Skip to navigation Skip to main content

5 argumenten om niet-wintersporters over te halen mee te gaan

16955 - 5 argumenten om niet-wintersporters over te halen mee te gaan (1)

Leuk, met z’n allen op wintersport! Waar gaan we heen, wanneer en wie gaan er precies mee? Het wil nog wel eens voorkomen dat op dit moment die ene niet-wintersporter in de vriendengroep of die nieuwe partner in de familie, gaat tegensputteren. ‘Ik hou niet van kou’ is misschien nog wel het meest genoemde argument. Maar daar gaan wij wintersporters toch niet mee akkoord? 11 smoesjes van niet-wintersporters >

#1. Het is echt niet zo koud als dat je denkt

Ja inderdaad, de temperaturen liggen over het algemeen onder het vriespunt. Dus ja, je ziet overal sneeuw en ijs. Maar betekent dit dat je de hele dag staat te koukleumen? Nee! Je hebt een warm pak aan met daaronder nog verschillende lagen. Op dagen dat de zon schijnt en de lucht blauw is, kun je vaak je jas (of tussenlaag) uitdoen op het terras en ook op de piste en in de lift zal de zon je lekker opwarmen. Daarnaast ben je aan het sporten wat betekent dat de gevoelstemperatuur sowieso al 10 graden hoger ligt. Nog steeds bang dat je het te koud zult hebben? Dan neem je meerdere lagen mee in een rugzak, voor het geval je het koud krijgt. Zo overleef je de wintersport als je een enorme koukleum bent >


#2. Door bewuste keuzes te maken bespaar je kosten

Wintersport is duur, klopt. Zeker de eerste keer. Skipas, ski’s, skilessen en kleding kosten veel geld. Deze kosten kun je niet vermijden, maar door bewuste keuzes te maken kun je je een hoop geld besparen:

  • De prijzen van skipassen zijn in elk skigebied anders. Bekijk hier een aantal goedkope wintersportbestemmingen. Daarnaast zijn de prijzen in het laagseizoen lager. Bij sommige skigebieden kun je de pas online met korting kopen. Eventueel kun je ervoor kiezen om niet voor alle dagen een skipas te kopen.
  • Leen skikleding. Veel wintersporters hebben nog wel ergens een oud setje liggen. Onderkleding kun je goedkoop kopen bij onder andere de Decathlon of in de uitverkoop. Wellicht heb je nog sportkleding (en truien) liggen wat ook prima gebruikt kan worden voor de eerste wintersport.
  • Boek skilessen en skihuur online, dit is vaak goedkoper of je krijgt korting. Ook kun je in Nederland lessen nemen op een rollerbaan. Zeker bij een rittenkaart is dit een stuk goedkoper.
  • Kies een bestemming in bijvoorbeeld Zuid-Duitsland. Dit scheelt benzine- en vignetkosten.
  • Neem een krat met boodschappen mee uit Nederland.
  • Neem je eigen lunch mee de piste op of ga lunchen in je accommodatie.

#3. Skischoenen zitten niet lekker, accepteer het

Nee, skischoenen zitten niet heel lekker, geen enkele skiër zal dit ontkennen. Gelukkig zijn er wel verschillende soorten en pasvormen, waardoor je soms gewoon even moet zoeken tot je het juiste model hebt gevonden. Op langere termijn kun je schoenen kopen die door een bootfitter naar jouw voeten aangepast kunnen worden. Daarnaast laat je je toch niet kisten door een paar skischoenen? Alle plezier en gezelligheid die er tegenover staat is het meer dan waard. Dus niet zeuren en gewoon gaan! Tip: neem simpele schoenen zoals Allstars of lichte, rubberen klompen mee in een rugzak voor de lunch of huur een locker bij het dalstation als je wat verder moet lopen.

#4. Iets nieuws leren is juist een leuke uitdaging

Leren skiën kan in het begin lastig zijn; die lange latten onder controle houden op de gladde sneeuw valt niet altijd mee. Maar na een paar dagen (of paar lessen) zul je al snel merken dat het vanzelf makkelijker wordt. Niets zo fantastisch als de eerste keer dat je een hele piste ontspannen (en zonder vallen) af bent gekomen! Ga de uitdaging aan en wees niet bang dat het niet gaat lukken. Tip: neem skilessen en ga het niet eerst zelf proberen. Tijdens de lessen leer je technieken waardoor je zo comfortabel en veilig mogelijk zult kunnen skiën. Leg de lat ook niet te hoog voor jezelf. Ga jezelf niet vergelijken met ervaren skiërs en dwing jezelf niet om de hele dag op de piste te staan als je daar geen zin in hebt. Een ochtendje lessen en een middagje op het terras in de zon is ook heerlijk. Skitechniek: wat kun je verwachten van je eerste skiles?

#5. Wintersport is meer dan alleen sporten

“Ik hou niet van sporten” is ook wel eens een argument die voorbij komt. Jammer niet-wintersporter, want ook dit argument accepteren we niet. Wintersport is veel meer dan ‘sporten’. Wintersport is plezier met vrienden en familie, genieten van de prachtige natuur, ontspannen op een terras in de zon, op de bank een film kijken terwijl het buiten sneeuwt en lekkere gerechten proeven in knusse berghutten. Daarnaast kun je verschillende activiteiten doen, zoals skiën, rodelen, wandelen, langlaufen, een ritje maken met een paarden- of hondenslede, een sneeuwscooter huren, paragliden, winkelen of een sneeuwpop maken.


Winter Yvonne

Over Yvonne

Yvonne is geen ochtendmens, maar als er een piste in de buurt is staat ze het liefst zo vroeg mogelijk bij de lift. Genieten is het belangrijkst. Zowel op het snowboard, tijdens het rodelen, in de après-ski of van een heerlijk bord eten in een knusse berghut.