Skip to navigation Skip to main content

De 13 lekkerste Italiaanse wintersportgerechten

7870 - De 13 lekkerste Italiaanse wintersportgerechten (1)

Een wintersport in Italië is op culinair gebied echt een feestje. Italianen zijn meesters in het bereiden van smaakexplosies met slechts een handjevol ingrediënten. Niks ingewikkelds, maar gewoon het product zoals het is. Pasta’s, pizza’s, risotto’s, salades en antipasti. Stuk voor stuk even lekker. Ook hier geldt: ga op zoek naar authentieke tentjes en sla de buffetten over, want dan eet ook jij de allerlekkerste Italiaanse wintersportgerechten.

#1. Pizza

Pizza eet je nergens lekkerder dan in Italië. Een perfecte dunne knapperige bodem, de beste tomatensaus en heerlijke toppings. Ga voor een pizza met verschillende kazen, een pizza bianco (zonder tomatensaus), of een pizza met prosciutto en rucola. Welke pizza is jouw favoriet

7870 -  (6)

#2. Risotto

Je kunt niet blijer worden dan wanneer je een dampend bord met vers gemaakte risotto voorgeschoteld krijgt. Wat mij betreft is dit echt één van de allerlekkerste gerechten uit Italië. Heerlijk smeuïg, bomvol smaak en afgemaakt met wat verse Parmezaan. Kies bijvoorbeeld voor een risotto met paddenstoelen (funghi), of voor een risotto met radicchio (roodlof) en worst. Beide succes gegarandeerd!

#3. Tiramisu

Vraag ik je om een typisch Italiaans dessert, dan zeg jij hoogstwaarschijnlijk Tiramisu. Dat is ook niet zo gek, want dit heerlijke nagerecht is niet alleen in Italië razend populair. Er zijn veel varianten te vinden, maar traditioneel met mascarpone crème, cacaopoeder en lange vingers doordrenkt met sterke koffie en Amaretto, is de Tiramisu het allerlekkerst. Klik hier voor het recept voor Tiramisu >.

7870 -  (7)
(Foto: © Pixabay)

#4. Antipasti

Als je met een groep op wintersport gaat, dan is het een goed idee om met z’n allen een plateau antipasti te bestellen. Bruschetta’s met verschillende toppings, heerlijke kazen en allerlei vleessoorten. Ideaal voor bij de borrel, of als voorgerecht, want samen delen en samen genieten is een belangrijk onderdeel van de Italiaanse keuken.

#5. Salade met Bresaola en Burrata

Sla je de warme gerechten vandaag een keertje over tijdens de lunch Kies dan voor deze fantastische salade. Bresaola is een gedroogde en gepekelde rauwe ham, die ook vaak geserveerd wordt als carpaccio. Burrata lijkt heel erg op mozzarella, maar dan nóg romiger en smaakvoller. Lekker met verse rucola, olijfolie en balsamicoazijn.

7870 -  (8)
(Foto: © Wikimedia Commons by Luca Nebuloni)

#6. Gelato (ijs)

Ook al vriest het buiten ruim een graad of 10 en valt de sneeuw met bakken uit de lucht, dan nog kun je Italië niet verlaten zonder een bol ijs. Het liefst pistache, al zijn de andere smaken natuurlijk ook fantastisch lekker!

#7. Pasta

Linguine, pappardelle, ravioli, spaghetti en ga zo maar door. De ideale lunch tijdens een lange dag skiën. Lekker voedzaam en jij kunt er de komende uren weer tegenaan. Simpele smaakcombinaties, maar altijd bomvol smaak. Stuur je bord niet terug omdat je denkt dat de pasta niet gaar is, want de Italianen koken de pasta al dente (beetgaar) en dat is iets minder zacht dan wij gewend zijn.

7870 -  (9)

#8. Lasagne al forno

Is het buiten koud en kun je wel wat warms gebruiken? Dan is lasagne al forno de ideale oplossing. Pak de schaal vooral niet vast met blote handen, want deze komt net uit de oven. In de meeste gevallen is de lasagne opgebouwd uit een gehaktvulling met tomaat en bechamelsaus, maar ook hier zijn veel variaties in mogelijk. Machtig, vullend en vooral lekker warm.

#9. Cannoli

Oostenrijk heeft apfelstrudel, Frankrijk heeft een tarte tatin en Italië cannoli. Nou bevat een cannoli geen appel en is het heel anders, maar een heerlijk zoet tussendoortje voor bij de koffie rond een uur of 11 is het wel. Een cannoli bestaat uit een krokant gefrituurd deegje, gevuld met een zoete ricottavulling en bestrooid met een beetje poedersuiker.

7870 -  (10)
(Foto: © Pixabay)

#10. Tagliata

Als je tagliata ziet staan op een Italiaanse menukaart, dan denk je waarschijnlijk eerder aan een variatie op tagliatelle, dan aan een heerlijk stuk mals rundvlees. In veel gevallen wordt tagliata gemaakt van entrecote. Deze wordt kort gebakken en daarna in dunne plakken gesneden. Het vlees wordt geserveerd met zeezout, een partje citroen en een simpele salade met rucola, tomaat en Parmezaan. Tip: bestel er voor de lekkere trek wat frietjes bij.

#11. Melanzane alla parmigiana

Ook als groenteliefhebber of vegetariër ben je in Italië aan het juiste adres. Melanzane alla parmigiana is een soort lasagne, maar dan zonder pasta. De laagjes worden opgebouwd uit gegrilde aubergine, tomaat, basilicum, mozzarella en Parmezaan. Gezond en ontzettend lekker.

#12. Canederli

In Zuid-Tirol hebben de Italianen een eigen versie gemaakt op de typisch Oostenrijkse knödels. De canederli worden gemaakt met brood, kaas, spinazie en spekjes. Vervolgens worden ze geserveerd in een bouillon, of in gesmolten boter met salie. Klik hier voor het recept: Canederli met spek >.

7870 -  (11)

#13. Gnocchi

Gnocchi is zo’n gerecht waarmee je keer op keer moeite hebt met het uitspreken ervan. Laat dat je er in ieder geval niet van weerhouden om het te bestellen. Gnocchi is een pastasoort op basis van aardappel. De zachte kussentjes worden in veel variaties geserveerd. Kies bijvoorbeeld voor gnocchi met vier kazen, of kies voor gnocchi met tomatensaus. Lekker met een Italiaans wijntje!

Italiaanse eetregels:

  • Bestel nooit een cappuccino na 11 uur ’s morgens. Dat is voor de Italianen echt not done. Je bestelt dan een espresso.
  • Gooi geen ketchup op je pasta Bolognese, want dat is voor de Italianen een grote culinaire zonde.
  • Deel het Italiaanse eten met de mensen van wie je houdt.
  • Pasta’s en risotto’s zijn een aparte gang, geen bijgerecht!
  • Spaghetti eet je met een vork en niet met mes en vork. Spaghetti mag je absoluut niet snijden!

Welk gerecht is jouw favoriet Of mis je nog iets in deze lijst Laat het ons weten in een reactie!

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.