Weeroverzicht en verwachting
De restanten van een neerslaggebied met sneeuw, verdwenen maandagmorgen uit Boven- en Beneden-Oostenrijk en Burgenland. Op maandag en dinsdag breidt een hogedrukgebied zijn invloed over de Alpen uit en dat leidt ertoe dat er meer zon gaat komen en dat er vrijwel geen wind zal zijn. De temperaturen blijven op een redelijk laag niveau zodat de vorstgrens ook overal laag genoeg blijft zodat de sneeuw blijft liggen. Alleen in het westen van de Alpen, in het Franse en het West-Zwitserse deel, begint de vorstgrens op te lopen naar rond 1500 meter op dinsdag. Dit komt doordat zachte lucht vanuit het westen opdringt, wat dinsdag nog droog geschiedt maar wat woensdag sneeuw zal brengen. De vorstgrens beweegt zich dan rond het niveau van 1300 meter in de Franse en de Zwitserse Alpen. Verder naar het oosten in Zwitserland zal dat enkele honderden meters lager zijn. Veel verder dan Zwitserland komt de sneeuw niet. De te verwachten hoeveelheid verse sneeuw is rond 25 cm in de Franse Alpen tot enkele centimeters in de oostelijke Zwitserse Alpen. Alleen de noordwesthoek van de Italiaanse Alpen krijgt een deel van de sneeuw mee. Oostenrijk blijft voornamelijk buiten dit sneeuwgebied, op een paar vlokken na in Vorarlberg en Tirol. Op vrijdag dringt opnieuw warmere lucht vanuit het westen op. De meest westelijke Alpen zullen een vorstgrensstijging krijgen tot ca. 1600 meter. Van daar loopt de grens naar het oosten toe af naar 1300 meter op de grens met Oostenrijk. In de meest populaire skigebieden in Oostenrijk blijft de vorstgrens op 1000 meter en lager.
De vroegste vogels zijn al weer actief op 2200 meter bij Königsleiten in Salzburg.
Langetermijnverwachting
Dit betreft de periode van 23 tot 26 januari. In het vorige weerbericht werd al gesteld: “Na de passage loopt een hoogdrukruggetje het Alpengebied over om vervolgens op te gaan in het Russisch hoog. Na de 23e wordt het dan hachelijk: onduidelijk is nog of de warme luchtstroom die opnieuw vanuit het zuiden opdringt de koude luchtstroom uit het oosten zal verdrijven.” Zoals het er nu naar uitziet blijft het subtropische hogedrukgebied, dat uit het zuidwesten nadert, wat meer hangen. Hierdoor kan koudere lucht uit het noordwesten komend weekeinde naar de Alpen trekken, overigens zonder veel neerslagverschijnselen. Daarvoor is de invloed van het hoog te groot. Na de 26e blijft de situatie zodanig dat er niet echt koude maar ook niet echt warmte het Alpengebied in zal trekken. Wel zijn er passages van neerslagzones mogelijk bij een niet te hoge vorstgrens. Redelijke vooruitzichten dus voor op de lange termijn.
Andorra
Woensdag gaan er enkele centimeters sneeuw bijkomen boven 1500 meter hoogte. Daarna volgt een droge periode tot het weekeinde. Dan zal er rond 5 cm sneeuw bijkomen met een vorstgrens van aanvankelijk 1600 meter maar tijdens de neerslag dalende naar 1300 meter. Meestentijds is het bewolkt en pas aankomende zondag na de passage van het neerslagfront zal er wat zonneschijn komen.
Frankrijk
Maandag en deels nog dinsdag kan er wat zon zijn in de Franse Alpen. Woensdag komt er opnieuw een neerslaggebied vanaf de oceaan. Daaruit kan hier en daar 25 cm sneeuw vallen bij een oplopende vorstgrens: tijdelijk naar 1600 meter. Ook donderdag en vrijdag blijft de warme lucht langs de Franse Alpen strijken. Pas in het weekeinde komt er koudere lucht van uit het noordwesten waarbij de vorstgrens daalt naar rond 1000 meter. Dat gebeurt dan waarschijnlijk zonder sneeuwval.
Italië
Opnieuw is er slechts voor de noordwestelijke regio’s wat sneeuw weggelegd of liever: het gaat vallen op woensdag. De rest van de Italiaanse Alpenregio mag zich verheugen in rustig weer bij een redelijk lage vorstgrens van 600 tot 1000 meter, afhankelijk van de locatie. Het warmst zal het in het noordwesten worden. Na woensdag blijft het ook in het noordwesten droog en dan zal het ook daar zonniger worden, zoals het in de rest van de Italiaanse Alpen de hele week is. In de middag kan de vorstgrens even oplopen tot 1000 meter maar ’s nachts piekt overal de temperatuur onder nul tot op grondniveau.
Zwitserland
Maandag en deels nog dinsdag kan er wat zon zijn in de Zwitserse Alpen. Op woensdag zal vooral het westen van Zwitserland verse sneeuw erbij gaan krijgen, de temperatuur stijgt weer wat en de vorstgrens zal op ca. 1500 meter komen te liggen in het westen en op 1300 meter aan de oostgrens. De meeste sneeuw valt in het westen: van 20 cm daar, tot enkele centimeters in het oosten. Na woensdag blijft het droog tot in ieder geval aan het weekeinde. De vorstgrens blijft aan de hoge kant en kan nog 100 tot 200 meter boven de waarde van woensdag slingeren.
Oostenrijk
De restanten van een neerslaggebied met sneeuw, trekken maandagmorgen uit de oostelijke Alpen. Boven- en Beneden-Oostenrijk en Burgenland zullen later maandag en vooral dinsdag kunnen profiteren van een hogedrukgebiedje dat zich uitbreidt over Oostenrijk. Op woensdag neemt de bewolking weer toe vanuit het westen, maar het blijft vrijwel overal droog. Alleen in het uiterste westen kan wat lichte sneeuw gaan vallen. Donderdag tot en met zaterdag zullen hoogstwaarschijnlijk droog verlopen. De vorsgrens handhaaft zich van 1300 meter in het uiterste westen tot 300 meter in het oosten.
Duitsland
Op maandag en dinsdag is het licht en mogelijk zonnig weer voor een deel van de tijd. De sneeuw - die uitgebreider in de Franse Alpen gaat vallen op woensdag - zal alleen in het westen van de Duitse Alpen wat lichte sneeuw gaan geven. De hoeveelheid is gering. Verder in de week blijft het droog tot wel minstens in het weekeinde aan toe. De vorstgrens blijft op een hoogte van 1500 meter tijdelijk op dinsdag in het uiterste westen tot rond 1000 meter in het oosten. Later in de week zal de grens weer wat verder gaan dalen.
Noorwegen
Het milder worden van het winterweer zette zich voort in het weekeinde. De komende week zal het vrij bewolkt zijn met daardoor maar weinig variatie in de temperatuur: tussen -8 en -12 graden blijft het het grootste deel van de tijd. Sneeuw van betekenis wordt niet verwacht voor vrijdag: dan kan er 2 centimeter verse sneeuw bij gaan komen. Veel is het niet, maar beter dan niets. De wind is eerst zwak en veranderlijk maar draait dinsdag weer naar oost: die hoek houden we de rest van de week en de windsterkte is zeer gering.