De stoeltjeslift levert nog wel eens stress en chaos op. Tijdens drukke dagen begint het al in de rij. Wintersporters proberen voor te dringen, met elkaar in het stoeltje te komen of laten lege plekken onbenut. Ook wanneer het niet druk is dien je je in de stoeltjeslift te houden aan een aantal (ongeschreven) regels. Zo komt iedereen veilig en comfortabel bovenaan de berg, om snel weer van de volgende piste af te kunnen dalen!
1. Langzaam aan komen skiën
Vol enthousiasme kom je de piste afgedaald richting de rij van de skilift. Dit is echter het punt waar wintersporters van links en rechts elkaar kruizen. Om het aansluiten zo veilig mogelijk te laten verlopen is het verstandig om snelheid te minderen. Zo ontstaan er geen onvoorziene situaties of botsingen.
2. Netjes in de rij aansluiten
Sta je eenmaal netjes in de rij dan dring je natuurlijk niet voor. Wees niet zo flauw om je skistok voor je buurman te planten of om in ieder gaatje te duiken. Geef het goede voorbeeld, het komt de sfeer in de rij alleen maar ten goede! En mocht het onverhoopt niet lukken om met je vrienden in een stoeltje te belanden, dan is dat echt geen ramp. 10 ongeschreven regels op de piste ›
3. Hoe snel komt het stoeltje aan?
Iedere stoeltjeslift is anders en komt met een andere snelheid in het dalstation aan. Check voor je instapt hoe je voorgangers het ervan afbrengen om de snelheid in te schatten. Dat scheelt jou straks een stoeltje in je knieholte en een ongemakkelijke instap.
4. Houd je rugzak niet op je rug
Bij iedere stoeltjeslift zie je het bordje ‘rugzak op schoot’ weer staan. Toch wordt dit advies door menig wintersporter genegeerd. Zeer onverstandig aangezien je met je rugzak vast kunt komen te zitten. Wanneer je aan de lift komt te hangen, kan dit zich al snel ontwikkelen tot een gevaarlijke situatie. Bovendien is het ook veel comfortabeler om je tas op je schoot te houden.
5. Ga goed achterin het stoeltje zitten
Eenmaal in het stoeltje ga je goed naar achteren zitten. Zo zit je veilig en loop je geen risico om uit het stoeltje te vallen. Ga vooral niet op het randje zitten of andere capriolen uithalen. Je bevindt je meters boven de grond en naar beneden vallen is het laatste wat je wil. Tips voor met kinderen in de skilift ›
6. Sluit voorzichtig de veiligheidsbeugel
Wanneer je het dalstation verlaat en iedereen in het stoeltje zit, is het tijd om de veiligheidsbeugel te sluiten. Doe dit met beleid en op een moment dat iedereen ervan op de hoogte is. Niemand vindt het fijn om een stuk ijzer tegen z’n hoofd of nek te krijgen.
7. Laat niets vallen
Nummer zeven spreekt voor zich, maar toch wordt er aan het eind van de winter weer van alles onder de lift gevonden. Sigaretten, rolletjes snoep, handschoenen, mobiele telefoons, het komt allemaal onder de sneeuw vandaan. Hoe aantrekkelijk het ook is om in de lift iets uit je zakken te pakken, wellicht is het verstandiger om dit bovenaan de lift te doen. 8 dingen die je wel eens uit de skilift hebt laten vallen ›
8. Laat het stoeltje niet schommelen
Een stoeltjeslift brengt je van A naar B en is geen kermisattractie. In meerdere talen wordt aangeven dat je niet mag schommelen en houd je hier dus ook aan. Wie wel eens is verrast door een plotseling opstekende wind, weet dat het geen pretje is om in een schommelende stoeltjeslift te zitten. 9 tips tegen hoogtevrees in de skilift ›
9. Open de veiligheidsbeugel niet te vroeg
Het is nergens voor nodig om de veiligheidsbeugels al honderden meters voor het bergstation te openen. Laat je ski’s gewoon nog even steunen op de beugel en doe deze pas omhoog, wanneer je het station tot enkele meters bent genaderd. Vergeet vervolgens niet de tips van je ski’s omhoog te heffen.
10. Bespreek of je links of rechts uitstapt
Wanneer je met meer dan vier personen in een stoeltje zit is het verstandig om even met elkaar te overleggen richting welke zijde er wordt uitgestapt. Dit voorkomt een valpartij op het moment dat er twee naar links en twee naar rechts uitwijken.