Skip to navigation Skip to main content
Recept voor Tiroler Gröstl met Krautsalat
© Spalder Media Group

Tijdens een actieve dag op de latten is niets lekkerder dan een pannetje Tiroler Gröstl. Dit traditionele gerecht uit Oostenrijk is voedzaam en zorgt voor een echte powerboost. Tiroler Gröstl is van oorsprong een restjesmaaltijd, maar tegenwoordig is het uitgegroeid tot een zeer gewaardeerd gerecht. Benieuwd hoe je het zelf kunt maken? Lees snel verder voor het recept van Tiroler Gröstl.

Ingrediënten recept Tiroler Gröstl (2 personen)

Tiroler Gröstl smaakt heerlijk in een berghut aan de piste, maar ook in je eigen keukentje. Je hebt er slechts een handjevol ingrediënten voor nodig en daarna staat het gerecht binnen mum van tijd op tafel. Dit heb je nodig:

  • 200 gram gerookte spekreepjes
  • 2 varkens schouderkarbonades
  • 2 middelgrote uien, gesnipperd
  • 25 gram bieslook, fijngesneden
  • 600 gram aardappelschijfjes
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels boter
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 eieren

Bereiding

Stap 1. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan. Kruid ondertussen de schouderkarbonades met zout en peper. Bak deze op middelhoog vuur goudbruin en gaar. Haal ze uit de pan en zet ze apart.

Stap 2. Bak in de resterende olie de spekjes knapperig. Roer regelmatig door. Voeg daarna de gesnipperde ui toe en bak het mengsel verder tot de ui glazig is. Snijd ondertussen de schouderkarbonades in blokjes en voeg die toe de pan. Roer even door, zet het vuur uit en zet het mengsel apart.

Stap 3. Natuurlijk kun je zelf aardappels koken en die in dunne plakjes snijden. Zelf vind ik kant en klare aardappelschijfjes ook prima. Verhit een grote pan op het vuur en voeg daar 1 eetlepel boter en 1 eetlepel olie aan toe. Bak hierin de aardappelschijfjes goudbruin en gaar. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 4. Voeg nu het spekjesmengsel toe aan de aardappelen, samen met de fijngehakte bieslook. Roer alles goed door.

Stap 5. Bak twee spiegeleieren en serveer deze op de aardappels. Strooi er nog wat bieslook overheen en klaar!

Zelf Tiroler Gröstl maken met dit recept

Bonustip: recept traditionele Krautsalat

Tiroler Gröstl is een vrij machtig gerecht, dat vraagt om een frisse tegenhanger. Serveer het gerecht daarom met een traditionele Krautsalat.

  • 300 gram witte kool, fijngesneden
  • 1,5 theelepel karwijzaad
  • 5 eetlepels azijn
  • 2 eetlepels olie
  • 1,5 eetlepel suiker
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze Krautsalat

Doe alle ingrediënten in een kom en meng het door elkaar met je handen. Op die manier masseer je alle smaken goed in elkaar. Laat het minimaal 30 minuten staan, het liefst een uur. Zo kunnen alle smaken goed intrekken. Serveer de Krautsalat bij de Tiroler Gröstl.

Guten apetit!

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.