Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Periodes met sneeuw en koud, zondag en maandag vrijwel droog

1403 - Alpenweer: Periodes met sneeuw en koud, zondag en maandag vrijwel droog (1)

Donderdag viel er al op uitgebreide schaal sneeuw in de Alpen. Op vrijdag volgt alweer het volgende front. Krijgen we nu iedere dag sneeuw of kunnen we ook nog droge periodes tegemoet zien???

De verwachte neerslag voor de volgende 5 dagen is de som van meerdere neerslaggebieden die overtrekken, komende dinsdag zit er nog juist bij.

Weeroverzicht en verwachting

Donderdag trok het aangekondigde sneeuwgebied de Alpen over. Er waren hoeveelheden tot 10 cm op te meten. Na deze doorbraak van koude lucht vanuit het noorden volgt vrijdag een storing die in een hoog tempo via Schotland Europa intrekt. Onderwijl diept het systeem uit en er ontstaat vrijdag een flinke depressie uit. Deze ligt dan boven Duitsland en sneeuwgebieden cirkelen er omheen in een sterk windveld. Ook het alpengebied krijgt met sneeuw en wind te maken op vrijdag, het eerst de Franse en de Zwitserse Alpen. Later op vrijdag - en vooral op zaterdag - krijgen de Duitse en de noordelijke Oostenrijkse Alpen er mee te maken. Daarna komt het alpengebied onder invloed van een zwak hogedrukgebied dat zich ter plekke vormt. Hierdoor zal het weer op zondag en maandag rustig en droog verlopen. De temperaturen blijven vrijwel overal onder het vriespunt. Tijdelijk gaat de wind naar west tot zuidwest, maar de lucht is vanuit die aanvoerrichting ook koud, zodat de vorst blijft.

Volgende week donderdag wordt flinke diepvrieskoude boven het Alpengebied verwacht! Waarschijnlijk wordt het de koudste nacht van de volgende week!

Een koude tong lucht, op 1500 meter hoogte, trekt vanuit het noordoosten naar West- en Centraal-Europa. Een zeer winters en klassiek stromingspatroon!

Langetermijnverwachting

Na het weekeinde gaat de aanvoer van de lucht uit het noorden weer aanvangen: een depressie trekt van Denemarken opvullend naar het zuidoosten, richting Zwarte Zee. Een storing trekt tegelijkertijd vanaf de Noordzee richting Alpen. Deze komt daar op dinsdag aan en doordat het nodige vocht meekomt, zal er aardig wat sneeuw bij gaan komen. Op woensdag volgt nog een tweede sneeuwgebied dat samenhangt met de storing. Voor daarna lijkt er een droge periode aan te breken: de lagedrukgebiedjes zijn dan richting Middellandse Zee getrokken en tegelijkertijd is de luchtdruk boven Scandinavië fors gaan stijgen. Een krachtig hogedrukgebied zal gaan ontstaan en bij relatief lage luchtdruk boven Zuid-Europa en de Middellandse Zee ontstaat er zo een brede noordoostelijke stroming over Centraal- Europa. De winter blijft dus aanhouden in zowel de Alpen als ook in Nederland en kan geleidelijk gaan strengen. Uitzondering is de Pyreneeën; deze kunnen in het midden van volgende week tijdelijk wat zachter weer meemaken, met een vorstgrenshoogte oplopend van 1000 naar rond 2000 meter. De dagen daarna wordt echter waarschijnlijk weer snel kouder.

Een sneeuwgebied hangt boven Andorra op30 januari. De vorstgrens ligt op 1000 meter.

Andorra

De komende dagen blijft het aan de koude kant in Andorra; alleen in het dal kan het ’s middags even boven nul komen. Van vrijdag op zaterdag - en ook op zondag - kan er sneeuw vallen: de hoeveelheid is dan op beide dagen een paar cm. De vorstgrens ligt tot aan het dal na vrijdag. De vorst is tot en met volgende week woensdag licht tot matig ’s nachts, overdag rond nul in de dalen. Na volgende week woensdag komt kort de warmte terug, vooral op donderdag (vorstgrens 2000 meter). Vrijdag wordt de warme lucht al teruggedrongen en dat zal waarschijnlijk doorzetten.

Frankrijk

Vrijdag is er zwaardere sneeuwval in de Franse Alpen; er kan 20 tot 30 cm. gaan vallen op de noordwestelijke hellingen! Op zaterdag verdwijnen de restanten van het sneeuwgebied waarna het op zondag en maandag droog zal zijn. Waarschijnlijk volgt er nog een neerslagzone op dinsdagavond en woensdag volgende week. Ook hieruit is weer 10 tot 20 cm sneeuw te verwachten. Daarna wordt het droger maar fors kouder op alle hoogtes, met matige tot strenge vorst in de nachten.

Italië

Vrijdag kan er mogelijk wat lichte sneeuw gaan vallen in het meest noordwestelijke deel van de Italiaanse Alpen. Daarna blijft het langere tijd droog. Bij aanvoer van een luchtmassa uit het noorden is er meestal weinig neerslag te verwachten in de Italiaanse Alpen. Zo is dat ook nu het geval en het ziet er nu dan ook naar uit dat het de komende week droog maar koud wordt. Uiteindelijk zal ook de Italiaanse laagvlakte (Po-vlakte) met vorst te maken kunnen krijgen later volgende week. De zon zal steeds meer kans krijgen om het ondanks de koude lucht aangenaam te laten aanvoelen. Matige tot strenge vorst heerst ’s nachts in zowel de bergen als de dalen.

Oostenrijk

Vrijdag volgt een nieuw sneeuwfront vanuit het noordwesten. Vorarlberg krijgt naar verwachting de meeste sneeuw, 5 tot 10 cm, Tirol ontvangt een paar centimeter en dan verder kan in Burgenland nog enkele centimeters sneeuw neerkomen. De wind gaat vanuit het westen aantrekken: op de hogere pistes moet daar rekening mee gehouden worden. Nadat het weekeinde en maandag droog verlopen zijn, zal er op dinsdag een sneeuwstoring over trekken vanuit het noordwesten. Momenteel wordt verwacht dat er dan tientallen centimeters in Vorarlberg bij kunnen komen en ca. 15 cm. in Tirol. Verder naar het oostelijke deel van Tirol en Salzburg is er steeds minder te verwachten. Na dit front moet het droog en stevig kouder worden, en zal strenge vorst gaan voorkomen in de nachten.

Duitsland

Winterberg krijgt op vrijdag en zaterdag verse sneeuw: er kan 10 cm tot 20 cm sneeuw bijkomen tot en met zaterdag. De Duitse Alpen krijgen met minder sneeuw te maken: op vrijdag en zaterdag samen is er tussen 5 en 10 cm. voorzien. Het kan stevig uit het westen gaan waaien! De depressie die het veroorzaakt ligt namelijk pal boven Duitsland zaterdag. Op zondag en maandag blijft het dan rustig en droog. Ook blijft het vriezend weer, zowel ’s nachts als overdag. Op dinsdag zal naar verwachting een nieuwe sneeuwstoring overtrekken vanuit het noordwesten. Momenteel wordt gaan we er van uit dat er een tiental centimeter valt in het westelijke gebied en iets minder in het meest oostelijke Duitse Alpengebied. Daarna zal het droog en flink kouder worden, strenge vorst kan er gaan voorkomen in de nachten.

Noorwegen

Kloppen die verwachtingen wel voor Noorwegen hoor ik u denken: steeds die strenge tot zeer strenge vorst….temperaturen tot over -20 soms. Het is dan ook een uitzonderlijk jaar voor de Noorse skigebieden: 23 jaar geleden was het voor het laatst zo koud in januari en deze maand komt voor dit deel van Noorwegen dan ook op de 8e plaats in de rangorde van koude januarimaanden sinds 1900! Nadat in het begin van de week bijna het nulpunt gehaald werd, is het nu weer aanzienlijk kouder geworden met strenge vorst. Het is meestentijds bewolkt en zondag kan er een paar centimeter sneeuw vallen. Daarna blijft het waarschijnlijk overwegend bewolkt en vriest het streng met temperaturen van steeds rond -15 graden. Gelukkig is de wind slechts zwak.