Veel sneeuw ineens
Dat lawines ontstaan door schuivende sneeuwmassa’s is natuurlijk niets nieuws. Maar waarom is het lawinegevaar nu zo groot? Allereerst is er natuurlijk een bovengemiddelde hoeveelheid sneeuw gevallen in de Alpen. Daarnaast is dit de eerste sneeuwlaag van dit seizoen waardoor het nog geen kans heeft gehad goed te hechten aan de ondergrond en hierdoor relatief snel kan gaan schuiven.
Meerdere sneeuwlagen
Aan het einde van het seizoen liggen er meerdere oude, zwaardere sneeuwlagen op de berg. Een kubieke meter verse poeder weegt zo’n 30-50kg, terwijl oude sneeuw zo’n 500kg per kubieke meter kan wegen. Op zich ligt zo’n zware laag natuurlijk “steviger” op de berg. Echter door temperatuursverschillen, dooien en vriezen kunnen ook deze lagen zeer gevaarlijk zijn. Een nieuwe laag poeder hecht immers lastig op ijs. Je moet dus het hele jaar, zeker bij verse sneeuw oppassen voor lawines.
Waarschuwingen en gesloten pistes
De pistedienst is dag en nacht in de weer om de veiligheid van wintersporters in de skigebieden te waarborgen. Zo worden er lawines “afgeschoten” zodat dit niet spontaan kan gebeuren. De kans op lawines wordt aangegeven d.m.v. een cijfer van 1 tot 5, waarbij de kans op lawines bij 5 het grootst is. Houd de waarschuwingen dus altijd goed in de gaten, je vindt de waarschuwingen meestal bij het dalstation. Blijf bij een waarschuwing 5 liever op de piste, alleen daar is het in principe veilig. Ook op slechts 1 meter buiten de piste kan een lawine ontstaan. “Even” dat stukje poeder net naast de piste meenemen kan gevaarlijk zijn. Respecteer ook gesloten pistes, deze zijn meestal niet voor niets dicht!
Factoren die de kans op lawines vergroten
De wind speelt een belangrijke wil bij de opbouw van lawines. Vanaf zo’n 14km/h verplaatst de wind de sneeuw waardoor er door de opbouw op één plek een lawine kan ontstaan. 75% van de lawines vinden plaats op hellingen met een hoek van 30-40 ͦ, dit is de hellingshoek van een gemiddelde rode piste. Verder heeft de mens een zeer belangrijke rol bij het ontstaan van lawines. Om “veilig” buiten de piste skiën moet je veel kennis en ervaring hebben en zelfs dan blijft dit niet ongevaarlijk. Lawines kunnen bijvoorbeeld ontstaan door een val van een skiër, een te grote groep die tegelijk afdaalt of iemand die simpelweg te korte bochten skiet waardoor de sneeuwlaag te zwaar belast wordt en kan gaan schuiven.
Alpen zo'n 100 doden per jaar
Alleen al in de Alpen vallen er zo’n 100 lawinedoden per jaar. En dit zijn echt niet allemaal onvoorbereide vakantiegangers. Redding is vaak lastig, omdat er weinig tijd is om iemand uit te graven. Als je na 45 minuten nog niet onder de sneeuw vandaan bent gehaald, heb je nog slechts 25% kans om te overleven.
Goed voorbereid off piste
Natuurlijk betekent bovenstaande niet dat je nooit meer offpiste kan gaan, maar een goede voorbereiding en kennis is zeer belangrijk. Ik zal daar binnenkort iets meer over schrijven. Ik wens iedereen die met de kerst/oud en nieuw richting de sneeuw gaat heel veel plezier. De sneeuw is fantastisch dus geniet ervan, maar blijf maar gewoon even op de piste deze weken!