Skip to navigation Skip to main content

Silvretta-Montafon: het grootste skigebied in het Montafon

53608 - Silvretta-Montafon: het grootste skigebied in het Montafon (3)

Heerlijk skiën op de prachtig geprepareerde pistes en tussendoor lekker op een terrasje genieten van de zon met een pizza, dat is wintersport in Silvretta-Montafon. Naast de grens met Zwitserland en Liechtenstein ligt dit prachtige gebied met zo’n 140 km aan pistes. Een relatief onbekend stukje Oostenrijk voor veel mensen, ondanks de talloze mogelijkheden en de gezelligheid. Het gebied wordt gekenmerkt door de prachtige dorpjes, heerlijke restaurants, het mooie en gevarieerde skigebied en het feit dat er genoeg te doen is voor iedereen. Benieuwd geworden naar een wintersportvakantie in Silvretta-Montafon en wil je graag meer informatie? In dit blog lees je een aantal tips!

Wintersport in Silvretta-Montafon: hoe kom je er?

Silvretta-Montafon ligt in het westen van Oostenrijk, bijna op de grens van Zwitserland en Liechtenstein. Vanaf Utrecht is de afstand tot het gebied slechts 850 kilometer. Een relatief korte afstand, ideaal dus ook voor een weekendje weg. Via Arnhem, Düsseldorf, Keulen en Stuttgart kom je na ongeveer 9,5 uur met de auto aan in Silvretta-Montafon. Vliegend kun je deze reis ook maken, dan vlieg je op Innsbruck (+/-160 kilometer) of Sankt Gallen (Zwitserland, +/- 100 kilometer). Voor het laatste stuk zul je dan een auto moeten huren. Wintersporters kunnen ook met de trein het gebied bereiken, want er is een treinstation in Schruns. Aangeraden wordt om je ticket ver van tevoren te boeken en om je reis in de ochtend te plannen, om zoveel mogelijk geld te besparen. Goedkoop is dit echter alsnog niet, je betaalt namelijk rond de 200 euro per persoon voor een enkeltje voor deze ongeveer 10 uur durende reis.

Skigebied Silvretta-Montafon

Silvretta-Montafon bestaat uit acht verschillende dorpjes: Gargellen, Schruns, Silbertal, Tschagguns, St. Anton im Montafon, Bartholomäberg, St.Gallenkirch-Gortipohl en Gaschurn-Partenen. Over deze dorpjes samen ligt 140 km aan pistes en skiroutes verspreid. Plezier voor jong en oud is hier mogelijk vanwege de vele gevarieerde pistes. Blauwe en rode pistes vind je vooral in het Silvretta-Montafon gebied, en maar weinig zwarte afdalingen. Maar voor skiërs die uitdaging zoeken: wees niet getreurd, want er zijn genoeg mogelijkheden om off-piste te gaan en skiroutes te volgen. Uitdagend zijn deze 22 km aan skiroutes zeker, maar wel ontzettend leuk. Tijdens deze afdalingen kun je genieten van prachtige uitzichten. Sneeuw heb je ook bijna altijd in dit gebied, want dankzij de gunstige ligging is de sneeuwzekerheid erg hoog. Het seizoen duurt ongeveer van eind november tot begin april. Tip: koop een meerdaagse skipas, want dat verschaft toegang tot de omringende gebieden Gargellen, Golm, Kristberg en Silvretta-Biehlerhöhe, en deze gebieden wil je absoluut niet missen. Op technisch gebied heeft het wintersportoord de laatste tijd ook grote stappen gemaakt. Sleepjesliften zijn veelal vervangen door snelle stoeltjesliften en grote gondels, wat de ervaring nog beter maakt.

53608 -  (6)
Geniet van een van de vele blauwe pistes in Silvretta-Montafon

Langste afdaling en langste skitunnel

Skigebied Silvretta-Montafon behoort tot de 10 grootste skigebieden van Oostenrijk, en hier horen dan ook een paar absolute hoogtepunten bij. Zo is de langste afdaling van de Vorarlberg hier te vinden, de Hochjoch Totale, welke maar liefst 12 kilometer lang is. Hochjoch Totale begint op een hoogte van 2430 meter en in totaal leg je 1700 hoogtemeters af voordat je in het dal bij Schruns aankomt. Maar dat is nog niet alles, tijdens deze piste passeer je ook nog eens de langste skitunnel ter wereld (470m). Tip: zorg dat je voldoende snelheid in deze tunnel maakt, anders moet je het laatste stuk prikken. Misschien is een langzame snelheid hier echter juist een aanrader, want dan heb je nog even tijd om te genieten van het prachtige uitzicht op het berglandschap dat je ziet zodra je de tunnel uitkomt.

Dorpjes Silvretta-Montafon

De dorpjes in Montafon hebben allemaal wel wat met elkaar gemeen. Alle plaatsen hebben namelijk een goede of een directe aansluiting op de skigebieden. De dorpjes zijn allemaal niet heel groot, maar wel ontzettend gezellig en charmant. Aantrekkelijk voor veel mensen zullen ook de gunstig geprijsde accommodaties zijn in Silvretta-Montafon. Winterwandelaars en langlaufers zullen het meeste plezier beleven in Schruns, St. Anton im Montafon of Bartholomäberg terwijl après-skifans Gaschurn als favoriete bestemming zullen hebben. Shopliefhebbers kunnen het beste hun reis plannen naar Tschagguns. Vanwege de perfecte ligging zullen Gaschurn en St. Gallenkirch het meest aantrekkelijk zijn voor de pure skifans. Maar eigenlijk maakt het niet heel veel uit, want elk plaatsje is sfeervol en heeft een goede aansluiting op het skigebied. Silvretta-Montafon beschikt bovendien over uitgebreide faciliteiten, dus er is in elk dorpje voor iedereen genoeg te doen buiten het genieten van het grote skigebied.

Culinair genieten in Silvretta-Montafon

De omringende dorpjes bieden talloze mogelijkheden om te overnachten. Luxe hotels of juist gezellige pensions, je kunt op verschillende mooie plekken verblijven. Pisterestaurants zijn er ook genoeg in Silvretta-Montafon. Nova Stoba is een echte aanrader. Muziek, sfeer en plezier vind je allemaal in dit enorme restaurant op een hoogte van 2000 meter. De kaart bestaat uit nationale en internationale gerechten. Voor après-ski fans valt er ook genoeg te genieten. Aanrader voor liefhebbers van pizza: Barga-Pizzeria in Gargellen. Bereikbaar met de auto, lopend of natuurlijk via de piste. Pizza’s zijn hier verschrikkelijk lekker en kunnen gegeten worden op het terras in de zon. Uiteraard biedt Barga-pizzeria meer heerlijke gerechten aan dan alleen pizza.

53608 -  (7)
Geniet van het prachtige uitzicht in Silvretta-Montafon

Overige winterse activiteiten

  • Rodelen. Families kunnen in dit gebied hun lol op met zeven verschillende rodelbanen. De lengte van deze banen verschilt wel heel erg, de langste is 6,6 kilometer lang en de kortste slechts 0,6 kilometer. De rodelbanen zijn ontzettend kindvriendelijk, wat betekent dat je er een gezellig familie-uitje van kunt maken. Let op: een van de zeven rodelbanen is alleen bereikbaar met het openbaar vervoer.
  • Langlaufen. Silvretta-Montafon beschikt over 90 kilometer aan langlaufloipes. Dankzij de grote sneeuwzekerheid kunnen wintersporters de hele winter heerlijk langlaufen in de prachtige natuur.
  • Winterwandelen. Wandelen door het winterlandschap is echt een unieke belevenis in dit gebied. Met ruim 290 kilometer aan geprepareerde en gedeeltelijk verlichte wandelpaden kunnen wandelaars hier onbeperkt genieten van de omgeving. Op excursie gaan met lama’s is ook een aanrader. De vriendelijke dieren lopen rustig over de voormalige mijnwerkerspaden en geven je regelmatig de mogelijkheid om van een pauze te genieten.
  • Slapen in een iglo. Een nachtje doorbrengen op een hoogte van 2000 meter in een iglo? In Silvretta-Montafon kan dat gewoon! Eerst geniet je lekker van een heerlijke kaasfondue voordat je erheen gebracht wordt. Om bij het iglokamp te komen maak je eerst een romantische fakkelwandeling. Eenmaal aangekomen kun je genieten van een heerlijke glühwein aan het kampvuur of van de unieke iglo-sauna. Over een koude nacht hoef je je ook geen zorgen te maken, want je slaapt in een dikke slaapzak op schaapsvachten.
3236 - Winter - Bob

Over Bob

Bob staat al sinds zijn derde op de ski’s en pakte op die leeftijd al een eerste skiprijs. Vroeger gezellig met z'n ouders op skivakantie maar inmiddels kunnen ze hem niet meer bijhouden. Vele jaren en vele pistekilometers later is hij er nog steeds even dol op.