Skip to navigation Skip to main content
6591 - Dolomiti Superski: grootste skiregio van de wereld (1)

Dolomiti Superski is met 12 skigebieden, 1200 kilometer piste en 450 skiliften de grootste skiregio van de wereld. Deze twaalf skiregio’s bevinden zich aan de zuidoostkant van de Alpen en liggen middenin de Dolomieten. Alle skigebieden van de Dolomiti Superski zijn toegankelijk met één skipas. Door de ligging staat deze skiregio te boek als uitermate zonnig. Mocht de hoeveelheid sneeuw te wensen overlaten dan kan 90% van de pistes worden besneeuwd. In dit weblog lees je alles over deze enorme skiregio en geven we je informatie over de skipasprijzen, accommodaties, hotels, weer en sneeuwhoogte in de Dolomiti Superski.

Dolomiti Superski: 12 verschillende skigebieden

Tot de skiregio Dolomiti Superski behoren 12 verschillende skigebieden. In het noorden van Zuid-Tirol liggen het Eisacktal, de Kronplatz en de Sextner Dolomieten met de beroemde ‘Drei Zinnen/Tre Cime’. In het zuiden zijn de skigebieden San Martino di Castrozza, Fleimstal, Obereggen en Civetta te vinden. Centraal in de Dolomiti Superski liggen de gebieden Val Gardena, Seiser Alm, Alta Badia en Arabba. Dankzij een modern liftennetwerk zijn deze gebieden op elkaar aangesloten en kun je de beroemde Sellaronda skiën. Cortina d’Ampezzo, Val die Fiemme en Carezza Ski liggen aan de buitenkant van de Dolomiti Superski en worden omgeven door het UNESCO Werelderfgoed van de Dolomieten. Van ervaren wintersporter tot beginner, iedereen kan zich hier vermaken.

Overzicht skigebieden Dolomiti Superski

Val Gardena Skiën
© Spalder Media Group

Kronplatz: top-skigebied in Zuid-Tirol

De machtige Kronplatz is een van de meest geliefde skigebieden van de Alpen en ligt aan de voet van de Dolomieten. Tussen Olang, Bruneck en St. Vigil in Enneberg liggen 119 veelzijdige pistekilometers klaar. De Kronplatz staat te boek als zeer familievriendelijk en beschikt over brede ‘autobahnen’ en een van de grootste snowparks van Zuid-Tirol. Wie wel houdt van een beetje uitdaging kan zich uitleven op de steile Piculin afdaling, met een hellingspercentage van 72%. Langlaufers hebben rond de Kronplatz de beschikking over ene netwerk van meer dan 200 km aan loipes.

Boeken: Sunweb | Summit Travel | TUI | Interhome

6591 -  (6)

Cortina d’Ampezzo: parel van de Dolomieten

Op de pistes van Cortina d'Ampezzo brengen beroemdheden en de Europese jetset hun wintersport door. Het pittoreske dorp wordt omgeven door een indrukwekkend berglandschap en een skigebied met 120 pistekilometers. De pistes liggen aan weerszijde van het dorp en reiken tot een hoogte van 2742 meter. In 1956 werden in Cortina d'Ampezzo de Olympische Winterspelen georganiseerd. Het après-ski aanbod en het nachtleven van Cortina is berucht, neem alleen wel een goedgevulde portemonnee mee!

Boeken: Summit Travel | Interhome

Val di Fassa & Carezza: veelzijdigheid troef

Val di Fassa-Carezza bestaat uit negen deelgebieden waardoor iedere wintersporter zich hier kan vermaken. Talrijke snowparks, kinderlanden, off-piste afdalingen; hier is het allemaal te vinden. Canazei ligt in het hart van het gebied, aan de voet van de skibergen die in totaal over 130 kilometer aan pistes beschikken. Vanuit het Val di Fassa heb je een direct aansluiting op de pistes van Val Gardena en Alta Badia.

Boeken: Sunweb | Summit Travel | Chalet.nl | TUI | Interhome

Skipiste bergen Val di FAssa
© Spalder Media Group

Alta Badia: genieten op z’n Italiaans

Het skigebied van Alta Badia beschikt over een groot aanbod van berghutten en is via de Sellaronda verbonden met meerdere skigebieden. Tussen San Cassiano, La Villa, Corvara en Colfosco liggen 130 kilometer aan pistes. Wat families zal aanspreken is de aanwezigheid van diverse speelparken en Movimënt Parks. Ieder type skiër zal zich hier vermaken, van kilometervreter tot beginner. Over de sneeuwzekerheid hoef je je geen zorgen te maken, de pistes van Alta Badia reiken tot 2778 meter.

Boeken: Sunweb | TUI

Val Gardena: grootste skigebied van de Dolomiti Superski

Val Gardena is het grootste aaneengesloten skigebied van de Dolomiti Superski. Tussen Ortisei, St. Christina en Wolkenstein liggen maar liefst 175 kilometer aan pistes. Hier heb je de mogelijkheid om de beroemde Sellaronda te skiën en op af te dalen op de pistes van de de Seiser Alm, de grootste bergweide van Europa. De dorpen van Val Gardena zijn sfeervol en authentiek. Aan pistes met mooie uitzichten in Val Gardena geen gebrek!

Boeken: Sunweb | Summit Travel | Chalet.nl | TUI | Interhome

6591 -  (7)

Arabba-Marmolada: de sneeuwzekere Marmolada Gletscher

De Marmolada bij Arabba is met 3343 meter de hoogste berg van de Dolomieten. Op de flanken van deze Alpenreus liggen 60 kilometer aan pistes. Dankzij de Sellaronda is Arabba-Marmolada met meerdere skigebieden van de Dolomiti Superski verbonden. Highlight van Arabba is het gletsjerskigebied met een 12 kilometer lange dalafdaling. Arabba-Marmolada staat garant voor een zonnige, sneeuwzekere wintersport in de Dolomiti Superski.

Boeken: Sunweb | Chalet.nl | TUI

Val di Fiemme & Obereggen: dé langlaufregio

Skigebied Val di Fiemme & Obereggen is de ideale langlaufbestemming in de Dolomiti Superski. Maar liefst 150 kilometer aan loipe liggen hier klaar inclusief wereldbeker loipen en hoogte loipen. Ook worden er regelmatig tochten en wedstrijden georganiseerd waar ook niet-professionals aan mee mogen doen. Skiërs en snowboarders vinden hier een pisteaanbod van ongeveer 100 km. Grootste skigebied van de regio is Ski Center Latemar met net iets minder dan 50 kilometer aan pistes. Over het algemeen zijn de pistes van Val di Fiemme & Oberggen vrij gemakkelijk, en daardoor ideaal voor kinderen en beginners.

Boeken: Sunweb | Summit Travel | Interhome

Drei Zinnen Dolomiten: skiën in het Hochpustertal

De 3 Zinnen Dolomiten behoren tot de mooiste plekken van de Alpen. Het pisteaanbod van 115 kilometer spreekt ieder type skiër aan, maar wintersporters komen niet alleen naar Vierschach, Sexten en Innichen om te skiën. Niet te missen valt de kenmerkende bergketen de ‘Drei Zinnen’ (2999 m), wat onderdeel uitmaakt van de Sextner Dolomiten. Het is zeer de moeite waard om een sneeuwschoenwandeling te maken rond deze berg. Ook langlaufers vinden hier uitgebreide mogelijkheden.

Boeken: Sunweb

6591 -  (8)

San Martino di Castrozza/Rolle Pass: skiën op de Rollepass

San Martino di Castrozza is een van de mooiste plekken in de Dolomieten en het zuidelijkste skigebied van de Dolomiti Superski. Je blijft je hier verbazen over het geweldige landschap! Drie deelgebieden zorgen voor een totaal van 60 pistekilometers. Grote trekpleisters zijn de vele zonuren en het prachtige uitzicht op de imposante Cimon della Pala (3186 m). De uitstraling van het pittoreske dorpje is elegant en authentiek.

Eisacktal: snel bereikbaar via de Brennerpas

Het brede Eisacktal maakt deel uit van de Dolomiti Superski en bevindt zich vlakbij Brixen in Zuid-Tirol. Het skigebied is vanuit Oostenrijk eenvoudig bereikbaar via de Brenner Autobahn. De twee deelgebieden Plose en Gitschberg-Jochtal beschikken gezamenlijk over bijna 100 kilometer aan pistes. Familievriendelijk, prettig geprijsd en afwisselend zijn termen die op beide gebieden van toepassing zijn. Tot de highlights van het Eisacktal behoren de prachtige wandel- en sneeuwschoenroutes. Ook staat de regio bekend om het hoge aantal zonuren.

Boeken: TUI

6591 -  (9)

Alpe Lusia & San Pellegrino: romantiek ten top

Alpe Luisa en San Pellegrino horen bij het skigebied Tre Valli en zijn door het Italiaanse mineraalwatermerk wereldberoemd. Het skigebied biedt echter veel meer dan alleen mineraalwater, er liggen hier ook 90 kilometer aan pistes klaar om op te skiën. Highlight is de 12 kilometer lange skitocht ‘dell’amore’ die langst de meest romantische plekjes komt. Je skiet vanaf de top van de Col Margherita (2514 m) naar Falcade (1100 m). Een heerlijke relaxte afdaling waarop je met volle teugen van de Dolomieten kunt genieten. Onderweg kom je langs diverse berghutten voor een koffiestop of een uitgebreide lunch.

Boeken: Chalet.nl

Civetta: in het zuiden van de Dolomiti Superski

Aan de voet van de Civetta (3218 m), in het zuidelijke deel van de Dolomiti Superski, liggen Alleghe en Zoldo. Vanuit beide dorpen vertrekken liften naar het beginnersvriendelijke skigebied Civetta (80 km piste). Alles wat een wintersport in Dolomiti Superski zo mooi maakt vind je in het overzichtelijke Civetta. Lekker eten, goede pistes en fantastische uitzichten.

Boeken: Chalet.nl | Interhome

Skitochten Dolomiti Superski

Dankzij de enorme omvang van skiregio Dolomiti Superski kun je hier geweldige skitochten skiën. De twee bekendste skitochten van Dolomiti Superski zijn de Sellaronda en Giro della Grande Guerra. Beide tochten gaan dwars door de Dolomieten en staan garant voor uren skiplezier. De Sellaronda neemt je mee door Val Gardena, Alta Badia, Arabba-Marmolada en Val di Fassa. Inclusief skiliften is de Sellaronda 40 kilometer lang en de tocht is zowel met de klok mee als tegen de klok in te skiën. Ook voor de gemiddelde skiër is de Sellaronda goed te doen. De Giro della Grande Guerra staat in het teken van de Eerste Wereldoorlog. Waar nu wordt geskied, werd tussen 1915 en 1917 hard gevochten. Tijdens de Giro della Grande Guerra, een skitocht van 80 km, kom je langs overblijfselen uit deze tijd zoals loopgraven, forten en bunkers.

Sellaronda Val Gardena Bord
© Spalder Media Group
Er is een oranje en een groene variant van de Sellaronda

Skipasprijzen Dolomiti Superski

1 skipas voor 1200 kilometer piste klinkt prachtig, maar tijdens een 6-daagse wintersport kun je nooit het gehele pisteaanbod ontdekken. De meeste skigebieden zijn niet met elkaar verbonden, waardoor je afhankelijk bent van de skibus of auto. Aangezien een skipas voor slechts één skigebied een stuk voordeliger is, kiezen de meeste wintersporters hiervoor. Een volwassene betaalt tijdens het skiseizoen 2021/2022 voor 6 dagen skiën in het voorseizoen € 272,-, naseizoen € 305,- en hoogseizoen € 339,-. Voor kinderen onder de 8 jaar is de skipas gratis. Een skipas voor een heel seizoen skiën in de Dolomiti Superski bedraagt € 930,-.

6-daagse skipas Dolomiti Superski 2021/2022

  Volwassenen Jeugd
(tot 16 jaar)
Kinderen
(tot 8 jaar)
Hoogseizoen EUR 339,- EUR 238,- gratis *
Tussenseizoen EUR 305,- EUR 214,- gratis *
Seizoenstart EUR 272,- EUR 190,- gratis *

* in combinatie met een volwassenen skipas voor dezelfde data en tijdsduur

6591 -  (10)

Veel zon & goede pistes

De Dolomiti Superski telt bovengemiddeld veel zonuren, maar toch hoef je je over de sneeuw geen zorgen te maken. Als de natuur het een winter een beetje laat afweten in het zuiden, dan zorgen de sneeuwkanonnen voor voldoende kunstsneeuw. Italianen zijn meesters als het gaat om sneeuw maken en pistes prepareren. Afdalingen zijn hier zo vlak geprepareerd als een biljartlaken en altijd voorzien van voldoende sneeuw.

Freestyle & freeride in de Dolomiti Superski

In bijna alle skigebieden van de Dolomiti Superski zijn volop mogelijkheden voor freestylers. Goed uitgeruste funparks vind je o.a. in het Eisacktal en Val di Fiemme, maar het beste funpark van Zuid-Tirol ligt op de Seiser Alm. Dit park is 1,5 km lang en heeft zo’n 70 obstakels van alle niveau’s. Voor freeriders is de Dolomiti Superski minder interessant. Officieel is off-piste hier verboden, maar er worden geen boetes uitgedeeld. Je kunt wel met een gids buiten de gemarkeerde pistes op pad gaan. Bij het Sellamassief en in Cortina liggen prachtige off-piste routes, die je samen met de gids kunt ontdekken. Ook worden er in Dolomiti Superski diverse ski World Cups georganiseerd, zoals op de Gran Risa pista in Alta Badia en op de Saslong in Val Gardena

Val Gardena Dolomiti Superski

Dolomiti Superski in vogelvlucht

De Dolomiti Superski is met 1200 kilometer aan pistes het grootste skiverbond van de wereld. Dankzij de ligging in het noorden van Italië bieden de skidorpen een aantrekkelijke mix van Oostenrijkse traditie en Italiaanse flair. Daarbij geldt, hoe zuidelijker het skigebied in de Dolomiti Superski ligt, des te Italiaanser ze zijn. Nederlandse wintersporters zijn overal in de Dolomiti Superski te vinden, maar de Kronplatz en Val Gardena zijn duidelijk het populairst. Over het algemeen zijn de skigebieden van de Dolomiti Superski zeer familievriendelijk. Daarnaast is er een groot aanbod van gezellige skihutten met lokale specialiteiten, goede snowparks, perfect geprepareerde pistes en veel zonneschijn. Maar de grootste aantrekkingskracht in de Dolomiti Superski hebben toch de prachtige Dolomieten.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.