Skip to navigation Skip to main content

Recept: Witte Glühwein

Glühwein is je vast niet onbekend. Het warme drankje dat je drinkt na een lange dag op de pistes, op die dagen dat het echt koud is geweest. Traditioneel wordt Glühwein gedronken op de Duitse Weihnachtsmarkt, maar op wintersport mag Glühwein gewoon het hele seizoen! Eigenlijk behoeft Glühwein ook helemaal geen intro, want we kennen het allemaal. Maar wist je dat ze in Duitsland en Oostenrijk tegenwoordig ook witte Glühwein drinken? In dit weblog het recept voor de witte variant van dit populaire wintersportdrankje.

Tal van varianten

Witte Glühwein is een super lekkere variatie op de traditionele Glühwein. Er wordt niet alleen gebruik gemaakt van witte wijn in plaats van rode, maar ook de kruiden die erin gaan zijn anders. Net zoals bij normale Glühwein bestaan er wel 100 recepten; zo is het ene recept met druivensap en het andere met appelsap. Ook kun je er eventueel wat sterke drank aan toevoegen. Het onderstaande recept is wat ons betreft de beste manier om witte Glühwein te maken!

Ingrediënten witte Glühwein

  • 400 ml witte wijn
  • 100 ml heldere appelsap
  • 100 ml Kornbrand (Duitse jenever)
  • 1 citroen
  • 1 sinaasappel
  • 2 cm verse gember
  • 1 theelepel kardemom
  • 1 snufje nootmuskaat
  • 1 kaneelstokje
  • 3 kruidnagels
  • 1 vanillestokje
  • 1 zakje vanille poeder
  • 25 gram bruine suiker
  • Kaneelstokjes als garnering

Bereidingswijze witte Glühwein

Schil de gember en snijd deze in plakjes, was vervolgens de citroen en de sinaasappel en verwijder de schil. Snijd het vanillestokje open en schraap de vanille er uit. Verwarm de schillen samen met de vanille en alle overige ingrediënten, maar laat het mengsel niet koken, anders vervliegt de alcohol. Laat het geheel 2 uur trekken. Tijdens de bereiding hoeft de witte Glühwein niet heel heet te zijn, als hij maar warm blijft, zodat alle kruiden goed hun smaak kunnen afgeven. Zorg in ieder geval wel dat de suiker oplost. Tot slot de witte Glühwein zeven en opdienen met in elk glas een kaneelstokje!

Prost!

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in:

188 - Winter - Marije

Over Marije

Marije is al van jongs af aan besmet met het wintersportvirus. Ze houdt niet alleen van afdalen op de pistes van Les Portes du Soleil, maar ook van après-ski en lekker eten. Een ‘to do’ op haar wintersport bucket list is Le Mur Suisse.