Als fanatiek schaatser keek ik erg uit naar deze trip naar Hochfilzen in het Pillerseetal, waar mij een kennismaking met de langlauf / biatlonsport te wachten stond. Al jaren heb ik het voornemen om eens te gaan langlaufen, maar helaas was dit er nog nooit van gekomen. Overigens vermoed ik dat dit ook het geval is bij andere schaatsers, aangezien dit toch een terugkerend onderwerp is tussen mij en een aantal van mijn schaatsmakkers.
Witte deken
Tijdens de rit in de taxi van het vliegveld van Innsbruck naar de bestemming zakte mij de moed enigszins in de schoenen, vanwege de overwegend groene dalen die het zicht beheersten. Langlaufen vindt over het algemeen plaats in het dal, dus de vooruitzichten leker niet goed. Echter, vlak voor aankomst bleek Hochfilzen, dat zo’n 1000 meter boven zeeniveau ligt, zijn naam waar te maken als zeer sneeuwzekere bestemming. We troffen een landschap aan dat bedekt was onder een mooie witte deken van sneeuw. In de dagen daarop werden we getrakteerd op nog een dikke meter verse sneeuw. Kortom, ideale omstandigheden om te langlaufen!
Klassieke stijl of schaats stijl
Bij het langlaufen kun je kiezen uit de wat meer ‘ontspannen’ klassieke stijl en de intensievere schaatsstijl (skating). Deze laatste vorm is lastiger om te leren en vereist tevens meer techniek. Ik koos voor de schaatsstijl en ging er stiekem vanuit dat door mijn ski- en schaatservaring het een eitje zou zijn. Toen ik binnen een paar minuten op clowneske wijze in de sneeuw plofte, besloot ik om mij iets minder zelfverzekerd op te stellen en netjes de oefeningen van de leraar te volgen. Na een paar uur had ik de techniek enigszins onder controle en was ik in staat om een eerste korte tocht te maken op, jawel, de blauwe piste. Net als bij skiën wordt de moeilijkheidsgraad van de loipen namelijk aangeduid met blauw, rood en zwart. Met name bergop vereist techniek en kost een hoop kracht. Als klap op de vuurpijl werd op de laatste dag het geschut erbij gehaald. Nu konden we ervaren hoe ontzettend moeilijk het is om met een maximale hartslag door een minuscuul gaatje te kijken, om vervolgens een heel klein rondje - 10 meter verderop - te raken. Al met al vond ik het een leuke ervaring en ik denk zeker dat ik mijzelf vaker op de langlauflatten zal begeven.
Langlaufen in het Pillerseetal
Het Pillerseetal heeft reeds een lange langlaufgeschiedenis en is een van de 10 officiële gespecialiseerde langlauf regio’s in Tirol. Tweemaal was het gastheer van het wereldkampioenschappen biatlon in 1978 en in 2005. In 2017 zal dit evenement wederom hier plaatsvinden. Daarnaast worden er jaarlijks verschillende internationale langlauf-en biatlonwedstrijden gehouden. Hoewel het op een steenworp afstand van de andere dorpen in het Pillerseetal; Fieberbrunn, Waidring, St. Jakob in Haus en St. Ulrich am Pillersee ligt heeft Hochfilzen zelf niet direct iets te bieden voor de skiër. Echter is het voor zowel de beginnende en geoefende langlaufer het episch centrum van het Pillerseetal en geeft het toegang tot zo´n 150 km aan loipen (waarvan een deel is verlicht ´s avonds) en huist het verschillende scholen en verhuurlocaties. Overigens zijn er ook uitstekende mogelijkheden om te sneeuwschoenwandelen.
Aantrekkelijk geprijsd
Langlaufen is een stuk goedkoper dan skiën en voor 8 euro heb je al een dagpas met toegang tot de loipen en voor slechts 35 euro heb je zelfs het hele seizoen toegang. Daarnaast zijn accommodaties in het Pillerseetal relatief goedkoop, en kun je bijvoorbeeld in Hochfilzen voor een zeer aantrekkelijke prijs verblijven in het ecovriendelijke fair hotel, het eerste 'passive energy' hotel in Tirol. Het ligt direct aan de loipe in Hochfilzen en in het hotel is tevens de Nordic Academy gesitueerd. Elk jaar in maart organiseert deze langlauf / biatlonschool, de volksbiatlon, waarbij jong en oud van alle niveaus in een echte biatlon het tegen elkaar opnemen. Voor dit jaar wachten ze overigens nog op de eerste Nederlandse inschrijving.
Voor de wintersporter die op zoek is naar variatie
Kortom, het
Pillerseetal
is uitermate geschikt voor de wintersporter die, zoals ikzelf, op zoek is naar een aangename variatie van winter(sport) activiteiten. Zoals bijvoorbeeld een bezoek aan het historische centrum van Innsbruck, een paar dagen langlaufen, een dagje sneeuwschoenwandelen en een paar dagen snowboarden in
Fieberbrunn. Waar je overigens uitstekende off-piste mogelijkheden hebt. Daarnaast liggen zowel
Saalbach
en
Kitzbühel
op slechts een half uur rijden. Het Pillerseetal is een echt familiegebied en de typische Oostenrijkse après-ski zul je hier niet echt vinden. Maar een avondje schnaps proeven in
Gidis Genusswerkstatt
of typische Tiroler Krapfen eten, die je vervolgens wegspoelt met een ‘Ein großes Weißbier’ begeleid door typische Tiroler muziek hebben ook zeker hun charme.
Klik hier voor meer informatie over het Pillerseetal en de beste aanbiedingen>>