Ziek op wintersport? Absoluut niet leuk! Het hele jaar door kijk je uit naar je vrije week in de sneeuw. Je verheugt je op lange skidagen, waarbij je al je energie kwijt kunt en dan besluit je lichaam het ineens te begeven. Je kunt je lichaam wel vervloeken op dat moment. Iedere andere (werk)week van het jaar had het je niets uitgemaakt. Maar hoe overleef je de wintersport als je ziek bent?
Ziek op wintersport
Het is bijna iedereen wel eens overkomen: ziek op wintersport. Van een gigantische kater kun je jezelf de schuld geven. Je had die laatste paar biertjes en shotjes beter kunnen laten staan. Maar als er ineens een griepvirus om de hoek komt kijken, is het een ander verhaal. Paracetamol kan dan een goed redmiddel zijn, maar als je echt griep hebt zit er niks anders op dan binnenblijven en uitzieken tot je weer beter genoeg bent. Met een zwak grieplichaam ben je niks op de piste!
Neem deze medicijnen mee op wintersport
Heb je tijdens het inpakken aan alles gedacht behalve aan medicijnen? Geen paniek. In de Alpenlanden zijn er talloze drogisterijen en apotheken waar je zonder recept van alles kunt kopen. Van je anticonceptiepil tot een simpele paracetamol. Vaak is alleen de naam net even anders dan thuis. Zo zijn bekende merknamen voor paracetamol in Oostenrijk bijvoorbeeld Mexalen of Momentum. Ibuprofen is bijvoorbeeld ook gekend onder aktren, dismenol of gewoon brufen. De meeste apotheken zijn te herkennen aan een een groen verlicht kruis aan de buitengevel. Brandt het kruis, dan is de apotheek of farmacy geopend. Ben je echt flink ziek, ga dan naar een dokter in het dorp. Deze zal je medicatie voorschrijven die je in de lokale apotheek kunt halen. Meenemen of kopen als je ziek bent op wintersport:
- Paracetamol
- Ibuprofen
- Vitamines voor een sneller herstel bij griep
- Weerstandpillen, zoals Echinaforce
- Hoestdrank
- Zuigtabletten tegen keelpijn
- Neusspray
Tips om niet ziek te worden op wintersport
Wintersport vergt veel energie van je lichaam. Niet alleen is het intensief voor je om een week lang dag in dag uit te sporten, maar ook de kou, de wind en de sneeuw zorgen voor een uitdaging. Goed voor je lichaam zorgen is dan ook de boodschap! Hieronder volgen enkele tips om het ziek zijn op wintersport te voorkomen:
- Drink genoeg water. Ik weet het. Dat biertje of die Heiße Shoko is toch net iets aantrekkelijker om te bestellen tussen het skiën door. Toch heeft je lichaam water nodig. Drink daarom regelmatig een glas water of een kopje thee. Zo zorg je ervoor dat je je lichaam voldoende vocht binnenkrijgt, zodat het bacteriën kan afstoten.
- Eet gezond. Ook al denk je bij wintersport eerder aan een Apfelstrudel dan aan een echte appel, toch heeft je lichaam gezonde voedingsstoffen nodig. Start de dag met een een gezond en voedzaam ontbijt, voor voldoende energie op de piste. Lunch niet iedere dag met een groot bord patat met Schnitzel, maar kies ook eens voor een goed gevulde soep of een salade. Het is aanlokkelijk om iedere dag bij de borrel aan de kaas en worst te gaan, maar gezonde snacks (o.a. noten) zijn een stuk beter voor je.
- Kleed je warm (en droog) genoeg aan. Laagjes, laagjes en nog eens laagjes is de boodschap! Zorg ervoor dat je je voldoende warm aankleedt, zodat je klaar bent om de koud te trotseren. Ook na het skiën is het belangrijk om je kleren, handschoenen, buff en sokken te drogen als je ze de volgende dag weer aan wilt. Het dragen van natte kleding in de kou, is vragen om ziek worden!
- Luister naar je lichaam. Ben je helemaal gesloopt na een lange skidag en is je lichaam op? Laat die après-ski dan een avondje voor wat het is en kruip vroeg je bed in. De dag erna zul je jezelf bedanken. Voldoende slapen is enorm belangrijk voor het opbouwen van een sterke weerstand. Zo voorkom je dus ook sneller dat je ziek wordt.
Wintersport wondermiddeltjes
Als het bovenstaande allemaal niet werkt zijn er nog enkele wondermiddeltjes die je kunt proberen. Allereerst kan een avondje in de sauna van het hotel wonderen doen. Het zorgt ervoor dat je ontspant, dat je je lichaam rust geeft en bovendien zweet je een groot deel van de bacteriën uit je lichaam. Ben je flink verkouden? Koop dan een potje Vicks of Dampo en smeer dit onder je voeten of op je borst voor je gaat slapen. Het klinkt misschien niet fris, maar sommigen zweren bij dit trucje. Ook het smeren van tijgerbalsem in je nek zou de keelpijn heel wat kunnen verzachten. Heb je een verstopte neus? Dan kun je ook tijgerbalsem smeren, maar dan een beetje onder je neus en op je neusbrug. Ook een sterke borrel voor het slapengaan kun je proberen. Je slaapt er beter door en wie weet helpt het wel tegen die vervelende keelpijn.