Een skiblessure ligt altijd op de loer tijdens de wintersport. Toch kun je met een paar simpele voorzorgsmaatregelen skiblessures voor een groot gedeelte voorkomen. Wanneer je fit op de piste staat, je materiaal in topconditie is en je de skitechniek goed onder de knie hebt, ben je al een heel eind. Zo geniet je optimaal van je wintersport en heb je niet na afloop van iedere skidag te maken met vervelende pijntjes.
1. Zorg dat je fit bent
Een gebrek aan conditie is vaak een van de belangrijkste oorzaken bij skiblessures. Om een hele dag op de piste te kunnen staan heb je uithoudingsvermogen, kracht en balans nodig. Wanneer je niet beschikt over een goede basisconditie, is het belangrijk om je specifiek op de wintersport voor te bereiden. Al met een paar eenvoudige oefeningen en af en toe een wandeling raak je ´in shape´ voor de wintersport. 5 ski oefeningen om fit op wintersport te gaan ›
2. Ga op skiles
Om aan je skitechniek én conditie te werken kun je ook in Nederland al op skiles gaan. Zoek een indoor sneeuwbaan op of oefen het skiën op een rollerbaan. Zo kan je onder begeleiding van ervaren instructeurs je skitechniek optimaliseren. Deze tip is helemaal belangrijk voor beginners die voor het eerst op wintersport gaan. 9 redenen om weer skilessen te nemen ›
3. Check je skimateriaal
Het is ontzettend belangrijk om met goed geprepareerd skimateriaal de piste op te gaan. Wanneer je bindingen niet goed staan afgesteld, kan dit nare gevolgen hebben bij een valpartij. Wees bij de skiverhuur altijd eerlijk over je gewicht en skiniveau, zodat de bindingen op de juiste manier afgesteld kunnen worden.
4. Leen niet zomaar skimateriaal
Leen alleen skimateriaal wanneer deze ski's en/of schoenen passen bij jouw niveau en eigenschappen. Ga niet de piste op met te lange ski's, skischoenen die een maatje te groot zijn of te stijf materiaal.
5. Weet waar je grenzen liggen
Waag je niet aan een piste, waarvan je weet dat die niet bij je skiniveau past. Laat de Harakiri of een andere steile afdaling maar aan je vrienden over en laat je vooral niet overhalen!
6. Houd je aan de FIS pisteregels
Wanneer je je aan de FIS pisteregels houdt, minimaliseer je het gevaar, en daarmee de kans op blessures, voor jou en de andere wintersporters op de piste. Onder de FIS pisteregels vallen zaken als niet stoppen midden op de piste, goed om je heen kijken en borden respecteren.
7. Ga niet alleen op pad
Ga niet alleen de piste op en zeker niet buiten de piste! Off-piste skiën brengt veel gevaren met zich mee en vereist een specifieke voorbereiding en lawine-uitrusting.
8. Draag een skihelm
We kunnen het niet vaak genoeg blijven zeggen. Draag wanneer je de piste op gaat een skihelm. De pistes worden steeds voller en veel wintersporters overschatten hun skitechniek. Het is alleen al de moeite waard om te investeren in een skihelm ter bescherming tegen andere skiërs. Hier is een skihelm verplicht ›
9. Neem regelmatig een pauze
Warm voor je gaat skiën de spieren op. Een stukje lopen naar de lift en stretchen is al genoeg om de spieren op te warmen. Start de skidag niet meteen met een zwarte piste, maar bouw de intensiteit langzaam op. Voel je dat je moe wordt, of dat je techniek je in de steek laat op die ijzige pistes, kies dan eerder voor een pauze of een voortijdig einde van de skidag. Er zijn tal van wintersporters die tijdens de laatste afdaling van de dag nog geblesseerd raken!