Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: vooral neerslag in het westelijk Alpengebied

1435 - Alpenweer: vooral neerslag in het westelijk Alpengebied (1)

De krokusvakantie is in volle gang. Tot nu toe vielen de omstandigheden redelijk gunstig uit! De vraag is echter of dat zo blijft, nu het overal in West-Europa wat minder koud lijkt te worden. Hoe zal de rest van de vakantieweek in de Alpen verlopen????

Weeroverzicht en verwachting vanaf maandag

De meeste depressie-activiteit speelt zich boven de Atlantische Oceaan en Groot-Brittannië af. De zuidelijk gelegen straalstroom begint vanaf Spanje meer noordwaarts af te buigen. Storingen in de vorm van neerslaggebieden trekken mee en schrampen steeds de westzijde van de Alpen. Ook de zuidzijde van de Alpen krijgen af en toe een veeg mee. De rest van de gebieden liggen meestal in de neerslagschaduw. Alleen in het zuiden van Duitsland trekt er zo nu en dan een gebied met neerslag langs. In de meeste overige gebieden zal er deze week duidelijk minder neerslag vallen.

Föhn

De wind is vaak zuidelijk door depressie boven Engeland en daardoor kan er soms föhn ontstaan Vooral op maandag en vrijdag is er kans op föhn. Tijdens die föhn is in het Duitse Alpengebied en aan de noordelijke hellingen van de Alpen in Oostenrijk, de vorstgrens tijdelijk hoger: tussen 1500 en 2000 meter. De vorstgrens schommelt bij de westelijke Alpen tussen 1200 en 1700 meter. In de overige gebieden is dat meestal wat lager: 1200 tot 1600 meter. Maandag en dinsdag zijn er sneeuwgebieden die vooral het westen, en in mindere mate het zuiden, van de Alpen bezoeken. Woensdag lijkt droog te blijven, waarna op donderdag en vrijdag nieuwe neerslag kan aankomen, op vrijdag trekt het door het hele Alpengebied.

Langetermijnverwachting

Geldend voor na komende zondag. Waarschijnlijk komt er maandag/dinsdag koudere lucht vanuit het noordwesten samen met verse sneeuw. Volgende week maakt dan een redelijke kans koeler te verlopen dan deze week, en ook zonder föhndagen.

Andorra

De vorstgrens loopt deze week op van 1200 naar 1600 meter. Er valt vrijwel geen neerslag en de wind waait uit uiteenlopende richtingen. Komend weekeinde wordt weer neerslag verwacht bij een vorstgrens die dan daalt naar 1300 meter. Aanvankelijk is er veel bewolking maar donderdag en vrijdag is er meer kans op de zon.

Frankrijk

Maandagnacht, dinsdag en woensdag, trekken neerslaggebieden over vanuit het westen, waarbij de vorstgrens tamelijk hoog ligt, namelijk tussen 1500 en 1700 meter. Donderdag kan het grootste deel van de dag droog blijven, maar in de nacht van donderdag op vrijdag, en vrijdag overdag, volgt opnieuw neerslag. De vorstgrens blijft rond 1600 meter schommelen. Op hoogte komt er dus veel sneeuw bij, tot zo’n 40 cm cumulatief, de lagere gebieden krijgen wat mindere sneeuwcondities door regenkans.

Italië

Maandag en dinsdag passeren sneeuwgebieden waarbij in totaal 10 cm sneeuw in alle gebieden kan vallen. De vorstgrens ligt daarbij rond 1100 meter op maandag, maar op dinsdag tussen 1500 meter in het westen en 1100 meter in het oosten. Woensdag en donderdag zullen droog blijven en de vorstgrens handhaaft zich dan rond 1200 meter. Donderdagavond volgt opnieuw sneeuw, waarschijnlijk boven 1400 meter.

Zwitserland

Maandag passeert een neerslaggebied vanuit het westen. Daarbij stijgt de vorstgrens in het zuidwesten naar ruim 1200 meter, in het noorden kan lichte föhn optreden en de vorstgrens kan er tot 1500 meter stijgen. Op dinsdag is er opnieuw neerslag, maar woensdag zal het waarschijnlijk droog blijven. Donderdagavond volgt weer sneeuw en dan boven 1300 meter, maar in het zuiden boven 1700 meter. Vooral de westelijke en de zuidelijk delen van Zwitserland krijgen met de neerslag te maken. In totaal kunnen we uitkomen op 30 tot 40 cm in het westen tot 20 cm aan de zuidgrens, maar alleen op voldoende hoogte.

Oostenrijk

Op maandag valt er sneeuw aan de uiterste zuid- en noordgrens van Oostenrijk. In het noorden valt de sneeuw boven 1600 meter en in het zuiden boven 1200 meter. Op dinsdag volgt opnieuw sneeuw: eerst in het zuiden en later in het noorden, en ook aan beide landsgrenzen verder het land in. Later op de dag krijgt ook de rest van het land - de oostelijke regio’s - met neerslag te maken. Boven 1500 meter is dat meestal in de vorm van sneeuw. Woensdag blijft het droog en kan er wat zon zijn, ook donderdag blijft het droog maar de bewolking neemt toe. Op vrijdag volgt een sneeuwgebied uit het zuiden, nog met een hoge vorstgrens van 1600 meter. Pas na het weekeinde is er kans op sneeuw met een lagere vorstgrens.

Duitsland

Tot en met woensdagmorgen zijn er regelmatig periodes met sneeuw in het zuidwesten: de eerste sneeuw valt boven 1000 meter maar de perioden daarna klimt de vorstgrens geleidelijk naar hoogtes tussen 1400 en 1700 meter. In totaal komt er 20 tot 25 mm regen onder, dan wel 20 tot 25 cm sneeuw boven de genoemde vorstgrenshoogte. In de rest van het Duitse Alpengebied valt minder (vaak) sneeuw, de vorstgrens ligt op de zelfde hoogte. Op donderdag en vrijdag zal het droger te blijven. Van maandag op dinsdag en vooral vrijdag is er föhn waardoor de vorstgrens tijdelijk nog wat hoger kan komen. Zaterdag volgt weer neerslag. Na het weekeinde is er een redelijke kans op verse sneeuw en koudere lucht vanuit het noordwesten. Winterberg: weinig neerslag in Winterberg tot en met donderdag. Lichte dooi na maandag.

Noorwegen

Tot en met donderdag is er strenge tot zeer strenge vorst. Vrijdag gaat het sneeuwen en ook op zaterdag sneeuwt het nog: in totaal kan er ca. 6 cm sneeuw vallen. De eerste dagen is er nog wat kans op zon, daarna is het wisselend tot zwaar bewolkt. De wind blijft zwak, de eerste dagen waaiend uit noord, daarna uit komend uit oostelijke richting.