Wil jij graag eigen ski's, maar laat je budget een paar spiksplinternieuwe latten niet toe? Dan zijn tweedehands ski's misschien een goede oplossing. Het internet staat er vol mee, misschien kun je een paar overkopen van een vriend of vriendin, of krijg je de kans om ski's uit de verhuur te kopen. Maar hoe vind je nu een paar goede tweedehands ski's? Dat is nog niet zo eenvoudig! Er zijn veel punten om rekening mee te houden en er wordt een hoop 'rommel' aangeboden. In dit artikel geef ik je tips voor het kopen van tweedehands ski's.
1. Welke ski past bij jou?
Het aanbod ski's is enorm. Of je nu een nieuw of tweedehands paar ski's wilt kopen, als eerste dien je te kijken welke ski's het beste bij jou passen. Wat is je niveau? Houd je van snelheid? Welke bochten (kort of lang) hebben je voorkeur? Ski je vooral op of naast de piste? Heel veel vragen, waar je antwoord op dient te geven alvorens je op zoek gaat naar een paar ski's. In deze weblogs kun je er meer over lezen:
2. Ga op zoek naar jouw ideale ski
Als je stap 1 hebt gehad, wordt het tijd om op zoek te gaan naar jouw tweedehands ski's. Het is natuurlijk fijn als je al een aantal modellen en lengte in gedachte hebt. Hier kun je dan vervolgens op gaan zoeken. Veel mensen zoeken andersom: kijken wat het aanbod is op bv. Marktplaats en kijken dan of er een ski bijzit voor hen. Dat kán natuurlijk ook, maar het kan zoeken zijn naar de bewuste speld in een hooiberg. Zorg er in ieder geval voor, dat nadat je een ski hebt gevonden, je je goed verdiept in de eigenschappen van de ski. Een verkeerde ski (te stijve ski voor beginners of een te slappe ski voor gevorderden) kan je lol op een skidag flink verpesten. Je kunt ook altijd op zoek gaan naar een skitest waarin de bewuste ski onder de loep is genomen.
3. Hoe oud mogen ski's maximaal zijn?
Ski's hebben een beperkte levensduur, die heel erg afhangt van de mate waarin de ski's gebruikt en onderhouden zijn. Ski's die 5 jaar oud zijn, maar 1 keer per jaar een weekje gebruikt zijn en goed zijn onderhouden, kunnen nog prima een aantal vakanties mee. Anderzijds kunnen ski's die 2 of 3 jaar intensief gebruikt zijn soms beter naar de vuilnisbelt, maar ook deze worden soms nog te koop aangeboden. Persoonlijk zou ik nooit tweedehands ski's kopen die ouder zijn dan 8 tot 10 jaar, maar dit wil niet zeggen dat deze ski's slecht zijn.
4. Lijken de bindingen in orde?
Bindingen lopen niet zo heel snel schade op, tenzij ze een flinke klap hebben gehad. Vraag of je een skischoen in de binding mag klikken en kijk vervolgens of deze er gemakkelijk en goed in en uit kan. Nog beter is om de binding te laten controleren bij een wintersportzaak als je ze toch wegbrengt voor onderhoud.
5. Bekijk de ski's met eigen ogen
Een ski kan er nog zo mooi uitzien op een foto, maar het allerbeste is toch de ski met eigen ogen te gaan bekijken. Alleen dan kun je de conditie van de bindingen, de kanten en het belag inschatten. Een mooie bovenkant van ski's zijn geen garantie voor een goede ski, één verkeerde tik aan de onderkant kan zorgen voor veel onherstelbare schade. Bekijk de ski dus goed en kritisch.
6. Hoe ziet het belag eruit?
Het is natuurlijk fijn als je nieuwe tweedehands ski's netjes gewaxt zijn, maar dit is niet altijd het geval. Een wit uitgeslagen belag hoeft totaal geen probleem te zijn, met een fijne waxbeurt (of twee...) kun je dit vaak prima oplossen. Belangrijker is, om goed te kijken naar diepe groeven, krassen en/of scheuren. Zie je bijvoorbeeld de laag onder het belag (bv. hout), dan kan dit betekenen dat de kern van de ski onherstelbaar is aangetast. Minder diepe groeven en krassen zijn geen probleem. Zijn er stukjes uit het belag direct bij de kant, dan kun je de ski ook beter niet kopen. Dit is namelijk erg moeilijk te repareren en zal altijd een zwakke plek blijven.
7. Zitten de kanten nog goed vast en zijn ze 'dik' genoeg?
Door een botsing met een steen op de piste kunnen de kanten van een ski (gedeeltelijk) los komen. Is dit het geval dan is dit eigenlijk niet meer te repareren: niet kopen dus. Laat je oog goed langs beide kanten gaan, van boven naar beneden. Hoe vaker kanten geslepen zijn, hoe minder lang de levensduur van je ski nog is. Dit zie je aan de dikte van de kant. Weinig kanten, betekent kort skiplezier. Let ook op roest. Een klein beetje roest is wel weg te slijpen, diepe roest niet.
8. Ex-huurski's zijn een extra risico
Het lijkt ideaal: je hebt een week lekker geskied op huurski's en vervolgens kun je ze voor een prikkie kopen. Maar, pas op! Huurski's worden intensief gebruikt en onderhouden. Let dus extra goed op de kanten van de ski, vraag aan de verkoper hoe vaak je de ski's nog zou kunnen slijpen. Deze ski's gaan namelijk meestal door de machine om te slijpen en hierdoor slijten de kanten van de ski's snel. Leg de ski ook plat op de grond om te kijken of ze hun vorm en 'veerkracht' nog hebben. Druk hiervoor op de binding en laat de ski los. De ski moet dan nog goed terugveren. Besef daarnaast dat op huurski's vaak speciale huurbindingen zijn geschroefd die ingesteld kunnen worden op veel verschillende maten skischoenen; deze binding zijn vaak een stuk zwaarder.
9. Bij twijfel: niet doen!
Heb je kritisch gelet op bovenstaande punten en ben je enthousiast over je 'nieuwe' ski's: go for it! Voel je toch enige twijfel bij je nieuwe aankoop, doe het dan niet of vraag een flinke korting ;-)
Het kopen van tweedehands ski's is niet altijd gemakkelijk. Weet je het zelf niet zeker, vraag dan advies bij familie of vrienden die er kijk op hebben. Succes!