Wintersport is niet alleen genieten, maar ook echt wel een beetje afzien. Want hoe leuk het ook is om weer op de ski’s te staan, toch ga je altijd een beetje kreupel weer naar huis. “Elk nadeel heb zijn voordeel” zei een groot sportman ooit. En ja, zo is dat met wintersport ook. Dus wil je je echt voorbereiden op je wintersport, lees dan even mee, want hier lees je de typische dingen die je wintersport compleet maken.
#1. Thermo ondergoed
Wij kunnen niet zonder! Niet alleen omdat
thermo ondergoed
je lekker warm houdt als de temperaturen dalen, maar ook omdat het vocht (= zweet) afdrijft als het warm is. En laten we wel zijn: die synthetische binnenkant van je skibroek voelt nou niet echt prettig tegen je benen.
Thermo ondergoed: 5 tips voor het kopen van thermokleding >
#2. Pijn
Dat wintersport alleen voor bikkels of lefgozers is, zou ik niet willen stellen. Maar een wintersporter moet wél tegen een stootje kunnen. Als je voor de zoveelste keer op je polsen of stuitje valt (beginnende snowboarders kennen dit probleem), je buurman niet zorgvuldig omgaat met het dragen van zijn ski’s en je ermee in je gezicht zwiept of als je gewoon keihard onderuit gaat.
Skiliften zijn trouwens ook grote veroorzakers van pijn. Bijvoorbeeld als het stoeltje hard aankomt en het velletje net boven je skischoen, tussen de schoen en de lift komt (we noemen de lift waarbij dit gebeurt een kuitenbijter). Of als iemand de beveiliging van de stoeltjeslift te snel naar beneden doet en de stang precies neerkomt waar jouw been rust. Sleepliftjes waarbij je de eerste meters vliegend doorbrengt kunnen (vooral bij mannen) ook voor nogal wat lichamelijk ongemak zorgen.
10 tips om skiblessures te voorkomen >
Tijdens je wintersport krijg je altijd wel een keer met pijntjes te maken
#3. Halve liters bier
“Klein oder groß?” Deze vraag wordt altijd gesteld als je een biertje bestelt tijdens de lunch. Omdat je niet wilt eindigen met zo’n karig fluitje, bestel je voor de zekerheid maar een groot biertje. Met als gevolg een flinke halve liter. Past goed bij die grote Wiener Schnitzel die je erbij besteld hebt!
#4. Veel te veel eten
Misschien ben ik de enige met dit probleem, maar ik heb altijd veel last van keuzestress als ik ga skiën. Ik vind het eten op de piste namelijk zo ontzettend lekker! En wat je lekker vindt, daar eet je veel van. In Nederland lunch je misschien met een kop soep en een boterham, in Oostenrijk werk je gelijk een hele Wiener Schnitzel mit Pommes weg. Of probeer na het eten van een Croûte au Fromage nog maar eens fatsoenlijk de berg af te komen. Gelukkig heb je in Oostenrijk goed gevulde soepen, zoals goulashsoep, en kun je in Frankrijk bijna overal een lekkere salade chèvre chaud (salade met warme geitenkaas) bestellen. Dan heb je toch lekker gegeten, maar zit je niet zo vol dat je alleen nog maar rollend naar beneden kan.
Na de wintersportlunch zit je altij zó vol!
#5. Belachelijk op tijd naar bed
Als je bedenkt dat je rond de 500 calorieën verbrandt met een uur skiën, is het niet gek dat je na een dag skiën compleet gesloopt bent. Grote maaltijden en alcohol zorgen er ook voor dat je je after dinner dip al snel ziet als de perfecte gelegenheid om gewoon te gaan slapen. Fijne bijkomstigheid van vroeg slapen is dat het sneller morgen is, en je dus sneller weer kunt skiën!
#6. Après-ski
Daar staat natuurlijk wel tegenover dat je na het skiën een klein biertje hebt gedaan in de après-ski. Niet alle wintersportgebieden zijn gericht op après-ski, maar bijna overal kun je onderaan de piste of in het dorp wel even neerstrijken voor een biertje en een kleine meezinger.
#7. Wennen aan buitenlandse koffie
Skiën in Oostenrijk is heerlijk, maar van koffie maken hebben ze geen kaas gegeten. Ook krijg je in sommige landen ongevraagd slagroom op je koffie als je een cappuccino bestelt. En daar betaal je dan een flink bedrag voor, terwijl het ook nog vaak uit zo’n automaat komt die je ook op je werk hebt staan…
7 leukste plekken voor koffie op de piste >
#8. Mensen kwijt zijn
Is je vriend nou al in die lift gegaan of staat hij achter je? En toen hij je inhaalde op die zwarte piste, ging hij toen rechts of links? Mensen die in groepen skiën zullen dit wel herkennen, het is altijd opletten geblazen want je bent mensen zo kwijt. Is het niet op de piste dan is het wel in de après-ski.
Waar is iedereen nou gebleven?
#9. Het weer angstvallig in de gaten houden
Of je nou een mooiweer skiër bent of niet, de condities van het weer en van de pistes zijn enorm belangrijk. Al is het maar om te bepalen welke zonnebril je meeneemt, en of je een extra laag aandoet, of er juist één achterwege laat. De echte professional met meerdere eigen ski’s zal de condities van de pistes ook goed in de gaten houden. Voor poedersneeuw heb je immers andere ski’s nodig dan voor ijzige pistes.
#10. Plezier
Alles leuk en aardig, maar los van alles is wintersport natuurlijk het beste wat er bestaat!