Skip to navigation Skip to main content

Skisokken: (koop)tips

Skischoenen
© Spalder Media Group

Skisokken, ze zijn te koop voor kleine prijsjes in een grote bak, maar er zijn ook modellen die veel meer kosten. Wat het verschil is tussen deze skisokken vertellen wij je in dit weblog. Ook lees je welke skisokken het beste bij jou passen. Een ervaren wintersporter verlangt naar een heel andere skisok dan een skiër die maar een paar uurtjes per dag op de piste staat. In de video geven we in het kort enkele tips over skisokken.

 

Draag altijd skisokken

Er zijn nog steeds veel mensen die het doen: met gewone sportsokken in skischoenen stappen. Verstandig is het zeker niet! Kies altijd voor skisokken. Een skisok gemaakt van technisch materiaal die je voeten warm en droog houdt, is bovendien langer dan een gewone sok. Een goede skisok voorkomt tevens eventuele drukpunten en irritaties.

Materialen skisokken

Skisokken zijn gemaakt van speciale materialen om optimaal comfort te bieden. Het elastische lycra zorgt voor een goede pasvorm en merinowol zorgt voor warmte. Andere positieve eigenschappen van merinowol zijn dat het langer fris blijft ruiken en niet kriebelt. Duurdere skisokken maken gebruik van technischere materialen, terwijl de goedkopere modellen meer uit katoen bestaan. Let er ook op dat modellen vaak een linker en een rechter sok hebben. Ook dit komt ten goede aan het draagcomfort.

Kies voor dunne skisokken, niet voor dik

Kies bij voorkeur voor dunne skisokken, deze zorgen voor minder irritaties en zijn anatomisch gevormd. Ze zorgen voor een beter gevoel en overbrenging van je bewegingen in de skischoen. Veel mensen associeren dikke sokken met warm en denken daardoor dat dit beter is, maar niets is minder waar. Dikker wil namelijk niet zeggen dat skisokken voor warme voeten zorgen. Heb je last van koude voeten dan heeft dit vrijwel altijd te maken met niet goed passende skischoenen. Het gevolg van een te kleine of te grote skischoen is een verstoorde bloedsomloop, waardoor je te maken kunt krijgen met wintertenen. Wedstrijdskiërs en racers kiezen vaak voor extreem dunne sokken die je het gevoel geven alsof je op je blote voeten in je skischoenen staat. Dit zorgt voor een nog directere en betere overbrenging van je bewegingen en krachten op de ski.

Koop de juiste maat

Het lijkt een overbodig advies, maar let er goed op dat je de goede maat skisokken koopt. Te kleine sokken knellen je voeten af, of zitten vervelend omdat je hak niet op de juiste plek in de sok zit. Te grote sokken stropen op in je schoenen en zorgen voor extra drukpunten. Vaak zijn skisokken verkrijgbaar in combinatiematen, kijk dus even goed naar de voor jou beste maat.

Investeer in duurdere modellen

Goedkopere skisokken van minder hoogwaardig materiaal zullen hun pasvorm eerder verliezen en hierdoor minder lekker gaan zitten. Ook zijn goedkope skisokken vaak erg dik. Houd hier rekening mee bij het aanschaffen. Vaak loont het om voor een iets duurder model te kiezen. Skisokken, zeker duurdere, gaan vaak jarenlang mee. Koop liever 2 paar goede skisokken, dan 6 paar goedkope voor een hele week. Tijdens je wintersport kun je de sokken snel even op de hand wassen en de volgende dag weer aantrekken.

Skisokken voor dames

Er zijn ook speciale skisokken voor dames op de markt. Vrouwenvoeten zijn anders gebouwd, zo zit de kuitspier bijvoorbeeld wat lager en is de voet vaak wat smaller. Hierdoor zijn vrouwenmodellen anders vormgegeven om op de juiste plek ondersteuning te bieden.

Welke skisok past bij mij?

Welke skisok het beste bij je past wordt bepaald door het type skiër dat je bent, welke wensen je hebt en wat voor skischoenen je draagt. Ben je een allround skiër met een niet al te stijve skischoen? Kies voor een iets dikkere skisok met een hoog draagcomfort, zodat je de hele dag ontspannen kunt skiën. Een veeleisende skiër kiest voor een technischer en dunner model om meer contact met de skischoenen en dus met de ski’s te hebben.

Bekende skisok merken

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.