In Oostenrijk maakte men het gerecht oorspronkelijk zonder spek, maar dat spek is juist een passende smaakmaker in het geheel. Officieel wordt het gerecht gemaakt met spätzle, een soort pasta, maar dat wordt niet verkocht in Nederland. Een goed alternatief is elleboogjes macaroni.
Ingrediënten (4p):
- 500 gram spätzle of macaroni
- 250 gram magere spekreepjes of dobbelsteentjes spek
- 3 grote uien
- 200 gram geraspte gruyere kaas of belegen kaas
- 1 eetlepel olie
Bereiding:
- Kook de macaroni volgens de gebruiksaanwijzing
- Snij de uien in halve maantjes
- Fruit de uitjes (licht aanbakken zonder dat de uitjes van kleur veranderen
- Bak de spekjes in een pan tot ze lekker bruin en knapperig zijn
- Verwarm de oven voor op 200°C
- Doe alle ingredienten in een ovenschaal (bewaar wat kaas voor er op)en meng het door elkaar
- Laat de ovenschaal ongeveer 20 minuten bakken in de oven tot er een lekker bruin korstje op zit
In de Alpen wordt dit gerecht vaak met Kartoffelsalat geserveerd. Dit smaakt er goed bij en is lekker fris. Een groene salade past er ook bij. Variaties, tips en aanvullingen zijn altijd welkom!
Eet smakelijk!