Ze zijn schaars: skigebieden zonder sleepliften. Hoewel de meeste skigebieden veel van deze liften vervangen voor nieuwe gondels en stoeltjesliften, valt er nog altijd in bijna ieder gebied wel enkele sleepliften te vinden. Sommige wintersporters vinden het heerlijk, lekker genieten van het weer en mensen kijken vanuit de lift. Maar er zijn ook veel skiërs en snowboarders die elke keer weer met geknepen billen in de rij staan te wachten voor de lift en met zweetoksels proberen op het juiste moment het anker te grijpen en de top te halen zonder ertussendoor uit te vallen. Daarom vind je hieronder 5 skigebieden zonder sleepliften, zodat je je over die pannenkoek niet meer druk hoeft te maken!
Hoe werkt een sleeplift?
Mocht je onverhoopt toch noodgedwongen met de sleeplift moeten, laten we dan meteen dit probleem even tackelen. Hoe werkt een sleeplift? Ervaren wintersporters zullen er al ruimschoots mee bekend zijn, maar voor beginnende wintersporters kan dit als een heikel punt aanvoelen. Bovendien blijven sleepliften voor sommige mensen een eeuwige uitdaging. Er zijn twee soorten sleepliften: het anker en de pannenkoek. De pannenkoek (en voor snowboarders het anker ook) plaats je tussen je benen, terwijl je het anker aan één kant onder je kont plaatst. Bij beide soorten sleepliften is het van groot belang dat je er niet op gaat zitten of leunen, want dat geeft garantie op problemen. Daarnaast is het belangrijk dat je je ski’s of snowboard recht houdt en niet afwijkt van het pad. Verspreid je lichaamsgewicht over beide ski’s of over het hele board, en laat jezelf gewoon rustig naar boven duwen.
Samen in de lift
Hoewel het eng lijkt om samen met iemand anders de ankervormige sleeplift te nemen, kan dit juist makkelijker zijn doordat het gewicht over het anker verdeeld wordt. Wees dus niet bang om gezellig samen de sleeplift te pakken, maar houd je ski’s wel aan je eigen kant! Kun je je zenuwen echt niet onder controle houden en zou je gewoon de lift in willen stappen zonder spanning en angst of je wel probleemloos het einde van de lift gaat halen, dan zijn er ook nog een aantal skigebieden waarbij je sleepliften kunt vermijden. Naar onderstaande plekken kun je dus met een gerust hart afreizen, want dit zijn een aantal skigebieden zonder sleepliften.
#1. Leysin – Leysin-La Lécherette-Les Mosses
Het overkoepelende skigebied Leysin in Zwitserland bestaat uit drie deelskigebieden: Leysin, La Lécherette en Les Mosses. Anders dan de laatste twee gebieden, beschikt het deelskigebied Leysin over geen enkele sleeplift. Het gebied telt ruim 100 kilometer aan afdalingen en beschikt over zeven liften, die uit gondels, stoeltjesliften en babyliften bestaan. Het skigebied is geschikt voor zowel beginnende skiërs als ervaren wintersporters. Hier kun je dus vakantie vieren zonder nerveus te hoeven zijn dat er gebruik moet worden gemaakt van sleepliften en kan je toch veel skiplezier beleven op een ruim aanbod aan pistekilometers, mits je het niet erg vindt om je te beperken tot Leysin. Wil je ook skiën in La Lécherette en Les Mosses, houd dan wel in gedachten dat dit geen skigebieden zonder sleepliften zijn.
#2. Paganella
Het Italiaanse Paganella in Trentino beschikt in totaal over 18 liften, waarvan geen enkele een sleeplift is. Het skigebied heeft een aanbod van ongeveer 50 kilometer aan pistes die verspreid zijn over 30 verschillende afdalingen. De stoeltjeslift brengt je naar de top ‘Cima Paganella’, dat op een hoogte van 2125 meter ligt. Op deze top heb je als het weer mee zit en je beloond wordt met een heldere en zonnige dag, een panoramisch uitzicht en kun je op de Brenta Dolomieten en het Gardameer uitkijken. Koop je een Skipas-Combi voor Paganella, dan kan je ook één dag gaan skiën in het één van de andere skigebieden van Skirama Dolomiti, een grote skiregio dat uit meerdere skigebieden bestaat en waar je je kunt vermaken op meer dan 380 kilometer aan pistes. Helaas moet je hier wel je sleepliftangst opzijzetten, want deze regio past echter niet op het lijstje van skigebieden zonder sleepliften. Bekijk accommodaties in het gebied Paganella >
#3. Sainte Foy Tarentaise
Het Franse skigebied Sainte Foy Tarentaise is geheel zonder sleepliften. Het gebied bestaat uit meer dan 25 verschillende afdalingen en heeft in totaal meer dan 40 kilometer aan piste. Deze pistes zijn goed te doen voor skiërs en snowboarders van ieder niveau, want er is een variatie aan blauwe, rode en zwarte pistes. Voor wintersporters die liever ook de gondel achterwege laten biedt deze wintersportbestemming helemaal uitkomst, want dit gebied bestaat enkel uit een aantal stoeltjesliften die je naar de verschillende afdalingen brengen. Niet ver van het gebied ligt het enorme skigebied Paradiski, waar er voor de liefhebbers van een grote variatie aan skimogelijkheden ruim 400 kilometer aan afdalingen beschikbaar zijn. Voor een skigebied zonder sleepliften hoef je hier overigens niet te wezen, en zal je het toch echt bij Sainte Foy Tarentaise moeten houden. Verblijf in een chalet bij Paradiski >
#4. Madesimo – Val Chiavenna
Madesimo, het gebied in de regio Val Chiavenna in het Italiaanse Lombardije, is een heerlijk skigebied zonder sleepliften. Het is een hooggelegen skigebied dat bijna 40 kilometer aan afdalingen telt. Door de hoge ligging van Madesimo kan je hier rekenen op een sneeuwzekere wintersport. Er zijn hier overwegend rode pistes dus voor gevorderde wintersporters die graag uitdagende afdalingen maken, maar wél die onplezierige sleepliften willen ontwijken, is deze bestemming een goede keuze. Het gebied beschikt over een funpark dat ook toegankelijk voor beginnende stuntskiërs en -boarders. Het skigebied heeft voor het meerendeel stoeltjesliften en enkele gondels tot de beschikking, maar hier hoef je niet nerveus te zijn dat er een sleeplift op je staat te wachten.
#5. Meran 2000
Het Italiaanse skigebied Meran 2000 is een kleinschalig skigebied dat niet meer dan 40 kilometer aan pistes aanbiedt. Voordeel is wel dat dit een skigebied zonder sleepliften is. Er zijn enkel stoeltjesliften en een paar gondels die je naar de afdalingen brengen. Alle pistes variëren van niveau. Vooral voor beginnende skiërs en snowboarders is deze bestemming een prima keuze door het overwegende aanbod aan eenvoudige pistes. Bovendien is het skigebied een gezinsvriendelijke bestemming doordat het beschikt over een Outdoor Kids Camp, waar zelfs de allerkleinsten plezier kunnen maken op hun latten. Daarnaast heeft Meran 2000 een goede liggen op een zonnig bergplateau, dus mooi-weerskiërs die niet dol zijn op sleepliften, hebben aan dit skigebied een goede plek om hun skivakantie door te brengen. Zoek naar een accommodatie in Zuid-Tirol >
Skigebieden zonder sleeplift buiten Europa
Degenen die echt koste wat het kost sleepliften willen vermijden en het geen probleem vinden om hun wintersportvakantie wat verder van huis te zoeken, vinden uitkomst in een aantal skigebieden in Amerika en Canada. Bijvoorbeeld in het Amerikaanse resort Jackson Hole, waar er geen gebruik wordt gemaakt van sleepliften. Ook het Canadese Sunshine Village Banff, waar er uitsluitend gebruik wordt gemaakt van gondels en stoeltjesliften, behoort tot één van de weinige skigebieden zonder sleepliften. In de skigebieden in deze landen wordt veel meer gebruik van gondels en stoeltjesliften gemaakt, terwijl in Europa de sleeplift toch wel erg geliefd is.
Hoewel er vrij weinig skigebieden zonder sleepliften zijn in Europa, maak je de beste kans in Italië. Daar zijn nog een aantal skigebieden te vinden waar je je helemaal niet druk hoeft te maken over een sleeplift. Bovendien zijn er in de meeste skigebieden genoeg alternatieven en is het vaak niet noodzakelijk om met de sleeplift de top te bereiken, want over het algemeen gaat het om korte liften die slechts kleine afstanden overbruggen en waar je meestal ook gewoon een stoeltjeslift of gondel kunt pakken.
Enkele skigebieden waar je niet noodzakelijk met de sleeplift hoeft:
· Skigebied Ehrwalder Alm (onderdeel van Tiroler Zugspitz Arena)
· Skigebied Westendorf (onderdeel van SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental)
· Skigebied Serfaus-Fiss-Ladis
· KitzSki Kitzbühel & Kirchberg
· Skigebied Scheffau (onderdeel van SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental)
Mocht je sleepliften echte pure ellende vinden, maar kom je plotseling voor de uitdaging te staan en is er geen andere optie om naar boven te gaan, concentreer je dan vooral op het recht houden van je ski’s en dan komt het helemaal goed. Beneden kom je uiteindelijk toch wel!