Weeroverzicht en verwachting
Een kleine depressie, die boven Nederland een lekker pak sneeuw gaf (en ook een sprookjesachtig landschap in het grootste deel van het land) trekt opvullend naar Tsjechië weg. Bijbehorende neerslag dooft uit en bereikt even de noordgrens van Boven-Oostenrijk. Een hogedrukgebiedje zorgt tegelijkertijd in het grootste deel van het Alpengebied voor rustig weer. Zuidelijk ervan trekt net langs de zuidgrens van Zwitserland en over de westelijke Italiaanse Alpen een neerslaggebied richting oostelijke Italiaanse Alpen. Dit neerslaggebied hoort bij een depressie die over Spanje naar Italië trekt. Vandaar zal het systeem op dinsdag met verminderde activiteit over Hongarije naar Slowakije wegtrekken. Dinsdag wordt neerslag meegenomen die in eerste instantie vooral het oosten van de Italiaanse Alpen treft en oostelijk Oostenrijk. Op woensdag trekt er – samenhangend met dezelfde depressie - een groter neerslaggebied over de Alpen, het minst aan sneeuw valt er in Zwitserland en de Franse Alpen. De vorstgrens loopt van 1000 meter in de zuidelijkste Italiaanse Alpen tot in de laagste dalen in Oostenrijk, ofwel er zal vrijwel alleen sneeuw neerdalen.
Donderdag vlokt het nog een tijdje na in Karinthië en Oost-Tirol, dat voegt zich dan bij de 10 tot 20 cm die de dag ervoor gevallen is. Op vrijdagnacht volgt een volgende depressie die dwars over de Alpen verwacht wordt te trekken: deze depressie moet ontstaan oost van Spanje en smelt samen met een kleinere depressie die van af de Noordzee gevuld met zeer koude bovenlucht donderdag naar het zuiden trekt. Verwacht wordt dat door deze samenloop van sterk uiteenlopende luchtmassa’s een flinke depressie ontstaat die vrijdag voor veel sneeuw in het hele Alpengebied gaat zorgen. In Karinthië en het oosten van Oostenrijk kan de sneeuwgrens even optrekken naar 1000 meter, in de overige gebieden is het lager en tot veel lager naar het westen toe. Zaterdag zou de depressie eerst dezelfde route moeten volgen als zijn voorganger maar dan blijven hangen boven Duitsland en opvullen. Boven Noord-Duitsland Nederland en het gebied rondom Het Kanaal kan er op die dag een sterke wind staan waardoor sneeuwjachten mogelijk zijn, afhankelijk van waar het neerslaggebied precies terecht gaat komen.
Langetermijnverwachting
Dit betreft de periode na 9 januari. Het hoogdrukbastion boven Groenland heeft zich dan wat verplaatst naar de omgeving van IJsland en er ligt een uitloper naar Scandinavië. Lage druk blijft boven de Middellandse Zee heersen. Ook boven Wit-Rusland ligt een laag. Deze zorgt samen met het IJslandse hoog voor een blijvende stuwing van koude lucht uit het noordoosten van Europa richting Alpengebied. Deze situatie kan zich mogelijk de hele volgende week handhaven.
Andorra
De warmere lucht met een vorstgrens overdag van 1700 meter op maandag wordt verdreven. Dinsdag zakt deze al naar 1400 meter en woensdag tot rond 1000 meter dus op dalniveau. Op dinsdag en woensdag kan er geleidelijk 5 cm. sneeuw in totaal gaan vallen. Minder dan aanvankelijk verwacht werd. De dagen daarna gaat de temperatuur ver onderuit: het wordt zelfs extreem koud voor de Pyreneeën. Matige vorst op donderdag en daarna strenge vorst, ruim voorbij de -10 wordt verwacht. Daarbij is er ook nog een stevige bries waardoor de gevoelstemperatuur nog eens lager uitvalt! De lucht is dermate droog dat er met moeite 3 cm. sneeuw uitgeperst zal kunnen worden, inde vorm van sneeuwbuitjes. Na komend weekeinde wordt de vorst weer wat getemperd.
Frankrijk
Zowel maandag als dinsdag kunnen de uiterste zuidelijke Franse Alpen wat sneeuw verwachten, maar niet meer dan centimeters per dag. De luchtstroming blijft noordelijk en dus koud. Als woensdag een depressie gevuld met zeer koude lucht westelijk langs trekt, zal de wind een dagje zuidelijk zijn maar warme lucht wordt niet aangevoerd, sneeuw trouwens ook niet. De vorstgrens blijft steeds zeer laag. Pas op vrijdag is de kans groot op sneeuw: 10 tot 15 cm in het midden en noorden van de Franse Alpen en 5 tot 10 cm. in het zuidelijkste deel. De temperatuur is daarbij ruim onder nul. Ook in de rest van Frankrijk kan sneeuw gaan vallen, vooral in het noorden op zaterdag. Wees daar dus op voorbereid als u naar Frankrijk trekt voor de wintersport. Voedsel en warme kleding en dekens is trouwens altijd goed om in de auto te hebben bij een rit in de winter naar de bergen.
Italië
Dinsdag krijgt het uiterste oosten al met wat sneeuw te maken, maar op woensdag gaan de Italiaanse Alpen boven de 1000 meter er meer sneeuw bij krijgen, in het oostelijke gedeelte althans: rond de 20 cm. Vrijdag wordt opnieuw het oosten geconfronteerd met veel neerslag: hier en daar kan ruim een kwart meter sneeuw gaan vallen! Het midden zal tussen 20 tot 25 cm krijgen en het westen moet het met minder doen, tussen niets en zo’n 5 cm. Mogelijk dat zaterdag nog eens de oostelijke regio een veeg van 5 tot 10 cm. te verwerken krijgt. De vorstgrens ligt steeds op 500 tot 1000 meter, korte tijd tot 1500 meter in het oostelijkste deel. Een groter deel van Italië krijgt donderdag en vrijdag waarschijnlijk met slechte weersomstandigheden te maken.
Zwitserland
Zowel maandag als dinsdag kan het zuidwestelijke puntje van de Zwitserse Alpen wat sneeuw verwachten, maar niet meer dan enkele centimeters per dag. De luchtstroming blijft noordelijk en dus is het koud vriezend weer overal tot in de dalen aan toe. Woensdag trekt een neerslaggebied over het zuidoostelijke deel met achterlating van rond 5 cm sneeuw. Vrijdag volgt uit het zuidoosten zwaardere sneeuwval: 10 cm in het oosten en noorden tot 5 cm in het noordwesten. Het zuidwesten zal wat achter blijven in de toename van de sneeuwlaag, met niets tot 5 cm.
Oostenrijk
Op woensdag trekt er een groot neerslaggebied over de Oostenrijkse Alpen. De vorstgrens loopt van 700 meter in de zuidelijkste Alpen en in de rest van Oostenrijk zal het tot in de laagste dalen in Oostenrijk blijven vriezen, dus zal vrijwel alleen sneeuw gaan vallen. Donderdag vlokt het nog een tijdje na in Karinthië en Oost-Tirol, dat voegt zich dan bij de 10 tot 20 cm die de dag ervoor gevallen is in vrijwel alle gebieden. Op vrijdagnacht volgt een volgende depressie die dwars over de Alpen trekt of net oostelijk langs trekt om de Alpen heen naar Duitsland. In ieder geval zal er veel sneeuw meegenomen worden, waardoor er nog meer verse sneeuw de pistes komt verbeteren. 10 tot plaatselijk 30 cm zal op veel plaatsen toegevoegd worden aan het bestaande sneeuwdek. De grootste kans op de meeste sneeuw maakt deze keer eens het oosten van Oostenrijk.
Duitsland
In heel Duitsland blijft het de hele week vriezen, dus zowel de Alpen als Winterberg hoeft geen sneeuwverlies te vrezen. Op woensdag komt er sneeuw bij in de Alpen. Van west naar oost toenemend in hoeveelheid, tot maximaal 20 cm. Op vrijdag volgt een tweetal nieuwe sneeuwgebieden die overtrekken, met sneeuwval die voortduurt tot de zaterdag. De hoeveelheid varieert dan van 5 tot 15 cm. Nu is nog niet voorspelbaar waar het meest valt. In Winterberg zal flink wat sneeuw bij kunnen komen: dat kan oplopen tot 20 cm.
Noorwegen
De Noorse bergen blijven in de Arctische koude gevangen zitten. Maandag is nog de mildste dag met iets meer dan 10 graden vorst, daarna zakken de temperaturen echter weer naar zeer lage waarden. Dinsdag varieert de temperatuur tussen -15 en -20, woensdag komen we dan weer op de -20 terecht. Die lage temperatuur houden we tot zaterdag en dan gaat het met toenemende zonnige perioden in de dagen daarna wat minder Siberisch aanvoelen. Alleen op dinsdag wordt een paar cm. sneeuw verwacht. De wind draait dan naar noord en blijft uit die hoe waaien, zij het slechts zwak. Gelukkig maar, bij die ijzige koude!