Pech onderweg. Niets is vervelender dan tijdens je reis naar de Alpen te stranden met problemen aan je auto. De vertraging die je door een pechgeval onderweg oploopt varieert van een paar uur tot misschien wel een dag of meer. Zonde van de wintersportvakantie, die meestal maar maximaal een week duurt. Toch staan er jaarlijks veel wintersporters met pech aan hun auto langs de Duitse Autobahn. In dit weblog vertellen we je wat de meest voorkomende klachten zijn aan auto's en wat je moet doen als je met pech stil komt te staan.
2x zoveel kans op pech in de winter
De auto is nog steeds het populairste vervoersmiddel voor de wintersport. Ruim 80% van de wintersporters reist met de auto naar de Alpen. Wist je dat je in de winter maar liefst 2x zoveel kans hebt op pech dan in de zomer? Gemiddeld heeft 1 op de 5 wintersporters wel een keer te maken met pech onderweg. Dit komt vooral door de extreme omstandigheden waarin je naar de vakantiebestemming reist. De temperaturen zijn vaak flink onder nul en een gedeelte van de reis gaat door de bergen. Hierdoor kunnen problemen ontstaan die je bij de normale Hollandse temperaturen en omstandigheden niet hebt opgemerkt.
Winterse omstandigheden vragen meer van je auto
De meest voorkomende pechgevallen
Het beste is natuurlijk om je auto voor de vakantie te laten checken bij de garage. Toch doet over het algemeen slechts de helft van de wintersporters een zogenaamde 'wintercheck'. Zelf kun je in ieder geval voor vertrek nog even je bandenspanning en vloeistoffen controleren. Dit zijn de meest voorkomende problemen met auto's in het buitenland:
- Problemen met de koppeling(splaat). Dit komt vaak voor door (verkeerd) rijden in de bergen.
- Lege of kapotte accu.
- Problemen met de remmen. Ook dit komt vaak door het rijden in de bergen. Veel mensen vergeten te remmen op de motor, waardoor remmen overbelast raken.
- Lekke of klapband.
- Roetfilter. We geven vaak flink gas in Duitsland, waardoor dit probleem kan ontstaan.
- Brandstoffilter. Ook dit kan te maken hebben met een lange tijd op hoge snelheid rijden.
- Verkeerde brandstof tanken.
- Computerstoringen.
- Brandstoftoevoer defect.
- Kapotte turbo.
Wat moet je doen als je met pech langs de weg staat?
Als je met pech stil komt te staan is het altijd belangrijk jezelf en je medereizigers in veiligheid te brengen en zo snel mogelijk hulp in te roepen. Denk hierbij aan de volgende punten:
- Probeer je auto op een veilige plek te zetten. Zo ver mogelijk bij de rijbaan vandaan.
- Zorg dat je voorwielen van de weg weggedraaid staan.
- Plaats een gevarendriehoek, zet je alarmlichten aan en trek een lichtgevend vestje aan.
- Ga samen met je reisgenoten achter de vangrails staan. Blijf nooit in de auto zitten.
- Meld de autopech bij de alarmcentrale van je reis- of autoverzekering. Zorg dat je het telefoonnummer en polis bij de hand hebt als je ze belt.
- Zorg dat je exact de locatie waar je staat door kunt geven (evt. met behulp van GPS).
- Zorg dat je bereikbaar bent voor de hulpverleners en wacht samen met je medepassagiers achter de vangrails.
Hier wil je liever niet met pech komen te staan
Voorkomen beter dan genezen
Het spreekt voor zich dat je altijd het beste kunt proberen te voorkomen dat je met pech komt stil te staan. Volgende week zal ik in dit weblog tips geven over het voorkomen van pechgevallen door goed voorbereid op pad te gaan. Het is in ieder geval altijd verstandig om altijd een goede wegenwachtservice af te sluiten >
Met de auto op wintersport
Lees hier meer informatie over met de auto op wintersport: