Skip to navigation Skip to main content

Wintersportkleding: wat voor materiaal?

4404 - Wintersportkleding: wat voor materiaal? (1)

Het grote aanbod in diverse materialen van wintersportkleding maakt de keuze bij het kopen er vaak niet gemakkelijker op. Primaloft, Goretex, softshell, proshell, polartec, wat betekent dit nu eigenlijk allemaal? En heb je dit wel echt nodig, of is het verkooppraatje overheersend in de keuze? Is een goedkoop jack daadwerkelijk minder warm of kun je met het aantrekken van een paar extra lagen net zo goed volstaan? Geef zelf je oordeel.



Goed ingepakt

Vanzelfsprekend zijn er een paar stelregels die je in acht moet nemen bij het kopen van wintersport kleding:

  • Bewegingsvrijheid en een goede, passende maat (dus niet te groot, niet te klein)
  • Warm! D.w.z. goede isolatie van de warmte
  • Bij voorkeur water-en winddicht en ademend
  • Niet te zwaar in gewicht
Bij het uitzoeken van een geschikte snowboardoutfit is het aan te raden een broek te kiezen met extra dikke kniestukken en een niet te korte jas vanwege het vele zitten in de sneeuw en dus ‘koude billen dilemma’.

Zit het daar onder goed?

De onderkleding is de eerste laag die je op je huid draagt en deze moet dus zorgen voor een goede afvoer van het transpiratievocht. Gebeurt dit niet, dan is een warme, dure jas zelfs niet meer beschermend tegen de kou. Want na het zweten word je in dat geval meteen koud. Kies dus voor goede thermo onderkleding die gemaakt is voor de wintersport; ademend materiaal dus (laat de leggings, majo’s en katoenen shirts maar lekker thuis). Saai hoeft het er daaronder tegenwoordig niet meer uit te zien, hippe designs en vrolijke kleuren maken je thermo helemaal up to date. Er zijn tegenwoordig al veel goede goedkope varianten op de markt die niet onder doen aan gerenommeerde a-merken. Maar ben je zo’n echte koukleum tast dan wat dieper in de buidel en hul je in merinowollen thermo ondergoed en sokken. Vochtafdrijvend en warmte isolerend tegelijk. Koud zul je het hiermee niet snel meer krijgen.

De volgende lagen

Over je thermokleding kun je het beste een isolerende laag dragen in een materiaal die de warmte van je lichaam goed vasthoud. Kies voor fleece, polyester, polartec of een jas, trui of vest waarin wol op een technische wijze verwerkt is. De bewegingsvrijheid van je tweede kleding laag is minstens zo belangrijk als de buitenlaag. Eendendons gevoerde, de zogenaamde down jackets zijn momenteel erg populair vanwege de goede warmte en het lichtgewicht. Bij een flinke sneeuw en of regenbui heb je echter nog een extra coating nodig die je beschermd tegen water. Goretex is hiervoor de meest geschikte oplossing en is in uitvoering vaak niet dikker dan een heus regenjack.

Verschillende materialen

Er zijn diverse jassen en broeken op de markt die inmiddels een combinatie van materialen in zich hebben, maar het kiezen van verschillende kleding lagen werkt dus ook prima.

Hieronder een overzicht van diverse materialen.

  • Thermolite: warmte en isolatie, lichtgewicht ook bij vocht, geschikt als onderlaag en vaak gebruikt in handschoenen die nat mogen worden
  • Polartec: snel drogend, warm, ademend, niet winddicht, geschikt als onderlaag
  • Fleece: isolerend, zacht, warm, niet water en winddicht, geschikt als onderlaag
  • Softshell: ook wel windstopper genoemd, winddicht, niet waterdicht, isolerend. Geschikt als 2e of 3e laag afhankelijk van het weer
  • Goretex: 100 % waterdicht materiaal, winddicht en ademend, geschikt als buitenlaag (wordt ook wel een hardshell genoemd die in alle weersomstandigheden bescherming biedt)

Kortom kijk bij het kopen van je wintersportkleding eerst even in het label zodat je weet wat je koopt. En wat is er nu fijner dan je warme ski jack ook nog te kunnen gebruiken voor de Nederlandse winter.

Foto: Peak Performance

Winter Female Author 1

Over Diana

Tot haar 16e had Diana nog nooit op de lange latten gestaan, maar dat heeft ze daarna ruimschoots ingehaald. Ze haalde haar skilerarendiploma en St. Anton werd haar thuisbasis.