Kun je ook niet wachten om weer met een xxl Schnitzel op het terras van een leuke berghut plaats te nemen? Of met een overheerlijk bordje Käsespatzle bij het haardvuur? De zomer is nog maar net van start gegaan, dus het duurt helaas nog wel even voordat je weer op wintersport kunt gaan. Gelukkig zijn er veel wintersportgerechten die zomers ook prima smaken. Zelfs met 30°C! In dit weblog heb ik zeven wintersportrecepten voor de zomer op een rijtje gezet.
#1. Goulashsoep
Tijdens de warme zomerdagen heb je wellicht niet altijd zin in een zware maaltijd. De oplossing: Goulashsoep. Zo'n kommetje goed gevulde soep is niet alleen lekker in de avond maar ook voor de lunch.
Benodigdheden (4p):
300 g runderriblappen, 2 gesnipperde uien, 2 rode paprika's in blokjes, 100 g spekblokjes, 1 eetlepel paprikapoeder, 2 eetlepels azijn, 1 blikje tomatenpuree, 1 theelepel kummel, 2 teentjes knoflook, 3 aardappelen in blokjes, 2 bouillonblokjes, 1 liter water, 1 el olie, 1 el bakboter.
Bereidingswijze:
Verhit in een soeppan de boter en olie. Snijd de riblappen in dobbelstenen, kruid het vlees en bak rondom bruin. Schep het vlees uit de pan en zet apart in een kom. Bak in het overgebleven vet de spekjes. Voeg daarna de ui, knoflook en paprika toe. Voeg de kruiden en tomatenpuree toe en bak een paar minuten. Het vlees kan daarna weer terug in de pan (met vocht), samen met het water, de azijn en de bouillonblokjes. Breng aan de kook en laat zo'n 2 tot 3 uur zachtjes pruttelen. Als het vlees zacht is kun je de aardappelblokjes toevoegen en de soep nog een half uur laten pruttelen. Serveer de soep met brood en salade.
#2. Tiroler Gröstl mit Krautsalat
Een wintersport in Tirol is niet compleet zonder een pannetje Tiroler Gröstl met Krautsalat. Uiteraard smaakt dit overheerlijke gerecht ook perfect op je eigen terras. Simpel, smaakvol en lekker!
Benodigdheden (2p):
200 g gerookte spekreepjes, 2 varkens schouderkarbonades, 2 gesnipperde uien, 25 g bieslook, 600 g aardappelschijfjes, 3 el olie, 2 el boter, zout, peper, 2 eieren, 300 g fijngesneden witte kool, 1,5 tl karwijzaad, 5 el witte wijnazijn, 1,5 el suiker.
Bereidingswijze:
Maak eerst de Krautsalat. Meng de witte kool met karwijzaad, witte wijnazijn, suiker en 1 el olie. Roer goed door, breng op smaak met zout en peper en zet apart. Bak nu de schouderkarbonades in 1 el olie goudbruin en gaar. Zet apart. Bak in de overgebleven olie de spekjes en uien. Snijd de karbonades in stukjes en voeg deze toe aan het mengsel. Zet het vuur uit en zet apart. Bak nu de aardappels in 1 el olie en boter. Breng op smaak met zout en peper. Zijn de aardappels gaar? Voeg dan het vleesmengsel toe. Roer goed door en strooi er verse bieslook overheen. Serveer met een spiegeleitje en de Krautsalat.
#3. Kaiserschmarrn
Kaiserschmarrn smaakt het hele jaar door heerlijk. 's Winters, zomers, in de herfst en in de lente. Veel mensen nemen nog steeds pakjes mee van Knorr, maar zelf maken is veel lekkerder en bijna net zo makkelijk! Tip: de lekkerste Kaiserschmarrn in de Alpen.
Benodigdheden (4p):
6 eieren, 180 g bloem, 350 ml melk, snuf zout, 2 zakjes vanillesuiker, 70 g rozijnen, boter om in te bakken, poedersuiker, 1 kg appels, 1 tl kaneel, 2 el water, 3 el suiker.
Bereidingswijze:
Schil de appels, snijd in blokjes en doe met 2 el suiker, kaneel en water in een pan. Zet de pan op het vuur en laat pruttelen tot de appels zacht zijn. Pureer het mengsel en laat afkoelen. Splits de eieren. Mix in één kom de eidooiers met 1 el suiker, vanillesuiker, bloem en melk tot een glad mengsel. Klop in een andere kom de eiwitten stijf met een snuf zout. Meng beide rustig door elkaar en voeg daarna de rozijnen toe. Zet een pan op het vuur met een klontje boter en schenk de helft van het beslag hierin. Draai de pannenkoek na ongeveer 5 min om. Bak beide kanten goed gaar en snijd daarna de Kaiserschmarrn in stukjes. Doe in een kom en bak de rest van het beslag. Serveer in een grote schaal met poedersuiker en appelmoes.
#4. Kaasfondue
Bij kaasfondue denk je in eerste instantie misschien aan een winterse maaltijd, maar wat dacht je van een avondje kaasfonduen met vrienden en/of familie in de tuin? Ook dan smaakt het heerlijk! Maak één of meerdere pannen met kaasfondue en zet overal op tafel schaaltjes met brood, salade en bijvoorbeeld vlees en groenten om te dopen.
Benodigdheden (4p):
1 knoflookteen, 1,5 theelepel maizena, 3dl witte wijn, 3 porties geraspte kaas van 350gr (bijvoorbeeld Emmentaler, Appenzeller en Gruyère), naar wens peper en Kirsch, brood etc om te dopen.
Bereidingswijze:
Snijd de knoflookteen doormidden en wrijf de fonduepan in met de knoflook. Hak de knoflook daarna fijn en doe het in de pan. Meng de maizena met 3 eetlepels witte wijn in een schaaltje. Verwarm de rest van de wijn vast in de pan. Voeg ongeveer een derde van de kaas toe aan de wijn en blijf roeren tot het mengsel kookt. Voeg het maizena mengsel toe. Roer daarna beetje bij beetje de rest van de kaas toe.
#5. Puten- of Hühnenstreifensalat
Is het buiten 30 graden? Dan heb je vast geen zin in zware bergkost. Gelukkig is daar deze overheerlijke salade met kip. In Oostenrijk staat dit gerecht op de kaart als 'Puten- of Hühnenstreifensalat'. Lekker fris en ideaal op een zomerse dag.
Benodigdheden (2p):
85 g veldsla, 50 g gemengde sla, 1 geraspte wortel, 10 cherrytomaatjes, 150 g kipfilet, 2 sneetjes oud brood, 2 el olijfolie, halve komkommer, 150 g mais, paprikapoeder, Italiaanse kruiden, 3 el volle yoghurt, 3 eieren, 1 tl mayo, 1 el citroensap, 1 tl grove mosterd, 1 tl honing, 1 el water, verse bieslook, 3 takjes peterselie, zout en peper.
Bereidingswijze:
Maak zelf croutons door oud brood in stukjes te snijden, te mengen in 1 el olijfolie, zout/peper en +/- 7 min te bakken in een oven van 200 °C. Meng voor de dressing 1 el olijfolie, yoghurt, mayo, citroensap, mosterd, honing, water, bieslook en peterselie. Breng op smaak met zout en peper. Snijd de kip in stukjes en bak met paprikapoeder, Italiaanse kruiden, peper en zout goudbruin en gaar. Kook ondertussen de eieren. Verdeel alle ingrediënten van de salade over 2 borden. Serveer de dressing apart.
#6. Jagerbomb ijsjes
Ook je favoriete shotje kun je omtoveren tot een heerlijk zomers ijsje. Lekker voor de warme zomerdagen met je wintersportclubje! Mits je natuurlijk fan bent van de welbekende Jagerbomb. ;-) Zuhm Wohl!
Benodigdheden (8 stuks):
400 ml Red Bull en 110 ml Jägermeister.
Bereidingswijze:
Meng de Jägermeister en Red Bull in een grote maatbeker met schenktuit. Roer goed door en verdeel over de ijslollyvormpjes. Doe minimaal vijf uur in de vriezer en serveer als ze helemaal bevroren zijn. Ook perfect in combinatie met de Aperol Spritz ijsjes!
#7. Skiwasser ijsjes
Een ijsje van ons favoriete alcoholvrije wintersportdrankje mag natuurlijk ook niet ontbreken. Een skiwasser smaakt heerlijk op het terras van een berghut, maar minstens zo goed op een warme dag in ons kikkerlandje.
Benodigdheden (4 stuks):
400 milliliter water, 75 milliliter frambozen limonade (die van Belvoir is het lekkerst!), 1 citroen.
Bereidingswijze:
Meng het water met siroop. Voeg ongeveer 2 eetlepels citroensap toe aan het mengsel en snij de andere helft van de citroen in dunne plakjes. Doe in elk ijsvormpje 1 of 2 schijfjes citroen. Die eet je uiteindelijk niet op, maar ze zijn wel leuk voor de decoratie en geven een extra frisse smaak. Wil je niet het risico lopen om toch op zo’n stuk citroen te bijten? Je kunt ze ook weglaten. Giet de siroop er bovenop, steek de stokjes er in en stop de vormpjes minimaal vijf uur in de vriezer.