De geschiedenis van de Franse uiensoep is terug te voeren naar de achttiende eeuw. Het lijkt erop dat de Franse koning Louis XV de soep heeft uitgevonden. Na de nachtelijke avontuurtjes met zijn maitresses dronk de vorst warm water en at hij rauwe uien. Nog altijd eten Fransen de soep graag laat op de avond. Maar ook als lunch of diner is deze soep een heerlijkheid.
Ingrediënten (6p):
- 50 gram boter
- 750 gram uien, in dunne ringen gesneden
- 2 tenen knoflook, fijn gesneden
- 45 gram bloem
- 2 liter runder- of kippenbouillon
- 250 mililiter witte wijn
- 1 laurierblad
- 2 takjes tijm
- zout en peper
- 12 sneetjes stokbrood
- 100 gram Gruyère, geraspt
Bereiding:
- Smelt de boter in een pan.
- Voeg de ui toe.
- Bak de ui op laag vuur onder af en toe roeren 25 minuten, of totdat de uien diep goudbruin zijn.
- Voeg de knoflook en de bloem toe en blijf 2 minuten roeren.
- Voeg daarna langzaam en al roerend de bouillon en de wijn toe en breng het geheel aan de kook.
- Voeg het laurierblad en de takjes tijm toe en breng de bouillon op smaak met zout en peper.
- Doe een deksel op de pan en laat 25 minuten zachtjes pruttelen.
- Verwijder het laurierblad en de takjes tijm en proef of de soep goed van smaak is.
- Verwarm de oven voor.
- Rooster de sneetjes stokbrood.
- Bestrooi de sneetjes brood met geraspte Gruyère kaas en zet ze nog even terug onder de grill tot de kaas een mooi kleurtje heeft en gesmolten is.
- Verdeel de soep over de soepkommen en leg in elke kom twee sneetjes brood.
Heb je tips of lekkere variaties? Laat het ons weten!
Eet smakelijk!