Skip to navigation Skip to main content

Rockerboards: back to the roots!

1397 - Rockerboards: back to the roots! (1)

Dit seizoen heeft eigenlijk ieder snowboardmerk wel een “rocker” snowboard in z’n assortiment. Een board dat qua vorm lijkt op een surfplank of waveboard, met een bolle onderkant. Is deze nieuwe ontwikkeling net zo revolutionair als de carveski een aantal jaren geleden?

Back to the roots

Begin jaren zestig is de “snurfer” ontstaan, het eerste snowboard dat afgeleid was van het surfen en skateboarden. De onderkant van het board was bol, net als dat van een surfplank. In de jaren ’80 volgden de snowboardontwikkelaars de techniek van de ski, de zogenaamde cambertechniek. Ruim twintig jaar lang waren de rockers gebombardeerd tot museumstukken, totdat de eerste “nieuwe” rockermodellen zo’n 5 jaar geleden ontwikkeld werden.

Voordelen

Het insturen van de bocht op een rockerboard gaat makkelijker dan op een camberboard. Daarnaast hebben rockerboards een goed drijfvermogen in de poedersneeuw, omdat de neus van het board gemakkelijk boven de sneeuw blijft. Ook in het park worden vele tricks makkelijker, doordat de kanten van het board niet zo snel in het ijzer van de rail happen. Daarnaast is de landing van een sprong eenvoudiger, aangezien er minder kans is te verkanten.

Nadelen

Zoals iedere ontwikkeling heeft ook het rockerboard nadelen. Zo is het board minder geschikt voor echte big jumps, omdat het board minder “pop” heeft. Het rockerboard is niet zo geschikt voor rijden op hoge snelheden en op harde pistes, doordat er minder kantengrip is.

Revolutionair of eendagsvlieg?

Ik denk dat er zeker een markt is voor de rockerboards, maar ik geloof niet dat het rockerboard het camberboard zal verslaan. Zelf zou ik er niet een kopen omdat ik meer van carven en freeriden houd en ik dat graag met één board doe. Maar ik zou er zeker wel eens één willen proberen in de poeder!

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.