Opnieuw was er even een periode met dooi op de lage pistes, daarbij viel er ook nog eens veel regen in vooral de Franse Alpen, de Zwitserse en de zuidelijke Duitse Alpen. De sneeuw die tijdens de kerst en daarna viel heeft dus weer hard versterking nodig. Wanneer daalt de temperatuur weer en waar beweegt de sneeuwgrens naar toe? Lees het bij Koos de meteovirtuoos!
Weeroverzicht en verwachting
Een depressie ligt boven de oceaan heeft zich deze week uitgebreid naar Centraal-Europa. Het Alpengebied ligt nog in de aanvoerroute van zachtere lucht die de vorstgrens naar een hoogte van 1700 tot 2000 meter heeft gebracht. Tegelijkertijd valt er veel neerslag, in de vorm van regen op de lage pistes. De relatieve warmte zal tot ongeveer nieuwjaarsdag aanhouden. In het nieuwe jaar gaat echter de vorstgrens weer dalen naar 700 tot 1000 meter en de neerslaggebieden die dan overtrekken zullen op de lagere pistes ook weer sneeuw gaan geven. De uitstroom en het verblijf van de koudere lucht vanaf nieuwjaarsdag wordt alleen op 4 januari weer even kortstondig onderbroken. Vanaf de Golf van Biskaje trekt dan een depressie dwars over Frankrijk richting Tsjechië. In de Benelux trekt daardoor een sneeuwgebied over (België krijgt de meeste sneeuw waarschijnlijk) en aan de achterzijde stroomt vervolgens vanuit het noordwesten opnieuw koudere lucht naar de Alpen. De verdringing van de warmere lucht gaat gepaard met sneeuw bij een snel dalende vorstgrens. De dagen daarna wordt het nog wat kouder en iedere neerslag die dan nog valt is verdere winst voor de lage pistes.
Lage druk net west van Noorwegen en hoge druk boven Groenland. Aanvoer van koude lucht op hoogte, op grondniveau echte opgewarmd door zeewater.
Langetermijnverwachting
Dit betreft de periode na 6 januari. Het hoogdrukbastion boven Groenland blijft in stand maar west van Scandinavië trekt een lagedrukgebied vanuit de Noordelijke IJszee zuidwaarts. Zodoende wordt koude lucht tussen het Groenlandse hoog en het Scandinavisch laag naar het zuiden gestuwd. De koude lucht stroomt tot over de Alpen en tot tenminste 11 januari lijkt de instandhouding van de liggende - en de dan nog komende - sneeuw gewaarborgd. Voor de Noordzeelandjes betekent dit een grotere kans op sneeuw en een beetje dooi daarbij. De lucht komt dan namelijk in toenemende mate vanuit zee. Koude lucht boven warm zeewater kan tot winterse buien leiden. Een Elfstedentocht zit er bij deze drukverdeling voorlopig niet in.
Andorra
De vorstgrens banjert dagelijks tussen 1000 en 1500 meter op en neer. Van 4 op 5 januari komt er voor het eerst weer neerslag die wat verder gaat dan een paar druppels: 20 cm sneeuw valt er boven de vorstgrens die op een hoogte ligt tussen 1100 en 1300 meter. De lagere regio’s moeten het met 20 mm regen doen. Na Driekoningen (6 januari) kan er 10 tot 15 cm sneeuw vallen op 1000 meter en zelfs nog wat lager. Tot in ieder geval 10 januari is het dan ook in het dal overwegend vriezend weer.
Frankrijk
De Franse Alpen kregen neerslag op woensdag te verwerken. De stuwing van zachte lucht bij een zuidwestelijke tot westelijke stroming was er verantwoordelijk voor. Op nieuwjaarsdag verandert dat beeld drastisch: koude lucht uit het hoge noorden stroomt via een omweg vanuit het westen naar de Franse Alpen waarbij de vorstgrens weer naar een niveau van tussen 1000 en 1300 meter zakt. De neerslaghoeveelheden worden dan echter wel wat minder. Toch kan er op de eerste dag in het nieuwe jaar op de meeste plaatsen 10 cm neerdalen! Op 2 januari trekt een ruggetje van hogedruk over en is er daardoor een droge dag. Vanaf dan kan er iedere dag wat sneeuw vallen waarbij de sneeuwgrens begint op 1000 meter of lager, even optrekt naar ca. 1300 meter op 5 januari om vervolgens weer te dalen naar onder de 1000 meter. Tot 10 januari zijn er dus sneeuwperiodes en wordt het (vanaf de 5e) in eerste instantie flink kouder.
Italië
Donderdag passeert een neerslaggebied het meest oostelijke deel van de Italiaanse Alpen. De sneeuwgrens ligt daarbij op 1700 tot 1900 meter, 5 to 10 cm kan er vallen. Daarna blijft het voornamelijk droog tot aan 4 januari: op die dag begint de sneeuw te vallen op de meeste plaatsen en op een hoogte van aanvankelijk ca. 1000 meter. Op de 5e klimt de vorstgrens echter alweer op naar tussen 1700 en 2000 meter in de oostelijke regio, in het westen blijft de sneeuwgrens tussen 800 en 1200 meter variëren. De hoeveelheden blijven beperkt tot tussen 5 en 15 cm. De zuidelijke hellingen krijgen het meest.
Zwitserland
Op woensdag kreeg heel Zwitserland met een actief neerslaggebied te maken. De sneeuwgrens bleef hierbij aan de hoge kant, zo rond de 2000 meter. De meeste neerslag viel in het noorden van het land. Rond de jaarwisseling – op donderdag - zakt de vorstgrens naar 1500 meter terug en valt daarboven wat verse sneeuw, tot rond 10 cm. Op nieuwjaarsdag volgt het volgende neerslaggebied, samen met een koufront. De vorstgrens zakt dan naar 1000 meter en de neerslaghoeveelheid is 5 tot 10 cm. Op 2 en 3 januari is er een droog en koud intermezzo met koude nachten. Op 4, 5 en 6 janauri, kan er iedere dag wat sneeuw vallen, steeds enkele centimeters, daarbij ligt de vorstgrens tussen 1000 meter in het zuidoosten tot hier en daar 1500 meter in het noordwesten. Daarna houdt de koude aan tot zeker 10 januari. Eventuele neerslag valt in de vorm van sneeuw.
Oostenrijk
Tot aan de jaarwisseling zal de vorstgrens een stijging te zien geven, maar er valt weinig tot geen neerslag behalve in Vorarlberg en Tirol en Salzburg: daar kunnen de actieve neerslaggebieden die over Zwitserland gaan trekken ook nog doordringen. De sneeuwgrens loopt daarbij op van aanvankelijk 1500 meter tot uiteindelijk 1800 meter. De kentering komt dan rond de jaarwisseling, waarbij de vorstgrens daalt tot ca. 800 meter en er is dan in diezelfde gebieden (Vorarlberg en Tirol en Salzburg) verse sneeuw te verwachten, 5 tot 10 cm. Echter ook de andere - meer oostelijke – gebieden, krijgen hun deel verse sneeuw, maar wat minder, ca. 5 cm. Het blijft overal koud, de vorstgrens zakt tot de diepste dalen. Na een paar droge koude dagen, komt het op 5 en 6 januari weer tot sneeuw. Eerst dringt warmere lucht vanuit het zuiden op en daarna gaat er koudere lucht vanuit het noordwesten binnenstromen. Aanvankelijk stijgt de vorstgrens even naar 1500 meter in het zuiden, maar daarna daalt deze weer naar 800 in het noorden tot 1200 meter in het zuiden. De meeste regio’s krijgen dan 5 tot 10 cm sneeuw te verwerken. In Oost-Tirol en een deel van Kärnten kan het dubbele vallen.
Duitsland
De vorstgrens werd in de loop van dinsdag naar het midden van Duitsland naar het noorden teruggedrongen. De vorstgrens liep van west naar oost. Actieve neerslaggebieden trokken vanuit het zuidwesten het land door en zorgden voor overlast door winterse neerslag. Winterberg kwam net in de warmere dooilucht te liggen. De vorstgrens ligt nu met 1800 meter aan de hoge kant. Op oudejaarsdag begint de koude lucht terrein te winnen en op nieuwjaarsdag zet zich dat voort, zodat heel Duitsland weer vorstig wordt. Het traditionele schansspringen zal plaats vinden bij temperatuur rond het vriespunt en waarschijnlijk nog net voor de zwaardere sneeuwval uit. Tegen het eind van de wedstrijd zal er wel wat sneeuw gaan dwarrelen. De vorstgrens daalt verder weer naar 800 tot 1000 meter en in de late middag en avond komt er dan 5 tot 15 cm sneeuw verse sneeuw, vooral op de noordelijke hellingen. Daarna valt op de 3e nog wat sneeuw in het zuidwesten, met uiteindelijk nog even een vorstgrens tot 1500 meter gestegen. Daarna wordt het weer rap kouder, het gaat overal vriezen. Op 6 januari, Driekoningen, trekt een neerslaggebied vanuit het zuidwesten over het midden van Duitsland naar het noordoosten, hierbij krijgt Winterberg ongeveer 10 cm. verse sneeuw. De temperatuur blijft daarna in vrijwel het hele land nog minstens een paar dagen onder nul behalve in het lage zuiden.
Noorwegen
Het blijft ijzig koud de komende dagen in Noorwegen. De vorst gaat strengen waardoor het dag en nacht tussen -15 tot -20 zal blijven. Zeer strenge vorst dus. Alleen op oudejaarsdag is er nog een beetje zon te verwachten, verder blijft het dus bewolkt maar er valt geen sneeuw van betekenis. Ook in Zuid-Noorwegen is het nu koud tot ruim -20 ’s nachts. Op de pistes ligt voldoende sneeuw.