Skistokken zijn een onmisbaar hulpmiddel voor iedere skiër. Ze hebben een aantal belangrijke functies: evenwicht, ritme en coördinatie. En natuurlijk zijn ze handig om op te leunen of om mee te prikken op vlakkere stukken. Het verschil tussen diverse skistokken zit in het materiaal, het gewicht en de stijfheid. Welke skistok bij jou past is afhankelijk van het type skiër dat je bent. Het allerbelangrijkste is dat je voor de juiste lengte kiest. In dit weblog alles over skistokken en waarom het zo’n belangrijk onderdeel is van je skiuitrusting .
Skistok: grip, stok en teller
Een skistok bestaat uit een grip (handvat), stok en teller (ronde uiteinde aan de stok). De meeste skistokken zijn voorzien van een lus waar je hand doorheen kunt, maar fabrikant Leki maakt gebruik van het trigger-systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat de skistok bij een valpartij losschiet, waarmee je de kans op een 'skiduim' aanzienlijk verminderd. De skiduim is een veel voorkomende skiblessure, die ontstaat wanneer de duim bij een val blijft haken achter de skistok. Bij de grip is het belangrijk dat deze goed in de hand ligt, voor een goede controle over de stok. De teller zorgt ervoor dat de punt van je stok niet in de sneeuw verdwijnt. Wie veel buiten de piste skiet, kiest voor een grotere teller.
Tip: neem je skihandschoenen mee bij het kopen van skistokken, dan kun je goed testen of de stok prettig in de hand ligt.
Materiaal skistokken: carbon of aluminium?
De meeste skistokken zijn gemaakt van aluminium of carbon, maar wie op wil vallen op de piste kan ook voor een model van bamboe, hout of titanium kiezen (duurder!). Aluminium stokken zijn relatief goedkoop, maar kunnen wel verbuigen. Buig op de piste je stokken niet 'even' recht, want de kans dat ze breken is groot. Carbon is licht, flexibel en verbuigt nooit, alleen betaal je voor stokken van dit materiaal wel een stukje meer. Bij een stevige stokinzet, kunnen carbonstokken wel meeveren, wat niet iedereen prettig vindt. Een lichtere stok zorgt voor een andere balans, reageert sneller, en heeft door de kleinere diameter minder weerstand.
Lengte skistokken: hoek van 90 graden
Let er bij het kopen van skistokken goed op dat je voor de juiste lengte kiest. Te lang of te kort beïnvloedt je skitechniek. Een eenvoudige manier om de juiste stoklengte te bepalen is om de stok met het handvat beneden net onder de teller vast te pakken. De hoek van je onderarm ten opzichte van je bovenarm dient 90 graden te zijn. Vergeet niet dat je op ski's en skischoenen net wat hoger staat dan op je normale schoenen in de winkel. Vraag bij twijfel altijd om advies van de verkoper.
Speciale skistokken: telescoop
Speciale omstandigheden vragen om speciale skistokken. Telescoop skistokken zijn populair onder freeriders en toerskiërs, aangezien je deze stokken kunt aanpassen aan de condities. Je kunt de delen van de skistok aanpassen tot de gewenste lengte, zodat je makkelijker kunt traverseren of hiken. Ook kun je wanneer de stokken zijn ingeschoven ze meenemen aan je rugtas.
Prijsklassen en merken skistokken
Skistokken zijn er in tal van prijsklassen; van € 15,- tot ruim € 150,-. Wanneer je ieder jaar een weekje op wintersport gaat, hoef je echt niet voor een hightech model van titanium te kiezen. Een simpel model is prima, maar wanneer je dat prachtige design bij je uitrusting vindt passen, moet je dat vooral doen! Leki is een van de bekendste fabrikanten en heeft een wereldwijde reputatie. Het Oostenrijkse Komperdell maakt al sinds 1922 skistokken en beschikt over een wijde range van modellen. Black Diamond heeft een aanbod van hoogwaardige skistokken die zijn geliefd onder freeriders. Daarnaast beschikken ook de meeste gerenommeerde skimerken (Atomic, Rossignol, Salomon) over eigen skistokken.
Stokinzet: hoe gebruik je de skistok?
Nu je bent voorzien van een paar skistokken met de juiste lengte, dien je nog te weten hoe je ze moet gebruiken! Jasper legt in de onderstaande video uit wat de juiste stokinzet is. Je zet de stok in op het moment dat je het minst stabiel op je ski’s staat. Wanneer de ski’s bij het maken van de hoogbeweging en het vlakstellen weinig weerstand ondervinden, verstevig je je houding met de stokinzet.
Onmisbaar onderdeel in je skiuitrusting
Niet voor iedere skiër is de skistok onmisbaar. Beginnende skiërs zijn erbij gebaat, omdat ze als extra ondersteuning kunnen dienen na het omhoogkomen bij een valpartij. Als beginner oefen je soms ook zonder stokken, zodat je je beter kunt concentreren op je houding. Wanneer je dit niveau voorbij bent, ga je de skistokken daadwerkelijk gebruiken waarvoor ze dienen: evenwicht, ritme en coördinatie. Dan vormen ze net zo’n onmisbaar onderdeel van je skiuitrusting als de ski's, skischoenen, skihelm, skibril, skisokken en skihandschoenen.