Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: dinsdag, donderdag en vrijdag sneeuw!

1346 - Alpenweer: dinsdag, donderdag en vrijdag sneeuw! (1)

De temperatuur ook flink onderuit tijdens de sneeuwval, uiteindelijk ligt het nulgradenniveau op 1000 meter in het neerslaggebied.

Dinsdag en donderdag sneeuw. Vorstgrens daarbij dalend naar 1000 meter.

Door de invloed van een depressie die vanaf de Noordzee over Duitsland naar de Zwarte Zeee trekt, wordt flink koudere lucht vanuit het noordwesten naar het Alpengebied gestuwd. Dinsdag is er toenemende sneeuw vanuit het noordwesten. Daarbij tegelijk een dalende vorstgrens die uiteindelijk op 1000 meter uitkomt voor een groot deel van het Alpengebied. Dan volgt een korte droge periode door de opbouw van een hogedrukgebiedje op woensdag. Op donderdag trekt er opnieuw een laag naar het zuidoosten, net noordoost van de Alpen. Even wat warmere lucht wordt daar vooruit geduwd, maar tijdens de neerslag is de de sneeuwvalgrens alweer dalend naar 1000 meter. De vorstgrens blijft daarna gestaag doordalen.

Het Amerikaanse weermodel (zie hierboven) blijft een koude-uitval aangeven, het Europese weermodel (niet afgebeeld) heeft nu ook de zinnen op winters weer in de Alpen gezet!

Langetermijnverwachting

Na het wegtrekken van het sneeuwgebied aan het einde van de week (vrijdag) kan de warme lucht niet terugkomen. De vorstgrens blijft doorgaan met dalen en uiteindelijk gaat het op alle niveaus vriezen. Dit gebeurt het laatst in het westelijke Alpengebied omdat de koude lucht vanuit het noordoosten aangevoerd wordt. De al eerder aangegeven koude, die op de kaart van 16 december goed te zien is, laat het GFS-model nog steeds zien. Het ziet er dus naar uit dat het langdurig koud blijft na vrijdag (zie plaatje). De eerstvolgende sneeuwval zou wel eens met een depressie vanuit het westen kunnen komen, die dan net over, of zuidelijk langs, de Alpen trekt. Voor dat laatste is echter wat koffiedik en historische weerpatronen gebruikt.

Andorra

Deze week blijft het aan de warme kant met de vorstgrens op 1500 tot 2000 meter. Er zal geen neerslag van betekenis vallen. De zon is er vooral later in de week. In het weekeinde daalt de temperatuur, maar pas volgende week zijn er verbeterende condities, dus sneeuwkans en lagere temperaturen.

Frankrijk

Op dinsdag weer een intensief neerslaggebied, de sneeuwgrens dalend naar 1500 meter. Donderdag opnieuw wat sneeuw maar niet veel. De vorstgrens daalt naar 1200 meter. De vorstgrens daalt op woensdagnacht nog wat sterker. Op donderdag kort wat warmeer en sneeuwval boven 2000 meter. Het einde van de week laat een beeld zien van uit het noordoosten doorkomende koude lucht. De skigebieden blijven waarschijnlijk koud genoeg om eventueel eerder gevallen sneeuw vast te houden. Evenals in Andorra is er nog een sneeuwkans bij lage vorstgrens (1000 meter of minder) volgende week woensdag.

Over de Franse, Italiaanse en de Zwitserse Alpen trekt een sneeuwgebied.

Italië

De Italiaanse Alpen krijgen vooral dinsdag uit het westen en noordwesten sneeuw. Daarbij zal in het westen de neerslag boven 1500 meter in de vorm van sneeuw zijn. Later op dinsdag in het midden en de oostelijke regio ook boven 1200 meter sneeuw. De hoeveelheden blijven beperkt tot tussen 5 en 15 cm. Daarna zal er weinig tot geen sneeuw meer bijkomen deze week. De vorstgrens blijft slingeren tussen 1000 en 1500 meter, vrijdag daalt het nulgradenniveau verder. Het westelijke gebied zal ook langzaamaan kouder worden in het weekeinde en het blijft dan koud. De vorstgrens zakt na het weekeinde naar enkele honderden meters.

Zwitserland

Dinsdag in alle gebieden sneeuwval maar vooral op de noordhellingen. In totaal tientallen centimeters. Daarbij een dalende vorstgrens, tijdens de neerslag tot 1200 meter. In de nacht naar woensdag door uitstraling flinke daling van de temperatuur; woensdag overdag volgt een frontje uit het noordwesten met een beetje sneeuw, voornamelijk in het midden en noorden. De vorstgrens loopt dan kort op tot 1800 meter in het westen en 1500 meter in het oosten, maar zakt daarna donderdag al weer terug, om geleidelijk op 1000 meter uit te komen op vrijdag. Daarna in het weekeinde blijft de daling van de temperatuur doorzetten.

De grootste neerslagintensiteit is donderdag weer in de bekende sneeuwrijke gebieden: Vorarlberg, Tirol en Salzburg.

Oostenrijk

Dinsdag komt de vorstgrens uiteindelijk op 1200 meter bij sneeuwval in het hele land. Vooral echter in de kantons Tirol en Salzburg gaat er hel wat neerdalen. Daarna volgt een korte droge periode woensdagnacht, door de opbouw van een hogedrukgebiedje. Een koude nacht wordt later op woensdag gevolgd door mogelijk wat sneeuw in Vorarlberg. Op donderdag komt weer een groter sneeuwgebied opzetten vanuit het noordwesten. De sneeuwvalgrens gaat daarbij zakken naar rond 1000 meter. Uiteindelijk valt de laatste neerslag als sneeuw boven 800 meter. Veel sneeuw is te verwachten in Vorarlberg, Tirol en Salzburgerland, het sneeuwen stopt daar pas op vrijdagavond of zaterdag. (Sneeuwval door stuwing)
De hoeveelheden zijn tientallen centimeters, en de vorstgrens ligt uiteindelijk onder 1000 meter! Er komt geen warmere lucht meer terug: de vorstgrens blijft gestaag dalen.

Duitsland

Op dinsdag kan er flink wat sneeuw bij gaan komen: beginnend boven 1500 meter maar later boven 1000 meter of iets lager. Winterberg kan pas vanaf vrijdag wat sneeuw krijgen, maar voorlopig blijft dat (tot en met komende maandag) bij een laagje van enkele centimeters. Donderdag en vrijdag gaat in de Alpenregio boven 1000 meter opnieuw fors sneeuw vallen: tientallen centimeters zijn mogelijk! De temperatuur daalt na vrijdag gestaag verder, tot er uiteindelijk vorst is op alle niveaus.

Noorwegen

De skicondities zullen prima blijven! Het blijft overwegend bewolkt Vooral in het midden van de week is er kans op sneeuw. Het kan op 5 tot 10 cm uitkomen, maar de kans is wat minder geworden. De wind is eerst voornamelijk oostelijk maar na de sneeuwval in het midden van de week zwak en veranderlijk. De temperaturen blijven ruim onder nul: lichte tot matige vorst. Na het weekeinde is strenge tot zeer strenge vorst mogelijk.