Skip to navigation Skip to main content

Ski-jas: zo kies je de juiste jas voor jouw wintersport

Wintersportjassen voor dames en heren
© Bever

De ski-jas is een belangrijk onderdeel van je wintersportuitrusting. Het aanbod aan ski-jassen is enorm en de prijzen, maar ook de kwaliteit loopt behoorlijk uiteen. Hoe vind je nu de ideale ski-jas voor jou? In dit artikel zetten we een aantal kenmerken van een goede wintersportjas voor je op een rijtje en geven we je tips en adviezen voor de aanschaf van een nieuwe ski-jas.

Een ski-jas kiezen: wat voor type skiër ben je?

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe jas, is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen wat voor type skiër je bent.

  • De mooi-weer-skiër. Ski jij het liefst van hut naar hut om op het terras te genieten van een warme choco met rum of heerlijke lunch? En werk jij jezelf eigenlijk niet in het zweet tijdens het skiën, maar daal je liever relaxed van de pistes? Dan zal een lekkere warme gevoerde ski-jas én broek waarschijnlijk het beste bij je passen. Zo krijg je het zeker niet koud!
  • De actieve piste-skiër. Ben jij vooral op de piste te vinden, ski je fanatiek en met elk weertype? Dan worden de technische specificaties van een jas belangrijker. Je wilt niet alleen kleding die je warm houdt, maar ook vocht goed afvoert en dus ademend is. Naast een goede basislaag kun je vervolgens een waterdichte gevoerde jas van bv. Gore-Tex dragen of een shell met warme laag eronder.
  • De sportieve toerskiër. Een toerskiër slaat de lift over en loopt zelf omhoog, waardoor het vaak flink zweten is. Functionele lagen sluiten dan het beste aan, gecombineerd met een hardshell jas en broek.
Ski-jas in de zon in de bergen
© Bever
Welk soort ski-jas past het beste bij jou?

De belangrijkste eigenschappen voor een ski-jas

Afhankelijk van het type skiër dat je bent, zijn bepaalde eigenschappen van een ski-jas belangrijker. De ideale ski-jas heeft de volgende kenmerken:

  • Sneeuw- en winddicht: tijdens het skiën word je blootgesteld aan allerlei weersomstandigheden. Belangrijk is dat de jas je goed beschermt tegen de sneeuw en de wind, anders koel je snel af.
  • Ademend: van skiën kun je het - zeker op mooie dagen - ook flink warm krijgen. Daarom is het belangrijk dat je ski-jas ademend is, zodat transpiratievocht weg kan, en je niet 'nat' wordt, waardoor je ook weer snel afkoelt.
  • Licht: tijdens het skiën wil je je vrij en goed kunnen bewegen. Een lichte jas, die je nauwelijks voelt, maakt het bewegen een stuk gemakkelijker.
  • Voldoende bewegingsvrijheid: een jas die te strak zit of niet elastisch is, geeft je onvoldoende mogelijkheden om je te bewegen.
  • Isolerend: een ski-jas moet je natuurlijk ook lekker warm houden. Maar je kunt ook kiezen voor aparte isolerende lagen.

Kies je voor een hardshell of een gevoerde ski-jas?

Er zijn diverse soorten ski-jassen die in grote lijnen verdeeld kunnen worden in hardshells, softshells en gevoerde ski-jassen. Elke jas heeft zo z'n voor- en nadelen, en de vraag is welke type jas het beste bij jou past. Hieronder lichten we de verschillende ski-jassen toe.

Hardshell: stevig, licht en goed ademend

De hardshell is een wind- en waterdichte jas die niet gevoerd is. Het grote voordeel van deze jassen is, dat ze vaak erg licht en goed ademend zijn. Ook gaan ze vaak jarenlang mee. Het is wel belangrijk om een hardshell regelmatig te wassen om de ademendheid en waterdichtheid te behouden. Een nadeel van een hardshell is, dat deze jas geen isolerend vermogen heeft. Je dient dus altijd een tweede isolerende laag aan te schaffen, denk hierbij aan een fleece en/of een donsjasje. Daarnaast is de hardshell vaak een behoorlijke prijzige jas. Maar doordat je kunt variëren met de isolerende lagen, dus met een basislaag, skipully of donsjas, ben je wel heel flexibel om je kleding perfect aan te passen aan de weersomstandigheden.

Ski-jas voor extreme omstandigheden voor mannen
© Bever
Een hardshell is ideaal voor extremere weersomstandigheden

Softshell: optimale bewegingsvrijheid en lekker licht

De softshell is een buitenlaag die je goed beschermd tegen de wind en je bovendien vaak een goede bewegingsvrijheid geeft, omdat softshells veelal elastisch zijn. Veel softshells zijn voorzien van een kleine laag isolatie in de vorm van fleecevoering, wat ze een stukje warmer maakt dan hardshells. Nadeel van de softshell is dat ze meestal niet goed waterdicht zijn. De eerste sneeuwbui houden ze prima tegen, maar zeker op heftige sneeuwdagen of bij natte sneeuw beschermt de softshell je onvoldoende. Een softshell is over het algemeen vriendelijker geprijsd dan de hardshell.

Gevoerde ski-jas: in één keer klaar

Voor veel wintersporters is de klassieke gevoerde ski-jas nog steeds de beste oplossing. De buitenlaag zorgt ervoor dat je beschermd bent tegen wind en sneeuw en de isolerende binnenlaag houdt je lekker warm. Afhankelijk van het weer draag je onder je ski-jas nog een of twee lagen. In ieder geval altijd een thermoshirt en eventueel een (dunne) fleece. Het voordeel van de gevoerde ski-jas is dat je met de aankoop van slechts 1 jas eigenlijk 2 lagen koopt. Het is dus over het algemeen de voordeligste oplossing. Echter heb je op warme dagen geen mogelijkheid om je isolerende laag weg te laten en is het ademend vermogen van deze jassen over het algemeen iets minder dan een hardshell of softshell.

Ski-jas voor mannen van The North Face
© Bever
Met een gevoerde ski-jas heb je het altijd lekker warm

Het 3-lagen systeem

Voor welke ski-jas je ook kiest, het is altijd aan te raden je te kleden volgens het 3-lagen systeem. De meeste wintersporters zijn inmiddels wel bekend met deze term. Als eerste laag draag je thermokleding die je lekker warm en droog houdt. Dit kan van synthetisch materiaal zijn of (merino)wol. Hierboven draag je een isolerende laag of midlayer. Deze kan bestaan uit een skipully, fleece of dun (dons) jasje. Ook deze laag dient goed ademend te zijn, zodat je warmte weg kan en je lekker droog en warm blijft. Als laatste draag je een 3e 'beschermende' laag. Dit kan een hardshell, softshell of gevoerde ski-jas zijn die je beschermt tegen de wind en de sneeuw.

Cortazu ski-jas heren
© Bever
Wanneer je met laagjes werkt, ben je flexibel om gemakkelijk iets aan of uit te trekken

Handige features in je ski-jas

Tegenwoordig hebben we allemaal leuke extra's in onze ski-jas die niet alleen heel handig, maar ook heel praktisch zijn. Denk hierbij aan:

  • Sneeuwvanger: dit is een band in je ski-jas met elastiek, waardoor de sneeuw niet in je jas en/of broek kan komen. Bij sommige modellen kun je de sneeuwvanger ook aan je broek vastmaken.
  • Skipaszakje: een skipaszakje is eigenlijk onmisbaar als je niet het risico wilt lopen je skipas te verliezen. Je stopt je skipas erin en opent het zakje de rest van de week niet meer. Tenzij je natuurlijk meerdere jassen hebt!
  • Veel zakken: dit kan zowel een voor- als nadeel zijn, want soms weet je echt niet meer in welk zakje je nou je zonnebrand hebt gelaten...
  • Manchetten: elastische manchetten aan de binnenkant van je mouw zorgen ervoor dat er geen sneeuw naar binnen kan. Soms kun je ook je duim door de manchet steken, waardoor de aansluiting met je handschoenen nog beter is.
  • Brillendoekje: een geïntegreerd brillendoekje zorgt ervoor dat je skibril of goggles snel weer schoon is, zonder deze te beschadigen.
  • Extra grote capuchon: op dagen dat het heel hard sneeuwt, is het fijn als je capuchon over je skihelm past. Zo komt er geen sneeuw in je nek.
  • Reccosysteem: het Reccosysteem bestaat uit een plaatje in je broek of jas, waarmee je gevonden kunt worden in het geval dat je onder een lawine komt. Echter is dit geen vervanging van de 3-eenheid (lawinepieper, lawineschep, sonde), want alleen de bergredding kan jou vinden met een Recco systeem en zij zijn in de meeste gevallen te laat om je levend onder een lawine vandaan te halen.
  • Ventilatieritsen: ritsen onder je armen zijn ideaal op warmere dagen. Deze zorgen voor een fris briesje in je jas wanneer je het warm hebt.

 

Kraag van ski-jas omhoog
© Bever
Een hoge kraag is fijn

Duurzaamheid

Wintersport wordt niet altijd gezien als een van de duurzaamste activiteiten of vakanties. Toch kun je op verschillende manieren bijdragen aan duurzaamheid tijdens je wintersport. Is jouw ski-jas bijvoorbeeld op een duurzame manier gemaakt en zijn er duurzame materialen gebruikt? Maar eigenlijk begin het al veel eerder: vraag jezelf af of je echt al een nieuwe ski-jas nodig hebt of dat je huidige jas eigenlijk nog wel even mee kan, bijvoorbeeld met een kleine reparatie. En koop je een nieuwe, kies dan voor eentje die lang meegaat!

 

Dit weblog is geschreven in samenwerking met Bever.

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.