"Fascinatie voor de eigenschappen en diversiteit van ski’s"
Een aantal jaar geleden ben ik pas regelmatig en fanatiek gaan skiën. Daarvoor had ik als kind wel twee keer een weekje les gehad in de sneeuw, maar ik had er eigenlijk niet zo veel talent voor, vond ik. Maar dan word je weer eens door iemand meegenomen de sneeuw in en raak je gewoon verslaafd. De sneeuw, de frisse lucht, de prachtige uitzichten, het ‘even weg van alles en iedereen’, de pasta, de wijn, de spelletjes ’s avonds… Maar voor mij kwam daar al heel snel bij: een fascinatie voor de eigenschappen en diversiteit van ski’s.
Zoveel ski's
De eerste ski’s die ik zelf kocht (nog licht gevorderd, maar wel behoorlijk verslaafd en dus twee of meer skitripjes per jaar) heb ik veel op geleerd. Maar ik kwam er ook achter dat er zaken waren waar ik minder blij van werd. Die ski’s wilden veel vaker en sneller bochten maken dan ikzelf. En als ik wat harder en rechtdoor ging, werden ze erg ‘zoekerig’ en eigenlijk helemaal niet meer fijn om op te skiën. En dan ga je toch nadenken over waar dat dan aan ligt. Je leest wat op het internet, je probeert eens wat anders uit (een dagje huren in de Alpen, de ski van een vriend). En dan besef je: er is niet één ski en die komt tot ongeveer je ogen. Er zijn er veel meer. En allemaal hebben ze net wat anders.
Ski's testen
En zo ben ik gerold in het testen van ski’s. Niet alleen om een ski te vinden die beter past bij mijn persoonlijke stijl en voorkeuren, maar ook om erachter te komen welke ingrediënten zorgen voor welk gedrag op de sneeuw. De onderwerpen waarover ik schrijf zullen dan ook voornamelijk te maken hebben met skimateriaal. De nieuwste technieken, hoe bouwwijze en materiaalgebruik de ski-eigenschappen beïnvloedt, hoe je door de bomen het bos weer vindt en waar je op moet letten als je een nieuwe ski zoekt. Maar ook: waar kan je zelf testen? En hoe doe je dat dan? Wat voor waarde heeft een skitest of –review?