Leren skiën op een borstelbaan is een populaire optie voor wintersporters die nog de kneepjes van de sport (beter) willen leren. Je gaat natuurlijk graag goed voorbereid op reis! In Nederland heb je meerdere opties om te leren skiën, bijvoorbeeld in een van de hallen met nepsneeuw of op een rollerbaan waar je eeuwig kunt blijven skiën. Als je in Nederland wilt leren skiën in de buitenlucht kom je al snel uit op een borstelbaan. In dit artikel vertel ik je alles over leren skiën op een borstelbaan!
Leren skiën op een borstelbaan
Leren skiën op een borstelbaan is een goed alternatief voor de sneeuw. Hierbij ski je naar beneden van een heuvel of een kunstmatig aangelegde heuvel. De vloer is een groene plastic mat. Je hebt dezelfde techniek nodig op een borstelbaan als op de sneeuw. Echter is de borstelbaan wel een stuk harder en zijn de borstels gladder dan sneeuw. Dit komt door de sproei-installaties op een borstelbaan, waarbij soms nog zeep bij toegevoegd wordt. Doordat de baan zo glad is kun je goed leren skiën op een borstelbaan.
Het verschil tussen de piste en de borstelbaan
De ondergrond zal voor een skiër die sneeuw gewend is in het begin wel even wennen zijn. Het zal waarschijnlijk aanvoelen alsof je weinig grip hebt. De kanten van je ski zullen minder grip hebben en de ski’s blijven meer op de baan. De oorzaak hiervan is de harde ondergrond. De borstelbaan staat ook niet voor niets bekend als een lastige ondergrond. Het is goed te vergelijken met een stuk ijs op de piste. Omdat de borstelbaan zo glad is moet jij als skiër harder werken, maar dit zal in de loop der tijd wennen. Uiteindelijk heb je er op de sneeuw veel profijt van!
Hoewel je tijdens je wintersport op de sneeuw dezelfde techniek houdt als op de borstelbaan, is ook dit in het begin toch altijd even wennen. De sneeuw voelt wat stroever aan en dat is in het begin voor borstelbaan skiërs even aanpassen. Maar ook hier geldt: na een paar pistes ben je helemaal gewend en ben je blij dat je eerst hebt leren skiën op een borstelbaan!
Kinderen op de borstelbaan
Leren skiën op de borstelbaan in Nederland is voor kinderen een goede optie. Ze kunnen dan op vakantie met hun ouders mee of eventueel een klasje overslaan. De leeftijdgrens om te mogen skiën op een borstelbaan verschilt. Houd rekening met vier jaar. Kinderen kunnen regelmatig trainen en krijgen vaak dezelfde leraar die Nederlands spreekt, een fijn voordeel van leren skiën op een borstelbaan!
Welke kleding doe je aan op een borstelbaan?
Belangrijk om te weten is dat lessen op een borstelbaan altijd doorgaan, kijk daarom goed welke weersomstandigheden aangekondigd zijn. Armen en benen moeten te allen tijden bedekt zijn. Het dragen van skisokken is ook een aanrader in verband met de hoogte van de skischoenen. Het is dus handig om stevige kleding aan te trekken waar je goed in kunt bewegen. Synthetische stoffen zoals fleece zijn beter dan katoen. Er staan regelmatig sproeiers aan om de banen glad te houden, als je dan kleding van katoen aan hebt dat nat kan worden krijg je het erg snel koud. Handschoenen zijn verplicht en een helm is voor kinderen tot 16 jaar verplicht. Meer tips voor de beste skiuitrusting ›
Voordelen van een borstelbaan
Elke fout wordt afgestraft
- De borstelbaan is heel glad en iedere fout die je maakt op ski's is funest. Dit zorgt ervoor dat je deze fout niet snel een tweede keer maakt én dat je een goede basistechniek leert te beheersen voor op de echte sneeuw.
Angsten
- Je maakt kennis met hoogte, dit zorgt ervoor dat mensen met hoogtevrees hun angst kunnen overwinnen. Ook andere angsten kunnen overwonnen worden, zoals de eerste keer op ski's beleven voordat je het op wintersport probeert.
Gezelligheid
- Je komt in een skiklas met mensen van je eigen niveau, dat kan erg gezellig zijn! Privéles is natuurlijk ook mogelijk.
Als je het hier kan…
- Als je op de borstelbaan uit de voeten kunt dan ben je in de sneeuw een echte pro! Je zult alleen nog even moeten leren omgaan met verschillende sneeuwsoorten.
Nederlandse uitleg
- Op borstelbanen in Nederland werken voornamelijk Nederlandse docenten. Als Engels of Duits in de bergen lastig te volgen is dan is dit echt een pluspunt!
Nadelen van leren skiën op een borstelbaan
Veel lifttijd
- Doordat de borstelbanen erg kort zijn breng je veel tijd door in de sleepliften. Het zijn over het algemeen geen snelle liften waardoor je meer tijd besteedt in de liften dan op de borstelbaan.
Vallen is geen pretje
- De ondergrond op een borstelbaan is een stuk harder dan de sneeuw. Voor kinderen of beginners die wat vaker vallen kan dat soms pijnlijk zijn. Ook voor snowboarders die sneller vallen en veel moeten zitten is dit een minpunt.
Borstelbaan is niet fijn voor de wax op je ski’s
- Als je hebt geskied op een borstelbaan is de wax ervan af. Wax is nodig om goed te glijden op de sneeuw. Je zult dus altijd je ski’s moeten waxen als je naar de sneeuw toe gaat. Ski's waxen of slijpen: hoe pak je dit aan?
Borstelbanen in Nederland
In Nederland heb je veel keuze om te leren skiën op een borstelbaan. Hieronder staan alle borstelbanen in Nederland op een rijtje. Leren skiën kan ook op een rollerbaan of bij een indoor skihal.
- Skicentrum Hoofddorp, Arnolduspark 10, Hoofddorp
- Il Primo, Zwarteweg 4, Bergen
- Skibaan Dousberg, Dousbergweg 90, Maastricht
- Skibaan de Schans, Ariekesweg 1, Uden
- Skicentrum Jorg Moser, Blikkersmaatweg 15, Enschede
- Skibaan Soesterberg, Kerklaan 1, Soest
- Skiclub Wolfskamer, IJselmeerstraat 5, Huizen
- Skipiste Nieuwegein, Nedereindseweg 501a, Utrecht
- Skicentrum Bergschenhoek, Rottebandreef 10, Bergschenhoek
- Skicentrum Drechtsteden, Vogelaarsweg 1, Dordrecht
- Borstelbaan Kuierpad, Oranjekanaal Noordzijde 10, Wezuperbrug
- Skicentrum de Wijchense Berg, Heumenseweg 180, Wijchen
- Alpine World, Aengelbertlaan 50, Oss