Direct naar de recepten:
Plaatselijke specialiteiten
Als ik op vakantie ben vind ik het altijd heerlijk om plaatselijke specialiteiten, wijnen en andere drankjes uit te proberen. Volgens mij doen veel Nederlanders dit tijdens hun vakantie, dus ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.
Oostenrijk: schnitzel en kaiserschmarren
Vorig jaar heb ik het gepresteerd om in twee dagen Kaprun maar liefst drie keer schnitzel te eten. Een soort vergelijkend warenonderzoek zeg maar. De lekkerste schnitzel is wat mij betreft groot, heeft een knapperig korstje, absoluut geen sausje en wordt vergezeld door een flinke portie goudgele frietjes en natuurlijk voldoende mayonaise (één zo’n klein zakje is natuurlijk niet genoeg). Op de gedeelde eerste plaats in Oostenrijk staat voor mij Kaiserschmarrn, met besjes, appelmoes en poedersuiker; wat een feest! Na een inspannende dag een glaasje Glühwein bij een knapperend haardvuurtje en de vakantie in Oostenrijk is compleet.
Frankrijk: tartiflette en crêpes
Wie al eens in Frankrijk is geweest kent vast tartiflette. “Zware” ovenschotel van aardappel, reblochon (kaas), ui, spek en room, met daarbij een simpele groene salade: heerlijk! Ik heb het ook wel eens als lunch gegeten, maar het skiën viel daarna niet mee. Voor mij ook absoluut favoriet in Frankrijk: crêpes in alle soorten en maten, zoet of hartig. De Franse variant van warme wijn: vin chaud is ook altijd een fijne afsluiter van de dag.
Zwitserland: steengrillen en kaasfondue
Ook Zwitsers weten hoe je een wintersportavond lekker en gezellig kan invullen. Sfeervol restaurantje, lekkere stukjes vlees op de steengrill, kleine aardappels in de schil, een salade en daarbij een lekkere rode wijn. Of een heerlijke kaasfondue met witte wijn. Perfecte afsluiters van een mooie wintersportdag.
Italië: canederli en gnocchi
Italianen staan er natuurlijk om bekend dat ze weten wat lekker eten is. In de bergen kennen ze naast alle pasta’s en pizza’s ook heerlijke plaatselijke specialiteiten. Canederli zijn deegballen met kaas, spinazie en/of spekjes vaak geserveerd in gesmolten boter met salie. Gnocchi is een pasta met als hoofdbestanddeel vaak aardappel die je in veel verschillende varianten kan krijgen. Mijn persoonlijke favoriet is gnocchi met 4 soorten kaas. Lekker wijntje erbij, zoals bijvoorbeeld een Marzemino en het genieten is compleet!
Zo raar... Mijn maag begint spontaan te knorren na het typen van dit stukje! Wat zijn jullie favoriete wintersportgerechten?