De Olympische Winterspelen van Beijing staan voor de deur. Van 4 tot 20 februari 2022 vinden de Spelen plaats in de Chinese stad Peking. Een bijzonder wintersportevenement waar we altijd weer naar uitkijken! Van curling tot schaatsen en van snowboarden tot skiën, we kunnen straks weer meer dan twee weken lang genieten van topsport met een hoofdletter T. Aan de Olympische Spelen van 2022 kleven natuurlijk allerlei interessante feitjes, weetjes en cijfers. Ook stellen we de Nederlandse deelnemers op de ski- en snowboardonderdelen aan je voor.
Olympische Winterspelen 2022: gaststad Beijing
Van 4 tot en met 20 februari 2022 worden de Olympische Winterspelen georganiseerd in en door gaststad Beijing. De Chinese stad, die in het Nederlands Peking wordt genoemd, heeft de nodige ervaring met het organiseren van dit soort evenementen. In 2008 vonden hier al eens de Olympische Zomerspelen plaats. Toch heeft de stad nog flink wat werk moeten verrichten, want een schaatscomplex, bobsleebaan en skipistes liggen er niet 1-2-3. De sporten vinden op drie locaties in en rondom Beijing plaats: Central Beijing (o.a. curling, ijshockey en schaatsen), Yanqing (o.a. alpineskiën en bobsleeën) en Zhangjiakou (o.a. langlaufen, schansspringen, freestyle skiën en snowboarden).
Wintersport in Yanqing
Als fanatieke wintersporters kijken wij natuurlijk elke keer weer uit naar de de ski- en snowboardonderdelen. Deze vinden, op de onderdelen ski en snowboard Big Air na, allemaal plaats in Yanqing, op zo’n 80 km van Beijing. Dit skigebied telt zo’n 25 km aan pistes en ligt tussen de 1071 meter en 2171 meter hoogte. Het gebied is voor de Winterspelen van 2022 helemaal opgeknapt: alle liften zijn in de afgelopen twee jaar nieuw gebouwd of vervangen. Ook zijn er nieuwe sneeuwinstallaties aangelegd en zijn er verschillende faciliteiten voor bezoekers en sporters gebouwd. Die sneeuwkanonnen zijn hard nodig, want op deze plek valt vrijwel geen natuursneeuw. De Spelen van Beijing worden de eerste Winterspelen die voor 100% afhankelijk zijn van kunstsneeuw.
Pistes van Olympisch niveau
Ten noordwesten van Yanqing, in het Xiaohaituo-gebergte, liggen de Olympische afdalingen. De in totaal zeven pistes, elk ongeveer 10 km lang, zijn ontworpen door de Zwitserse Bernhard Russi. Het grootste hoogteverschil van de pistes is 900 meter, de rest zit er allemaal (net) onder. Volgens Russi is het een van de beste wedstrijdbergen ter wereld en kunnen we spectaculaire wedstrijden verwachten. Nog nooit eerder zijn er officiële wedstrijden in Yanqing georganiseerd, dus ook voor de atleten is het een spannende eerste ervaring.
Feiten en cijfers Olympische Winterspelen 2022
- Beijing is de eerste stad die zowel de Zomerspelen als de Winterspelen heeft georganiseerd
- Op de Olympische Winterspelen wordt gestreden in 15 disciplines, verdeeld over zeven verschillende sporten.
- Tijdens de Winterspelen van 2022 staan er verschillende nieuwe ski- en snowboardonderdelen op het programma: freestyle skiën big air voor mannen en vrouwen, mixed team freestyle skiën en mixed team snowboardcross.
- Er waren in totaal 79 'mottovoorstellen' van Chinese universiteiten. Uiteindelijk is het motto ‘Together for a shared future’ gekozen. Dit weerspiegelt de noodzaak voor de wereld om samen te werken aan een betere toekomst voor iedereen.
Nederlandse deelnemers Olympische Winterspelen 2022
Er gaat weer een mooie delegatie Nederlandse sporters naar de Olympische Winterspelen van Beijing. Traditiegetrouw komen de meeste Nederlanders in actie bij het langebaanschaatsen. Gelukkig zijn er ook atleten die zich hebben geplaatst voor de ski- en snowboardonderdelen. De laatste keer dat een Nederlandse sporter zich wist te kwalificeren voor het alpineskiën was in 1952. Adriana Jelinkova gaat op 7 februari 2022 haar Olympische debuut maken op de reuzenslalom. Maarten Meiners komt op 13 februari voor Nederland in actie op de reuzenslalom bij de mannen. Bij het snowboarden hebben Glenn de Blois, Niek van der Velden, Michelle de Vries en Melissa Peperkamp een startbewijs bemachtigd. De Blois komt uit op het onderdeel snowboardcross, Van der Velden, net als de 17-jarige Peperkamp, op de Slopestyle en de Big Air. Michelle Dekker is voor derde keer actief op de Olympische Spelen, op het onderdeel parallelreuzenslalom. Wanneer je ze in actie kunt zien? Bekijk het tijdschema skiën & snowboarden van de Olympische Winterspelen 2022 ›
Dit artikel is eerder verschenen in het Snowplaza Magazine .