Geel geeft forse neerslag aan, van rond 5 mm per uur (ofwel 5 cm sneeuw per uur) in de zuidwestelijke Alpen. Vanuit het westen nadert óók een neerslaggebied.
Nog steeds veel sneeuwval in de Alpen maandag en dinsdag, bij dalende vorstgrens.
Op zondag begon het in het oostelijk Alpengebied stevig te sneeuwen boven 1600 meter. De sneeuwval hangt samen met twee neerslaggebieden die het Alpengebied overtrekken. Ze gaan samenklonteren tot één grote neerslagzone die veel neerslag achterlaat in grote delen van de Alpen. Het noordoostelijke deel van Oostenrijk zal veel minder gaan krijgen en daar blijft het ook het langst aan de warme kant. Op dinsdagmorgen trekken de restanten van de neerslagzone naar het oosten weg en een deel van de zone verdwijnt richting Polen. Na de sneeuwval komt een hogedrukgebied kortstondig opklaringen brengen. Daardoor gaat de temperatuur in woensdagnacht fors dalen in de Franse Alpen, Zwitserland, Tirol en Vorarlberg. Later in de week volgt er weer (maar minder intensieve) winterse neerslag, echter bij een veel lagere vorstgrens dan tot nu toe het geval was.
Langetermijnverwachting
De lagedrukgebieden gevuld met relatief koude lucht blijven nog domineren na de onderbreking door een zwak hoog in het midden van de week. Nieuwe storingen trekken vrijdag en zaterdag vanuit de Middellandse Zee naar het noordoosten. De lucht blijft koud en de vorst- en sneeuwgrens zwabbert tussen 700 en 1300 meter, afhankelijk van de locatie in de Alpen en de daar eventueel voorkomende opklaringen of föhneffecten.
Andorra
Boven 1300 meter kan in totaal tussen 5 en 10 cm sneeuw vallen op maandag en dinsdag. Woensdag overdag kan de vorstgrens weer even naar 1600 meter klimmen maar de dagen daarna daalt deze weer naar rond 1300 meter. Daarbij lopen de neerslagkansen verder op maar het zijn niet veel grotere hoeveelheden dan één of twee cm. per dag.
Frankrijk
Maandag - en in mindere mate op dinsdag - zijn er periodes met sneeuwval: eerst boven 1000 meter en later boven 700 meter. Daarbij zal 10 tot 20 cm aan sneeuw gaan vallen. Daarna zal de vorstgrens tussen 1200 en 1500 meter blijven slingeren. Na dinsdag kan ’s nachts de temperatuur flink onderuit gaan naar matige - mogelijk strenge - vorst. Ook in lagere gebieden. De lagere pistes zullen mee gaan profiteren van de verse sneeuw, later in de week kruipt de temperatuur weer omhoog. De nulgradengrens komt dan weer in de buurt van 1500 tot 2000 meter, maar donderdagavond gaat de vorstgrens terugzakken naar 1250 meter bij flinke sneeuwval. Er kan 10 cm. en hier en daar mogelijk 20 cm sneeuw achterblijven.
Italië
De zondag in gang gezette neerslag gaat maandag verder maar het meest intensieve neerslaggebied verplaatst zich tegelijkertijd naar het oosten. Desondanks blijft er ook in het noordwesten nog geruime tijd neerslag vallen, en dan in de vorm van sneeuw boven 1200 meter. Meer naar het oosten zakt de vorstgrens ook verder, zodat de laatst vallende neerslag daar rond 1500 meter de vaste vorm heeft. Tientallen cm. zijn nog steeds mogelijk. Na een koude woensdagnacht komt op donderdag en vrijdag opnieuw sneeuw in de Italiaanse Alpen. In vrijwel het gehele gebied is dan inmiddels de vorstgrens gedaald: tot 1200 tot 1300 meter. Daarboven valt dan 5 tot 15 cm. verse sneeuw.
Zwitserland
De op zondag ingezette sneeuwval gaat door op maandag en een deel van dinsdag (boven 800 meter). Daarna verdwijnt de neerslagzone naar het noordoosten. Op woensdag zorgt een hogedrukgebiedje voor flinke temperatuurdalingen boven de vers gevallen sneeuw. Op donderdag dringt alweer een nieuw neerslaggebied vanuit het Middellandse Zeegebied het land binnen. De vorstgrens die door föhn en zuidelijke aanvoer dan al weer wat gestegen zal zijn tot 1500 meter, zakt donderdag weer terug (naar rond 1200 meter). Dit onder invloed van sneeuw en het opdringen van koudere lucht uit het westen. Opnieuw kan er 10 tot 20 cm gaan vallen. Minder sneeuw valt er waarschijnlijk oostelijk van het midden van Zwitserland.
Oostenrijk
Een groot deel van Oostenrijk krijgt maandag en dinsdag te maken met forse sneeuwval. Het langst blijft de sneeuwval duren in Vorarlberg en Tirol en in het zuidoosten. 10 tot 20 cm. verse sneeuw moet er op veel plaatsen opgemeten kunnen worden op woensdagmorgen. Dan zal de sneeuwstoring ook verdwenen zijn en krijgt een hogedrukgebiedje tijdelijk vat op het weer. De verse sneeuw ligt boven 1000 meter in het westen tot 1500 meter in het oostelijkste deel.
Vrijdag komt een nieuw neerslaggebied de Alpen over en opnieuw zullen Vorarlberg en Tirol het meest profiteren, daar kunnen we dan weer 10 tot 20 cm bijgestapeld zien worden: nu overal boven 1000 meter. Ook delen van Karinthië en Stiermarken worden dan voorzien van een verse sneeuwlaag van een paar centimeter.
Hemelsbreed 8 km, maar de temperaturen verschillen flink in deze meteogrammen. Enerzijds door 100 meter hoogteverschil, maar vooral ook door de scherpe begrenzing van warme en koude lucht die een tijdje blijft slepen tussen beide gebieden.
Duitsland
Winterberg wordt waarschijnlijk net gemist door de sneeuwgebieden die in de loop van de week overtrekken. Op maandag en dinsdag is het er nog te warm om iets anders dan het transparante vocht tegen de ruiten te zien slaan bij Kahler Asten. Wel zal er in de Beierse Alpen hier en daar tot 20 cm. bij kunnen komen, vooral in het midden en westen. De vorstgrens ligt daarbij tussen 800 en 1200 meter, ook van west naar oost. De relatief warme lucht wordt dinsdag naar het oosten verdreven. Op woensdag en donderdag stijgt de vorstgrens weer wat, zij het maar een korte tijd en tot 1500 meter (door föhn). Op vrijdag wordt die relatieve warmte weer teniet gedaan door een nieuwe neerslagzone. Deze gaat vooral door het middengebied van de Duitse Alpen, en met achterlating van 5 tot 10 cm. sneeuw boven 1000 meter.
Noorwegen
Het blijft in alle skigebieden flink vriezen, na de komst van enkele centimeters sneeuw in de afgelopen nacht (maandagnacht). Op dinsdag kan de zon zich laten zien maar de dagen daarna is het weer overwegend bewolkt met op donderdag weer een sneeuwkansje. Het blijft overdag matig vriezen,’s nachts soms zelfs streng. De skicondities blijven dus uitstekend!