Inderdaad waren de sneeuwcondities zoals aangekondigd: redelijk tot woensdag, al heel wat pistes in de bekendste wintersportgebieden waren al geopend. De liefhebbers en vroegboekers kwamen zo al zeer vroeg in het seizoen aan hun trekken! Daarna zagen we de temperatuur snel stijgen en wind en regen kwamen vanuit het zuiden opzetten. Stormachtige winden zelfs in Kärnten en de Föhn zorgde woensdag aan de noordzijde voor fors oplopende temperaturen met de sneeuwgrens oplopend naar 2300 meter.
Sneeuwontwikkeling oostelijk Zwitserland: Arosa de afgelopen week
Al een gezellige skidrukte bij Kaprun deze week!
Vooruitzichten tot dinsdag
Onder invloed van een storing die boven de Middellandse Zee via Italië oostwaarts trekt zal er donderdag veel regen vallen tegen de zuidkant van de Alpen. In Kärnten is er dan ook veel wind. Daar en in en Steiermarken stijgt de sneeuwgrens naar 2500 tot 3000 meter en daarboven valt 10 tot 20 cm sneeuw. Plaatselijk in bijvoorbeeld Kärnten meer dan 50 cm op grote hoogte! Een deel van het neerslaggebied trekt over Vorarlberg en Tirol daarbij boven 2000 meter sneeuw achterlatend: 5 tot 15 cm. Vrijdag vanuit het westen opklarend door een zwakke rug van hogedruk en de vorstgrens zakt naar rond 1800 meter van vrijdag op zaterdag zal dan een nieuw neerslaggebied over het oostelijk deel van Oostenrijk trekken, 5 tot 10 cm sneeuw achterlatend boven de 1700 meter tot 2000 meter.
Veel neerslag in het zuidelijk Alpengebied, ook sneeuw boven 2300 meter in Tirol en Vorarlberg
In Zwitserland waar alleen donderdag wat sneeuw boven de 2500 meter in het uiterste oosten kan vallen, zal de vorstgrens van zaterdag op zondag omhoog kruipen naar 3000 meter net als in het Franse Alpengedeelte. In Oostenrijk loopt de vorstgrens dan van west naar oost van 3000 naar 2000 meter. Vanuit het noordwesten komt vervolgens op zondag een zwak hogedrukgebied, dat zondag overdag en maandag weer wat koelere lucht naar het Alpengebied brengt met eerst aan de zuidflank van het hogedrukgebied op zondag wat sneeuw vooral in Vorarlberg en Tirol (5 tot 10 cm). De wind zal overigens nergens meer de kracht van donderdag halen.
Verdere vooruitzichten: vanaf dinsdag tot vrijdag
Het blijft vrij rustig weer in het Alpengebied met uitzondering van het Franse deel: daar kan op zondag boven de 2500 meter sneeuw gaan vallen: 5 tot 10 cm is mogelijk. Daarna echter overal droog weer en de vorstgrens zal oplopen tot boven de 3000 meter doordat warmere lucht vanuit het zuiden aangevoerd wordt, dit door een brede zuidoostelijke luchtstroom tussen een omvangrijk lagedrukgebied op de oceaan en hogedruk boven het vasteland. .
Lange termijn: koude lucht vanaf het vasteland!
Steeds zien we op de weerkaarten hogedruk in het noorden van Europa en verder het continent op. Op de oceaan zien we omvangrijke lagedrukgebieden en een enkele storing schampt met regen noordwestelijk Europa of trekt het Middelandse Zeegebied in, zoals deze dagen het geval was: de sneeuw- en regenbrengende storing op woensdag die gevolgd wordt door nog een hoogtestoring op zondag. Daarna echter zien we slechts hogedruk verder opbouwen boven het noordelijk continent waardoor na volgende week donderdag de vorstgrens weer fors zal kunnen dalen. Zowel het Europese weermodel van ECMWF als ook het Amerikaanse GFS geven nu al enkele dagen die hogedrukopbouw boven Scandinavië aan! Een puur winterse situatie die een koude luchtstroom vanuit het noordoosten op gang zou moeten brengen. Komt de koude lucht eenmaal in de buurt van de warme en vochtige Middelandse Zee dan zouden er storingen kunnen ontwikkelen die de sneeuwcondities zouden kunnen verbeteren. Nu is daar nog geen zicht op en het is nog wat te ver weg om een betrouwbare modeluitvoer daarover te verkrijgen, maar dat het een spectaculaire (vroeg)winterse luchtdrukverdeling is die steeds gestalte lijkt te krijgen is zeker! Nu maar hopen dat zich dat gaat het hele seizoen gaat voortzetten.
Deze weerkaart laat de situatie op 850 hPa zien (ongeveer 1500 meter hoogte) hogedruk bij Scandinavië laat koude naar het zuiden uitstromen