Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: eerst warm later afkoeling en veel zon!

1315 - Alpenweer: eerst warm later afkoeling en veel zon! (1)

Op zondag en maandagmorgen de laatste sneeuwval boven de 2500 meter in de Franse en noordelijke Alpen. Daarna krijgen we wat oplopende temperatuur, tot de afkoeling op donderdag. Daarop volgt een hogedrukgebied: blijft de sneeuw liggen?

Een hogedrukgebied zorgt donderdag voor windstilte, helderheid en sterke afkoeling.

Na de warmere periode donderdag afkoeling, geen sneeuwkansen!

Na de onrust van de depressies boven de Atlantische Oceaan met een flinke storm in Engeland, wordt het nu weer wat rustig en begint een hogedrukgebied zijn invloed te laten gelden. De zuidwestelijke stroming blijft in stand, maar wordt toch waarschijnlijk door een kleine storing donderdag onderbroken: even kan wat koude lucht het alpengebied intrekken zoals eerder was aangegeven, maar helaas zal het vrijwel droog verlopen. Na donderdag wordt echter weer warmere lucht naar het Alpengebied opgestuwd. De vorstgrens gaat dan overal in het Alpengebied weer omhoog tot ongeveer 2500 meter. Echter: het hogedrukgebied kan voor weinig wind en veel uitstraling zorgen waardoor er een klein koud gebied zich mogelijk in een deel van de Alpen kan handhaven. De dooi zal daarom beperkt blijven voordat zondag de koelere lucht dan weer binnenkomt.

Donderdag tijdelijk wat afkoeling op 1500 meter hoogte.

Lange termijn

Na die afkoeling op zondag blijft het de volgende week in ieder geval veel koeler dan dat het deze week meestentijds zal zijn! De modellen zijn het nog niet eens op welke manier en afhankelijk daarvan kan het met meer of minder sneeuw gepaard gaan. Een flinke terugval van de vorstgrens naar tussen 1000 en 1500 meter is waarschijnlijk.

Na zondag weer afkoeling op 1500 meter hoogte. Deze blijft langer duren.

Andorra

De zuidwesten wind blijft warme lucht met zich meebrengen en ’s nachts blijft het tot 4 graden boven nul. Overdag is het nog steeds voorjaarsachtig met een temperatuur die rond 15 graden ligt. De vorstgrens gaat naar 3000 meter. Nog geen sneeuwkansen dus deze week.

Frankrijk

De Franse Alpen kregen meer sneeuw dan alleen op zaterdag, het werd nog beter dan onze verwachting wilde doen geloven: tientallen cm. sneeuw werden toegevoegd, maar wel boven 2500 meter. De rest van de week blijft het echter droog en met zon en warmte is die laag sneeuw hard nodig voor de hogere gebieden. Koeler op donderdag (1800 meter), warmte op vrijdag en zaterdag (3000 meter) en dan weer afkoeling op zondag (2000 meter), allemaal zonder neerslag.

Zwitserland

Alleen het westen kreeg sneeuwval net als de Franse Alpen maar daarna gaat het juist daar ook warm worden deze week. Het midden en oosten blijft redelijk geconserveerd door de uitstraling onder een helder hogedrukgebied. Dat geldt natuurlijk vooral voor de noordhellingen! De gehoopte sneeuw op donderdag zit niet meer in de prognose, wel de lichte afkoeling maar daarna geldt hetzelfde als voor de Franse Alpen: warmte op vrijdag en zaterdag (3000 meter) en dan weer afkoeling op zondag (2000 meter), allemaal zonder neerslag. In de dalen warmte tot 18 graden aan toe op enkele dagen: extreem maar gelukkig na deze week gedaan.

Italië

Bij weinig wind en erg rustig weer wordt het een mooie week om lekker bruin te kleuren op een zuidhelling: de zon zal zich volop laten zien, behalve in die dalen waar hardnekkige mist ontstaat. Voor de sneeuw moeten we echter toch hoger op, want de vorst- en sneeuwgrens kruipt flink omhoog naar 3500 meter. Ook voor de Italiaanse Alpen geldt de onderbreking op donderdag en de meer doorzettende afkoeling op zondag. Neerslag wordt niet verwacht.

Oostenrijk

Ook hier geldt dat bij weinig wind en erg rustig weer het een mooie week wordt om bij te kleuren op een zuidhelling: de zon zal zich volop laten zien, behalve in die dalen waar hardnekkige mist ontstaat. Ook in Oostenrijk geldt: voor de sneeuw moeten we hoger op, want de vorst- en sneeuwgrens kruipt flink omhoog naar 3000 meter. De tijdelijke afkoeling volgt op donderdag (1700 - 2000 meter vorstgrens) . Daarna weer twee warme dagen en dan de meer doorzettende afkoeling op zondag. Sneeuwval wordt ook in Oostenrijk niet verwacht. In de dalen wordt het voorjaarsachtig warm (16 graden) als er geen mist blijft hangen.

Duitsland

Nog een kortstondige periode op maandag, met neerslag in de vorm van sneeuw boven 2500 meter, volgt warmte. De vorstgrens gaat ook in de Beierse Alpen naar 3000 en soms 3500 meter hoogte, mede door Föhnwerking. Die wind valt echter weg nadat donderdag vrijwel neerslagloos een koufront de vorstgrens weer heeft doen dalen naar 1700 meter. Door het hogedrukgebied dat op de grens met Oostenrijk een paar dagen domineert zal het eerst nog flink afkoelen ’s nachts en juist weer warm worden overdag.

Noorwegen

De vorst gaat getemperd worden en zal oplopen tot rond het vriespunt in Geilo en Hemsedal. De sneeuw zal daarentegen blijven vallen gedurende de week, met perioden. Totaal zal er 25 tot 30 cm. neerdalen boven. In Trysil zal er iets hogere temperatuur komen met enkele graden dooi verderop in de week. In eerste instantie blijft het echter sneeuw boven 600 tot 700 meter. Later in de week loopt de vorstgrens op 700 tot 800 meter. De skimogelijkheden blijven zo volop bestaan!