensen over. Dat is waarom ik Stichting Ryce Travel heb gestart. Om wintersport in ontwikkelingslanden te promoten. In het begin is er veel materiaal ingezameld en sinds 2015 organiseer ik zelf wintersportreizen naar Kirgizië en Kazachstan.