Afgelopen week deden we onderzoek onder ruim 3000 wintersporters. Bedankt voor jullie actieve deelname aan de enquête! Doel van de vragenlijst was inzicht krijgen in de wintersportplannen voor het komende skiseizoen. In hoeverre wordt er – net als andere jaren – al nagedacht en geboekt rond deze periode? Ook vroegen we naar aspecten die dit jaar extra belangrijk zijn bij het boekingsproces. In dit artikel lees je de uitkomsten van het onderzoek wintersport 2020-2021 boeken.
Ruim 44% heeft al geboekt
Van alle ondervraagden geeft 89,5% aan van plan te zijn dit jaar op wintersport te gaan en 44,2% hiervan heeft de skivakantie reeds geboekt. Van de mensen die nog niet geboekt hebben, geeft 63,6% aan later te willen boeken dan normaal, zij wachten nog even af hoe het coronavirus zich ontwikkelt. 16,4% verwacht rond dezelfde tijd te boeken als voorheen, 18,7% weet nog niet wanneer ze gaan boeken.
Een kwart is van plan last-minute te boeken
26,6% wil zijn of haar wintersport dit jaar last-minute, d.w.z. minder dan een maand van tevoren, boeken. 26,9% wacht tot 1 of 2 maanden voor de beoogde vakantiedatum en 17,7% boekt 3 tot 5 maanden van tevoren. 25,8% weet nog wanneer de skivakantie gereserveerd zal worden. Het grootste gedeelte die nog niet weet wanneer ze willen boeken, geeft aan dat men het verloop van de coronacrisis of maatregelen in de Alpen en de skigebieden wil afwachten.
Afwachtende houding door corona
Van de 10,5% die aangeeft dit jaar geen wintersportplannen te hebben, zegt 89,9% dat dit te maken heeft met het coronavirus. Het grootste gedeelte hiervan (76,8%) wil het verloop van de coronacrisis eerst afwachten, 18,8% geeft aan wegens gezondheidsredenen niet te gaan en 15% denkt dat de skigebieden nog niet open zullen gaan. Ook wordt ‘geen risico willen lopen’ of de nog niet bekende of onduidelijke maatregelen in de skigebieden en de mogelijke drukte aangegeven als redenen om dit seizoen de wintersportvakantie over te slaan.
Kosteloos annuleren of geld terug
Aspecten die dit jaar extra belangrijk zijn bij het boeken van de wintersport zijn; de mogelijkheid om het geld terug te krijgen wanneer er een negatief reisadvies komt (58,8%), de mogelijkheid om kosteloos te annuleren tot een week voor vertrek (49,6%) en de veiligheid en regels in het skigebied (48,6%). Om de veiligheid in de accommodaties (24,6%) en de prijs (11,3%) maken we ons minder druk. Op de vraag: ‘Wat zou jou overhalen om NU je wintersport te boeken’ geeft 61,7% kosteloos annuleren aan. 28,4% kan geen reden bedenken om nu te boeken, 15,7% zou overtuigd kunnen worden met een goede aanbieding en 10,3% met extra (vroeg)boekkorting.
Wanneer gaan we op wintersport?
Op de vraag of het coronavirus invloed heeft op de periode wanneer men van plan is op wintersport te gaan, geeft 66,1% aan dat dit geen invloed heeft. 33,9% past de reisperiode deze winter aan als gevolg van corona of wacht nog even af wanneer ze willen gaan. 41,7% van de ondervraagden is van plan om in het laagseizoen (januari/begin februari) op vakantie te gaan, 22,4% in de krokusvakantie, 16,8% in maart/april en 13,6% in de kerstvakantie. Goed om op te merken is dat 50% van de ondervraagden 50 jaar of ouder is, deze doelgroep is in veel gevallen niet meer afhankelijk van de schoolvakanties, waardoor het te verklaren valt dat deze groep eerder in het laagseizoen op wintersport gaat.
Wintersportbudget blijft veelal gelijk
Het wintersportbudget verandert in deze meeste gevallen niet vanwege de coronacrisis, zegt 90,1% van de ondervraagden. 3,7% van de respondenten is van plan meer geld uit te geven aan de wintersport, terwijl 6,2% zegt dit jaar minder geld te zullen uitgeven aan de skivakantie.
Ruim een kwart gaat ieder jaar naar hetzelfde skigebied
Het oriënteren voor de wintersport gebeurt vooral online, maar men gebruikt diverse kanalen naast elkaar. Een kwart zoekt via Google en ongeveer hetzelfde percentage bekijkt websites van skigebieden of plaatselijke VVV’s. 19% oriënteert zich via Snowplaza.nl en 14% gebruikt Skiinformatie.nl als bron. 26,5% gaat elke jaar naar hetzelfde skigebied en hoeft zich dus niet opnieuw te oriënteren. Een opvallend groot deel, 23%, laat de ervaringen van vrienden en familie zwaar meewegen.
Er wordt veel rechtstreeks geboekt
Boeken wordt vooral veel rechtstreeks bij de accommodaties gedaan, 48,2% doet dit reeds. Van de mensen die dit jaar hun vakantie al hebben vastgelegd ligt dit percentage nog hoger, namelijk 69,7%. Ook reserveren veel mensen, 23,2%, via een reisorganisatie. Boekingswesbites als booking.com en vergelijkbare sites worden in bijna 20% van de gevallen gebruikt.
Bedankt voor jullie actieve deelname aan dit onderzoek!