Wat kijken we uit naar een wintersport in Oostenrijk. Vanwege de geweldige skimogelijkheden, prachtige natuur en sfeervolle dorpjes, maar ook om het heerlijke eten in de restaurants en berghutten. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat kun je je te buiten gaan aan de lekkerste lokale specialiteiten. Hoog tijd om eens een lijstje te maken met de lekkerste gerechten die je tijdens je wintersport in Oostenrijk kunt bestellen. Naar welk gerecht kijk jij het meest uit?
1. Apfelstrudel
We beginnen dit lijstje met een gerecht dat meestal na het ontbijt als eerst wordt gegeten. Als de eerste afdalingen van de dag zijn gemaakt, begint de maag rond een uur of tien/half elf echt te knorren. Voor de lunch is het nog te vroeg, dus hoog tijd voor een korte pauze met warme choco én Apfelstrudel. Uiteraard met een flinke lepel vanillesaus en voor de liefhebber wat ongezoete slagroom. Kun je niet meer wachten tot je er eindelijk weer eentje kunt bestellen? Maak Apfelstrudel thuis met dit recept ›
2. Tiroler Gröstl
Lunchtijd! Op zoek naar een knusse berghut en als je daar een tafeltje hebt bemachtigd, begint de moeilijkste taak: kiezen waarmee je vandaag eens gaat lunchen. Zin in iets hartigs én iets dat vult? Tiroler Gröstl is een hele goede optie. Van oudsher een restjesmaaltijd voor het personeel van Gasthofen en restaurants, maar inmiddels een zeer gewaardeerd gerecht. De combinatie van gebakken aardappeltjes, rundvlees, spekjes en ui is hemels. Het spiegeleitje bovenop maakt de Gröstl helemaal af.
3. Kaiserschmarrn
Bestaat er een wintersport zonder een portie Kaiserschmarrn (of tien)? Het antwoord is nee. Deze luchtige, in stukjes gesneden, pannenkoekjes zijn favoriet bij jong en oud. Ik hoor mijn nichtje nog roepen: 'Jaaaaaaaaaa ik wil Oostenrijkse koffertjes (poffertjes)!!!'. Op de redactie kunnen we geen genoeg krijgen van deze lekkernij. Tijdens de lunch of als diner, een pannetje Kaiserschmarrn gaat er altijd wel in. We snappen dat je na zo'n lange tijd niet meer kunt wachten. Dit recept voor Kaiserschmarrn komt heel erg in de buurt van het pannetje dat je in een knusse berghut kunt bestellen!
4. Käsespätzle
Voor liefhebbers van kaas is er voor lunch of diner één absolute tip: Käsespätzle. Het gerecht bestaat uit Spätzle, een soort pasta, bergkaas en gebakken uitjes. Vaak geserveerd in een gietijzeren pannetje en met een frisse salade. Een hemelse combinatie! Bij elke hap die je neemt, trek je lange kaasdraden uit het pannetje. Het is een machtig gerecht en daarna moet je echt even uitbuiken en rustig opstarten, maar het is zo lekker! Als je thuis alvast wilt testen, vind je het recept voor Käsespätzle hier ›
5. Wiener Schnitzel mit Pommes
In Oostenrijk zijn de schnitzels vaak van xxl formaat en er zijn zelfs berghutten, zoals Rosi's Schnitzelhütte in Zell am Ziller, die dat wel heel letterlijk nemen. De Wiener Schnitzel is het perfecte gerecht voor wintersporters die de avond ervoor net iets te diep in het glaasje hebben gekeken, maar ook voor iedereen met een lekkere trek. Krokant en op z'n best met een berg 'Pommes', een citroentje, ketchup, mayo en een beetje Preiselbeere compote. En wil je de maaltijd toch iets gezonder maken? Bestel er dan een frisse salade bij.
6. Knödels
Knödels, de een gruwelt ervan, de ander is er dol op. In Oostenrijk kun je ze in alle soorten, maten en smaken bestellen. Zoet én hartig. Van de welbekende Germknödel met vanillesaus en daar bovenop een maanzaad/suiker-mengsel tot Kaspressknödel of Spinatknödels. Keuze genoeg!
7. Zillertaler Krapfen
Een van de onbekendere gerechten in dit rijtje met gerechten die je absoluut eens moet bestellen tijdens je wintersport in Oostenrijk is Zillertaler Krapfen. Deegkussentjes die iets weg hebben van Italiaanse ravioli. De Krapfen zijn gevuld met een mengsel van aardappel en kaas en worden vervolgens krokant gebakken in de hete olie. Een heerlijke lekkernij, zeker als je eens iets anders dan de bekende wintersportgerechten wilt bestellen.
8. Goulashsoep
Van oorsprong een Hongaars gerecht, maar inmiddels niet meer weg te denken uit de Oostenrijkse keuken. Deze kruidige, goedgevulde soep is de ideale maaltijd op een koude dag. De soep is vullend en terwijl je van de heerlijke smaak geniet, kun je je handen warmen om de kom. Bestel er een semmel bij om mee in te dopen en je hebt een perfecte lunch of lichte avondmaaltijd. Zelf maken? Bekijk hier het recept voor Goulashsoep ›
9. Brettljause
Hoe lekker al die warme maaltijden ook smaken, soms heb je zin in iets dat dichterbij de lunch komt die je van thuis gewend bent. Of, misschien is het inmiddels een uur of drie, en zijn je benen toe aan rust en jijzelf aan een drankje met daar iets lekkers bij. In beide gevallen is Brettljause een tip. Een plankje vol kaassoorten en vleeswaren, tafelzuur en daarbij een mandje boerenbrood. Perfect als lunch, maar ook zeker bij de borrel!
10. Curryworst mit Pommes
Nog zo'n gerecht dat perfect is voor de lekkere trek of na een avondje doorzakken in de après-ski: Curryworst mit Pommes. Een dikke braadworst overgoten met currysaus, daar bovenop wat kerriepoeder en als begeleider een flinke portie goudgele frieten. Daar wordt iedereen toch blij van?!
12. Zwiebelrostbraten
Lekkere sauzen maken kunnen ze wel in Oostenrijk! Een heerlijk gerecht voor de lunch en het diner is Zwiebelrostbraten. Gebraden vlees, vaak rosbief, met een smaakvolle uienjus en daarbovenop nog wat krokant gebakken uitjes. Groenten erbij, aardappelpuree of frietjes en de maaltijd is compleet. Een echt smaakbommetje!
13. Sachertorte
Oostenrijkser dan een punt Sachertorte wordt het niet. Hoewel deze, inmiddels wereldberoemde, taart haar oorsprong vindt in Wenen, zijn er genoeg berghutten, restaurants en conditoreien waar je een imitatie van het originele recept kunt bestellen. Het originele recept voor Sachertorte behoort tot een van de best bewaarde geheimen van Oostenrijk en vandaag de dag kun je de échte taart alleen nog in hotel Sacher proberen. En omdat daar geen skigebieden in de buurt liggen, volstaat een nagemaakte variant ook. Ideaal voor de zoete, chocoladetrek.
14. Flädlsuppe of Frittatensuppe
Soms heb je behoefte aan iets lichts en simpels. Geen worst, schnitzel of patat, maar een lekker soepje. Om je handen aan te warmen op een koude dag of om gewoon rustig van te genieten. Flädlsuppe of Frittatensuppe is een simpele, heldere bouillon met daarin reepjes eierpannenkoek en wat verse bieslook. Comfortfood, zo kun je het ook omschrijven.