Het bos in Beieren is één grote speeltuin. En niemand weet dat beter, dan de mensen die hier hun leven doorbrengen. In dit weblog verraden de locals, die met de Beierse cultuur en traditie verweven zijn, hun mooiste plekken, indrukwekkendste ervaringen en de beste activiteiten van de regio.
Avontuur in het Bayerischen Wald
De bomen zijn bedekt onder een dikke laag sneeuw, de rijp glinstert op de takken en het is ongewoon stil. In het bos vind men rust, ontspanning en contact met de natuur. Er zijn inwoners van Beieren die beweren dat je voor langere tijd kunt verblijven in de winterse wildernis. Hoe dat in z'n werk gaat? Het antwoord op deze vraag wordt gegeven door Tatjana en haar echtgenoot Momme Torsten Falk. Beide zijn oprichter van de wildernisschool Waapiti in Starnberg bij München. Ze geven overlevingstips voor de winter en laten onder andere zien hoe je de taal van vogels kunt begrijpen. Maar bovenal streven ze één doel na: de mensen dichter bij de natuur brengen.
Hoe de vogels ons waarschuwen
Gehuld in dikke jassen, mutsen en winterlaarzen staan we samen met een groep ietwat ingetogen winterwandelaars die ook deelnemen aan de survival training te wachten. 'We stappen vandaag gezamenlijk uit onze comfortzone!', verkondigt Tatjana opgewekt. We trekken er op uit in het bos. De sneeuw knispert onder de laarzen, met sneeuw bedekte takken raken onze schouders en we ademen de heerlijke frisse boslucht binnen. Plots stoppen we. Iedereen luistert. We horen een vogel fluiten. 'Aan de geluiden van vogels kan ik horen of ze gestresst zijn', fluistert Tatjana. Stress? Dreigt er gevaar? Iedereen kijkt opgewonden in het rond. Maar we maakten waarschijnlijk te veel lawaai, want er valt in de omgeving geen dier te ontdekken.
Voel je verbonden met de natuur
Maar dan toont Tatjana sporen in de sneeuw, die bijzonder gemakkelijk te herkennen zijn. 'De afdrukken verraden niet alleen wie hier onderweg was, maar ook of het dier op de vlucht was of een prooi achtervolgde', zegt de wildernispedagoog. Hier was zojuist een vos, want de sporen zijn nog vers. Bij een normale wandeling besef je niet wat er allemaal om je heen gebeurt in het bos. Met deze nieuwe indrukken voelen we ons meer verbonden met het bos en de inwoners. Tatjana ervaart dit vaker: 'Het is leuk om mensen te kunnen begeleiden op een tocht die hun dichter bij de natuur brengt.' Tip van Tatjana: wie een grotere kans wil hebben om dieren te spotten, moet het Forstenrieder Park ten zuiden van München bezoeken. Dit gebied is omheind en dat maakt het makkelijker om een edelhert of everzwijn waar te nemen. Desondanks hebben de dieren hier zoveel vrijheid, dat ze zich niet gestoord voelen.
Vuur maken, sneeuwgrot bouwen en sneeuwschoenen knutselen
En dan is het tijd om te leren wat je écht nodig hebt om in het bos te overleven. Het allerbelangrijkste is dat je zonder lucifers vuur kunt maken. Met twee takjes, touw en wat droog hout creëren we wrijving en genoeg warmte om een vuurtje te ontsteken. Behoorlijk vermoeiend, maar de vlammen vergoeden veel.
We bouwen een sneeuwgrot als schuilplaats en met takken van naaldbomen en een touw maken we onze eigen sneeuwschoenen. De indrukken uit het bos, de geuren, de geluiden, maar ook de kennis van onze survivalexpert zorgen voor een opwindende sfeer. 'Deze kennis kan je in geen enkel boek opdoen, dat moet je ervaren', zegt Tatjana Falk resoluut. Ze heeft zichzelf veel kennis bijgebracht door voort te bouwen op de principes van primitieve volkeren, die veel tijd in de natuur spendeerden.
Ontspannen genieten van zelfgebakken stokbrood
Boven het kampvuur wordt een welverdiend stuk stokbrood gebakken. Na de inspanning en de kou in het bos, is dit het beste brood dat je ooit in je leven hebt gegeten. Ondertussen vertelt Tatjana ons meer over de gevaren van de koude winter, hoe je jezelf het beste kunt beschermen en wat voor voedsel het bos biedt. Van de nervositeit bij aanvang is inmiddels niets meer te merken. We voelen ons thuis in de wildernis! En zo eindigt de spannende overlevingsdag op een ontspannen manier.
Dit kun je allemaal doen in de bossen van Beieren
Dit geluksgevoel, één met de natuur zijn in het bos, geeft het echtpaar Falk ook bij andere cursussen door: boog maken, mandvlechten, looien of paddestoelen zoeken. Externe gastsprekers zoals paddestoelexperts of jagers zijn ook beschikbaar voor deze speciale onderwerpen. Voor kinderen zijn er vakantiekampen en volwassenen kunnen een training in natuureducatie volgen.
Nog meer inspriatie voor een wintervakantie in Beieren
Voor iedereen die geen genoeg van bos en winter kan krijgen, is Beieren een fantastische winterbestemming. In Beieren zijn er nog veel meer mannieren om spannende winteravonturen te beleven:
- Rodeltips van een sleemaker uit de Rhön voor alle leeftijden, topregio's voor fanatieke langlaufers, ontmoetingen met dieren in het wild en natuurlijk poedersneeuwhellingen.
- Bekijk de brochures over Beieren met daarin handige adressen, belangrijke informatie, plaatselijke etiquette, accommodaties, restaurants en heel veel insidertips. Download de gratis e-brochures >
- Meer verhalen en persoonlijke tips delen de mensen uit Beieren in 'Traditioneel anders'-verhalen.
Ben je van plan om op vakantie te gaan naar Beieren? Dan verzeker je je met de Bayern-Newsletter gratis van actuele tips, aanbiedingen en prijsvragen uit eerste hand.
Meer over een unieke wintersport in Beieren
Beieren heeft nog veel meer verhalen en er valt nog veel meer te ontdekken en beleven. Langlaufen, survivallen, winterwandelen en rodelen horen hier zeker bij. In de onderstaande weblogs nog meer mogelijkheden om de winter in Beieren op een unieke manier te beleven:
- Rodeltips van een traditionele sleebouwer uit Beieren
- 4 redenen om te gaan langlaufen in Ruhpolding
- Sneeuwschoenwandelen in Ruhpolding: ‘back to the roots’